This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az van, hogy én gyűlölöm a karácsonyi söröket

Hétfőre hagytad az ajándékvásárlást, mi? Vegyél jó sört! Elfogy, nem drága, de mégis különleges, és még ma is be tudod szerezni. Hogy segítsünk, megittunk egy csomó karácsonyi sört. A karácsonyi söröket nem mindenki szereti.

Advertisement

Itt még biztos tudsz ma jó sört venni:

Rögtönzött tesztünkben a főzdék téli-karácsonyi söreire fókuszáltunk. Ezeket a szezonális söröket jellemzően a téli ünnepvilághoz gondolt fűszerekkel ízesítik. Boróka, narancs, medvecukor. Ez nem mindenkinek jön be. Van, akinek nagyon nem jön be. Természetesen mind a Csak a jó sörben, mind a Sörspecialistában kaphatók nemkarácsonyi sörök is.

Advertisement

A teszt során elhangzott megjegyzéseket és véleményeket én írtam le, de közben én is ittam, részévé váltam a folyamatnak, erős szubjektivitás, tények és fikció vegyítése, egyre több elgépelés, egyre általánosabb megjegyzések.

Anderson Valley Winter Solstice Seasonal Ale (amerikai)

Klág: Lehet hogy még a sok csoki teszi de tök finom. Meg tudnék inni belőle egy üveggel. Süteményíze van. A szülőknek, akik nem isznak, de szeretnek jó dolgokat kóstolni.

OP: Édeskés, fűszeres, fanyar, az utóíze kicsit keserű.

Kacsik G: Abszolút nem értek a sörhöz. Problémák vannak a szaglásommal, úgy látszik.

Etele: Egyértelműen valami sütire emlékeztet az illata. Kerek, szívalakú, csokibevonatú cucc, mézeskalács alapon szilvazselé van. Az íze: nem rossz de nekem túl édes, de a lecsengésében van egy kis keserű karakter. Ezt még jobban le kell hűteni ezt a sört és akkor jobb lesz. Egyébként finom. Anyukámnak ajánlanám.

Szily: dehát ez nem is olyan undorító. A legnagyobb előnye, hogy senki meg nem mondaná, hogy karácsonyi. hogy beleaprították azt a fahéjas gecit, ez tökre elmenne egy egész jó sörnek. húzóra lenyomnék egy litert simán. igyunk öt litert a teszten. isteni volt tényleg

Advertisement

Szily Lászlónak itt sajnos el kellett mennie, ha jól emlékszem, karácsonyi ajándékokat vásárolni.

Gouden Carolus Christmas (belga)

op: medvecukros bonbon, mellve

etele: nagyon ánizsos illata van, az íze is ánizsos, desszertsör, ha lehajtod, mixtura pectoralis

klág: még az előzénél is édesebb, szirup, nincs kedvem befejezni

eszpee: ennek legalább van íze, ha nem sörnek iszom, nem rossz

Utólag visszagondolva ez nagyon kemény volt.

Brewdog Hoppy Christmas (skót)

op: komlóóóó, ennyire komlós dolgot, vagy csak a belga szirup után? ez egy pöpec ipa

klág: ekkora szóvicc után ez a minimum, de ez miért karácsonyi, mi a spec. benne azon kívül hogy brutális komlóíze van, bármikor lehet inni, ugyanúgy lehetne szentivánéji vagy hústévi sör, olyan mint a kozel (:_DDD),

etele: hú! ez ipa? ez a brewdog! ez kibaszott jó, ebbe semmi karácsonyi nincs, ez egy jó ipa.

Advertisement

Eszpee kapta el a lényeget: a punkságot a Brewdog úgy intézte, hogy karácsonyi címkével készített egy jó IPA-t és kész. Ekkor már nem tudtam olyan szép, szabatos mondatokat legépelni, mint az elején, de emlékszem, hogy arra gondoltam, hogy a téli napforduló helyett ezt inkább a nyári napfordulón innám, kint a kertben, 10-kor megy le a nap, el lehet aludni a füvön, ilyesmi. Meg eleve, mit csinálok a téli napforduló idején az északi féltekén? De ez már túlmutat sörtesztünk keretein.

Anchor Brewing Special Ale #39 (amerikai)

klág: a brewdog után gyenge, jellegtelen, nem úgy, hogy rossz, hanem íztelen, nem rossz de nem volt olyan jó íze, hogy igyam

op: borókás, tök jó, fanyar, száraz, medvecukros

etele: ez megint ilyen édes cucc lesz, mézillata van, egyébknt ez az édesekből finomabb, de kicsit keserű is, ez ilyen mézes puszedli stout, mintha zselés szaloncukrot főztek volna meg sörneklehet érezni s csokis bevonot meg az ipari zselét

neltz t: savanykás, kicsit bockszerű, semmi komlós

eszpee: az van hogy én gyűlölöm a karácsonyi söröket – na, ezért gyűlölöm a karácsonyi söröket

Advertisement

Vadashoz ez tök jó lenne, mert borókás. Ezzel egyébként az van még, hogy az Anchor minden évben főz egy ilyen karácsonyi sört, mindig mást, és mindegyiken egy kaliforniai őshonos tűlevelű a címke, az idein egy kolorádói jegenyefenyő.

Békésszentandrási Esthajnal (magyar)

klág: ivójughutt

elete: ne mondd azt hogy ivójoghurt, mert belehányok a pohárba

etele: cserpes áfonyás joghuty. ünnepi sor bazmeg

klág: áfonyaszörp

etele: édesanyáknak egy hosszú és fárasztó főzés után

eszpee: ez bameg egy az egyben meggymárka, málnaszörp tényleg, annyira értelmetlen sörnek hívni

klág? mintha szóda lenne benne

klág: mint ahogy a lengyelek isszák a sört, belenyomják a szörpöt

op: áfonyás radler

Hopfanatic X-Mas Madness (magyar)

eszpee: illata meg színre kurva jó, nem rossz, de tök értelmetlen ez is, egy tök fasza stout elbaszva valami gyümölcsaromával, nagyon ilyen kávés ízt érzek rajta

klág: kávéíze van

op: föld és kávészaga van – itt most émelygek - én ezt egyszer ittam és akkor ízlett

etele: hú ez egy kicsit fura ez ilyen, kávés, fura vebne a szénsav, több mint amennyi a stoutkban szokott lenni, és tényleg van valami émelyítő utóhatás, egyre savanyúbb érzésed lesz ahogyt iszod, olyan mintha nagyon akart volna ez a sör és megizzadt volna

Advertisement

A végén kibontottunk egy csomaggal Piszkor „Csokszkomló” Norbert csodálatos komlós trüffeljeiből, abból is a karácsonyi ízesítésűből, na, itt már egységesebb volt a vélemény:

nándi: ex egész finom
klág: ez nagyon finom
op: ez nagyon finom

Jó zabálást és sörözést kívánunk.

Share This Story

Get our newsletter