Azért azt rögzítsük, hogy Louis Van Gaalnál nagyobb király nincsen

Nem értettem, mit lehet csodálkozni azon, hogy a holland kapitány kapust cserél a 11-esek előtt. Oké, elsőre meglepő, de teljesen ésszerű húzás volt. Én személy szerint ezek után biztos vagyok benne, hogy történelmet csinált, és sokan mások is követni fogják a példáját.

Hogy miért volt ésszerű? Először is azért, mert egy olyan kapus helyett, akinek 120 percen át koncentrálnia kellett úgy is, hogy túl sok dolga nem volt – más kérdés: a meccs végi bravúrjai nélkül Hollandia kiszállt volna a versenyből –, behozott egy teljesen friss embert. Tim Krulnak az első számú portás Cillessennel szemben semmi mást nem kellett csinálnia, mint felkészülni a büntetőkre, és aztán odatenni magát. Ráadásul mint kiderült, már napok óta erre a feladatra készült, és a Costa Rica–Görögország végjátéka még abban is segítette, hogy alaposan kielemezhessék az ellenfél büntetés-végrehajtóinak szokásait.

Advertisement

A jégkorongban egyébként bevett szokás, hogy a shootoutra más kapust hoznak be, sőt sorozat közben vissza is cserélnek, ott ez is engedélyezett. Lehet, én ezért is kezdtem el a kalapomat lengetni már akkor, amikor egyszer megmutatta a tévé, úgy hét-nyolc perccel a vége előtt, hogy Krul melegít a vonalnál, és tizenegyes-elrúgások előtti mozgásokat végez.

Louis Van Gaal zseni, gondoltam akkor, már csak az a kérdés, hogy ekként is fog kijönni a sztoriból, vagy belebukik, mint a katonatiszt. Nyugodtan mondhatjuk, hogy nála nagyobbat ezen a világbajnokságon még nem kockáztatott senki. Ha Krul nem fogja meg azt a két büntetőt, pontosabban ha Hollandia kiesik, a kapitány a világ hülyéje lenne most.

Advertisement

Mondom, egészen biztos vagyok benne, hogy bár először láttunk ilyet – nekem legalábbis ebből a sportból más eset nem rémlik –, korántsem utoljára.

Az van, hogy ha csak egy dologra fogok emlékezni erről a világbajnokságról, ez lesz az.

Advertisement

Fotó: Hassan Ammar/AP

Share This Story