Irtó érdekes közvéleménykutatást közölt a New York Times a foci vébé döntős országainak szurkolói érzelmeiről. A legjobb persze az utálatlista. Nem hittem volna mondjuk, hogy az olasz drukkerek a döntősök közül a se hús, se hal USA-t rühellik a legjobban.

Lehet, hogy én viszek túl kevés politikát a drukkolásba, de meglepett, hogy szegény tök esélytelen Irán, ahelyett, hogy szánalomlájkokat kapna, a második legutáltabb döntős válogatott. Náluk többen csak az USA ellen drukkolnak, négy országban, Argentínát meg szintén három helyen rühellik.

A hagyományos párviadalok közül Japán és Dél-Korea kölcsönös gyűlölete fociban töretlen. De a brazil-argetin kép már nem ilyen tiszta. A brazil szurkerek legjobban az argentinok ellen drukkolnak ugyan, de utóbbiak nem őket, hanem Angliát köpködik leginkább, a brazilok csak második helyen állnak az utálatlistán. A mexikóiak első számú ellensége az USA, az Egyesült Államokban viszont annyira kevés embert érdekel a foci egyáltalán, és közülük annyian szurkolnak összevissza, hogy a legellenszenvesebb csapat 5 százalékos eredménnyel náluk maga az amerikai válogatott lett.

Én őszintén szólva nem is sejtettem, hogy a portugál tábor előtt a francia mez viselése számít a legdurvább sértésnek. A hagyományos általános európai főellenség, Németország nemcsak nálunk vált sokkal kedveltebb csapattá az utóbbi pár világverseny miatt. Ma már egyedül a görögök szemében számítanak főgonosznak, még az ősi ellenség Anglia szurkerei is jobban gyűlölik az oroszokat, míg a hollandok és a spanyolok új legkedvesebb ellensége Irán lett a fritzek helyett.

Advertisement

A lista nagy kérdése: vajon miért éppen szerencsétlen Honduras a német szurkolók második leggyűlöltebb csapata?

A szeretlisták sokkal egyhangúbbak a gyűlölködőnél. A 19 kikutatott résztvevő ország mindegyike a brazilokat várja világbajnoknak, kivéve a saját magára tippelő Argentínát, Spanyolországot és Egyesült Államokat. Amikor pedig azt kellett megmondani, hogy melyik válogatott játssza a legszebb focit, és a sajátra nem lehetett szavazni, szintén majdnem mindenki Brazíliát mondta be, kivéve ugye a brazilokat, Japánt és Costa Ricát. A legfurcsább ízlése a japán szurkolóknak van, szerintük ugyanis a világon Spanyolország játszik a legszebben - ez még oké - de a második választásuk Anglia!

A cikkben még van egy rakás érdekes adat, jó bányászatot!