Illustration for article titled Az ukránok betiltották az egyik kedvenc orosz filmemet

Ezen mondjuk egyáltalán nem csodálkozom. A Brat 2-ben van ugyanis egy jelenet, amiben az egyik orosz lelő egy chicagói ukrán maffiózót, és ezenközben azt mondja neki, hogy: “Egyszer Szevasztopolért is felelni fogtok!” Hogy mindez paródia, az ilyen időkben nem számít.

Az első, 1997-es Bratról már a Cinken is lelkendeztem egy sort – amikor beválasztottam a 21 legjobb film közé, amit valaha láttam –, azt viszont csak most mondom el, hogy akkora volt a sikere az ifj. Szergej Bodrov főszereplésével a mozikba küldött Alekszej Balabanov-rendezésnek, hogy három évvel később muszáj volt megcsinálni a folytatását.

Advertisement

A rendezőnek szerencsére volt annyi esze, hogy nem ugyanolyant akart készíteni, mint elsőre, inkább fogta, és mindent a feje tetejére állított. A Brat 2 a szomorú, szürke és eléggé kilátástalan első Brat – most veszem észre, hogy még le sem fordítottam a címet: Fivérként és Testvérként is hivatkozhatták itt-ott magyarul – tökéletes paródiája lett. Balabanov persze úgy csinált viccet mindenből, hogy egyet s mást komolyan is lehessen venni. A kölyökképű, tiszta szívű és biztos kezű – megjárta Csecsenföldet! – orosz srác a pétervári maffia után ezúttal mindenkivel leszámol, aki szembejön vele. Nincs az a gengszter, sem Moszkvában, sem pedig Chicagóban, aki állva maradhatna előtte, cakkpakk leigázza Amerikát, és közben úgy hullanak a tipikus topikok is, mint a legyek – a politikai korrektséget hírből sem ismeri a forgatókönyv –, továbbá ezerrel szól végig az ezredforduló legaktuálisabb orosz popzenéje.

Eddig legalább ötször röhögtem már végig ezt a filmet, de persze tudom azt is, hogy nem mindenki bírja az ilyen arcátlan tabukúrogatást. Annak idején, amikor kijött, komoly viták voltak körülötte, kedvenc énekeseim egyike, a DDT-s Jurij Sevcsuk pl. iszonytató nacionalista filmnek nevezte, és nem engedte, hogy együttese klasszikus slágerét – a Ne lőj! címűt – felhasználják benne. Pedig úgy még ironikusabb lett volna a végső elszámolás jelenetsora.

Nem ez az egyetlen orosz film és sorozat, amit betiltanak mostanában az ukránok: a döntés néhány nappal ezelőtt az volt, hogy semmi sem mehet adásba vagy mozikba, amiben orosz erőszakszervezetek tagjai – rendőrök vagy katonák – szerepelnek, azaz a háborús és a bűnügyi cuccok nagy részének befellegzett. Az ukrán tévécsatornák panaszkodtak is emiatt, persze csak óvatosan. A Brat 2-ben éppenséggel csak volt rendőr és katona van, de ez már mellékes.

Advertisement

Hiszen háború van. Mocskos és reménytelen háború, aminek nem látni a végét.

Share This Story

Get our newsletter