This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az Új Nemzeti Bank első sajtóközleményében kapásból elmúlthatévezik, és nem bontja ki az igazság minden szeletét

Íme, kijött a Matolcsy-féle jegybank első közleménye. Egy MNB-től jött körlevél általában annyira izgalmas, mint egy tizedére lassított Harrach Péter-felszólalás, de a legelső ezzel együtt mindig érdekes. Matolcsy legfontosabb üzenete, hogy régen minden rosszabb volt, az elődje például az egyszemélyi irányítási rendszert favorizálta, ő viszont visszacsinálja ez. A következő MNB-közlemények igazságtartalmának megítélését nehezíti, hogy az igazság ezzel szemben az, hogy Matolcsy gazdasági miniszterségének utolsó napjaiban úgy változtatta meg az MNB alapító okiratát, hogy önmagának, vagyis a mindenkori elnöknek az elődjéné jóval több irányítási jogot adott.

A közleményből ezen kívül az derül ki, hogy kemény költségcsökkentés lesz a Nemzeti Bankban. Egy jegybankelnök tevékenységét természetesen nem a közleményei alapján kell megítélni, de a nyitány semmiképpen sem arra utal, hogy György konzervatív módon próbálná irányítani az új munkahelyét.

Advertisement

De ne beszéljek én, íme a teljes szöveg, vágatlanul:

Hatékonyabb lesz a Magyar Nemzeti Bank

A közelmúltban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által az MNB-ben feltárt törvénysértések kivizsgálása érdekében a jegybank új vezetése első munkanapján kezdeményezte a működési terület azonnali és átfogó ellenőrzését.

Elsőként az ÁSZ vizsgálat során kifogásolt 1 milliárd forintos prémium és bónuszalap azonnali 25 %-os csökkentését kezdeményezte.

A működési költségek csökkentése érdekében pedig indítványozta az üzemeltetési területet érintő 20 %-os költségcsökkentést, amelyet 2 éven belül kell végrehajtani.

A Magyar Nemzeti Bank új elnöke nem ért egyet elődjével, aki a jegybankban egyszemélyi irányítási rendszert vezetett be. A jegybanktörvény szellemiségének megfelelően az MNB elnök és az alelnökök mellett 5 ügyvezető igazgató alá szervezi a feladatokat, ezzel is helyreállítva az Igazgatóság korábbi szerepét.

A Monetáris politika megvalósításáért felelős ügyvezető igazgató Palotai Dániel, a pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért Nagy Márton ügyvezető igazgató felel.

Sándor György eddigi ügyvezető igazgató továbbra is az intézmény működtetéséhez kapcsolódó feladatokat végzi. Az új vezetés tagja Csizmadia Norbert, aki a fiskális koordinációért felelős ügyvezető igazgatói posztot tölti be.

Dr. Nagy Róza főigazgató a jövőben a Magyar Nemzeti Bank jogszerű és hatékony működésért felel.

Share This Story

Get our newsletter