Az ukrán parlament eltörölte a kommunizmust. Roppant furmányosan!

Illustration for article titled Az ukrán parlament eltörölte a kommunizmust. Roppant furmányosan!

Oké, ez a zengzetes cím így pontatlan: valójában arról van szó, hogy Olekszandr Turcsinov házelnök ma belejelentette: megszüntették a kommunista párt parlamenti frakcióját.

Advertisement

A kommunisták a fenének sem hiányoznak – az ellenük ez idő szerint tüntetőknek sem, gondolom, a képen látható feliratot nyelvtudás nélkül is tudjátok értelmezni –, de mindezt egy roppant sunyi új törvénnyel tette magának lehetővé a hatalom. A kedden elfogadott jogszabály értelmében feloszlathatók lettek azok a frakciók, amelyek létszáma kisebbé válik menet közben, mint a parlament alakulásakor létrejött legkisebb képviselőcsoport. Na erre varrjatok Szekeres Imre hajbeültetésével egyenértékű gombot! Azt mondjátok, hogy nincs az a fideszes alkotmányjogász, aki egy ilyentől ne nyalná meg mind a tíz ujját? Jól mondjátok.

A kommunista frakcióból természetesen többen is kiléptek a fordulat óta.

A Petro Szimonenko vezette kommunisták már régóta Kijev új urainak bögyében voltak, az utóbbi időben meg pláne. Azzal vádolták őket, hogy a keletukrán szakadárokat segítik, az oroszoknak kémkednek, ráadásul hülyeségeket is nyilatkoznak.

Advertisement

Az ukrán sajtó szerint a Régiók Pártjának – ez volt a Janukovics-rezsim legfőbb támasza – is ideje felkészülni a szopatásra, de az ő várható feloszlatásuk módszere még nem ismert. Ez a kis jogszabályocska legalábbis nem húzható rájuk.

Share This Story

Get our newsletter