Minden √≠r√≥ vil√°got teremt. Van, aki egyszem√©lyeset, van, aki kisebbet, √©s van, aki nagyobbat. √Čs van, vagyis m√°r csak volt, Iain Banks, aki nemcsak mindenn√©l hatalmasabbat, hanem olyat is, ahov√° az ember azonnal √°tk√∂lt√∂zne. Pedig ez kev√©sb√© jellemzŇĎ a sci-fi-√≠r√≥k vil√°gaira. Lakn√°l a Star Wars-univerzumban vagy Philip K. Dick b√°rmelyik sztorij√°ban? Nyilv√°n nem. Bezzeg a Kult√ļr√°ban!

A legnagyobb, √©s nem mellesleg a legjobban √≠r√≥ kort√°rs sci-fi-√≠r√≥ olyan vil√°got tal√°lt ki, ami √©vmilli√≥kig annyira komcsi volt, hogy a v√©g√©n megval√≥s√≠tott a libert√°riusok √∂ssze √°lm√°t. Mivel nincs p√©nz, mag√°ntulajdon √©s munka, mindenki gazdag, b√°rmilye lehet, amit elk√©pzel, √©s b√°rmit megtehet, amit csak akar. Pedig, ahogy az √≠r√≥ √©letnek utols√≥, a Guardiannek adott interj√ļj√°b√≥l kider√ľl, ŇĎ maga a legkev√©sb√© sem volt libert√°rius, sŇĎt az√©rt nem szavazott soha Tony Blairre sem, mert az privatiz√°lt.

De nemcsak a politika √©rdekes persze ebben a torokszor√≠t√≥ utols√≥ megsz√≥lal√°sban, hanem minden, az √∂sszes apr√≥s√°g, a m√°r soha ki nem olvashat√≥ k√∂nyvhalomt√≥l a hal√°la elŇĎtti n√°sz√ļtig. Vagy az, hogy legjobban a Kult√ļra-k√∂nyvek √≠r√°s√°t √©lvezte √©s hogy h√°la istennek fel sem mer√ľlt benne, hogy egy v√©gsŇĎ t√∂rt√©netben megsemmis√≠tse legnagyszab√°s√ļbb teremtm√©ny√©t.

Aki kedvelte Bankst, annak k√∂telezŇĎ olvasm√°ny!