Az ukr√°n botr√°nyfeminist√°kat egytŇĎl egyik egy Viktor Szvijackij nevŇĪ f√©rfi v√°logatta √∂ssze, der√ľl ki egy velencei filmfesztiv√°lon vet√≠tett dokumentumfilmbŇĎl, √≠rja az Independent.

A Ukraine is not a Brothel (Ukrajna nem egy bord√©ly) c√≠mŇĪ dokumentumfilm megmutatja, Szvijackij hogyan √°ll√≠totta √∂ssze a csoportot √©s hogyan ir√°ny√≠totta minden megmozdul√°sukat. A f√©rfit eddig is a FEMEN egyik tan√°csad√≥j√°nak tartott√°k, a szervezet honlapja szerint id√©n ny√°ron az ukr√°n titkosszolg√°lat tagjai √∂sszevert√©k az √ľgyk√∂d√©se miatt.

A film rendezŇĎje, a 28 √©ves Kitty Green viszont azt √°ll√≠tja a filmj√©vel, hogy Szvijackij nemcsak t√°mogatja a FEMEN-t, hanem ŇĎ az alap√≠t√≥ja √©s az agytr√∂sztje is.

Ez az eg√©sz az ŇĎ szervezete, ŇĎ v√°logatta szem√©lyesen a l√°nyokat is. A legszebbeket v√°logatta, mert a legszebbekkel t√∂bb √ļjs√°got lehet eladni. A legszebb l√°nyok a c√≠mlapokra ker√ľltek, ez lett a szervezet imidzse, ez lett, ami eladta a m√°rk√°t.

Eddig nem lehetett pontosan tudni, hogy mi Szvijackij szerepe a szervezetben, de a dokumentumfilm v√©gre r√°vil√°g√≠t. A film szerint ŇĎ volt az, aki Feh√©roroszorsz√°gba k√ľldte az aktivist√°kat, ahol a titkosszolg√°lat letart√≥ztatta, levetkŇĎztette, megal√°zta, majd egy Ukrajn√°hoz k√∂zeli erdŇĎben magukra hagyta ŇĎket. Green itt is vel√ľk tartott, saj√°t √°ll√≠t√°sa szerint a nyersanyag√°t elkobozta a KGB, nyolc √≥r√°n √°t tartott√°k fogva, majd Litv√°ni√°ba toloncolt√°k.

Advertisement

A filmben Green becs√ľli Szvijackij szervezŇĎi k√©pess√©geit √©s karizm√°j√°t, de megk√©rdŇĎjelezi a csoportra tett befoly√°s√°t:

Nagyon sz√∂rnyŇĪ is tud lenni, de k√∂zben vesz√©lyesen intelligens‚Ķ Amint beker√ľlsz a belsŇĎ k√∂rbe, nem lehet nem ismerni ŇĎt. Ňź maga a FEMEN‚Ķ Komoly erk√∂lcsi k√©rd√©s volt (hogy szerepeljen a filmben), mert r√°j√∂ttem, hogyan vezeti ezt a szervezetet. Sz√∂rnyen viselkedett a l√°nyokkal. Ord√≠tott vel√ľk √©s kurv√°knak nevezte ŇĎket.

Szvijackij a k√∂vetkezŇĎket nyilatkozza a filmben a szervezet l√°nyair√≥l:

Ezek a l√°nyok gyeng√©k. Nincsen erŇĎs szem√©lyis√©g√ľk. Nincsen v√°gyuk arra, hogy erŇĎsek legyenek. Ehelyett al√°rendelŇĎdnek, gerinctelenek, pontatlanok, ezek √©s m√°s tulajdons√°gok miatt nem lehetnek politikai aktivist√°k. Meg kellett nekik tan√≠tani.

Advertisement

Amikor Green megk√©rdezte, hogy az√©rt kezdte-e el a FEMEN-t szervezni, hogy becsajozzon, Szvijackij a k√∂vetkezŇĎt mondja a filmben:

Talán igen, valahol mélyen a tudatalattimban.

Fotó: AP