√ćme, kij√∂tt a Matolcsy-f√©le jegybank elsŇĎ k√∂zlem√©nye. Egy MNB-tŇĎl j√∂tt k√∂rlev√©l √°ltal√°ban annyira izgalmas, mint egy tized√©re lass√≠tott Harrach P√©ter-felsz√≥lal√°s, de a legelsŇĎ ezzel egy√ľtt mindig √©rdekes. Matolcsy legfontosabb √ľzenete, hogy r√©gen minden rosszabb volt, az elŇĎdje p√©ld√°ul az egyszem√©lyi ir√°ny√≠t√°si rendszert favoriz√°lta, ŇĎ viszont visszacsin√°lja ez. A k√∂vetkezŇĎ MNB-k√∂zlem√©nyek igazs√°gtartalm√°nak meg√≠t√©l√©s√©t nehez√≠ti, hogy az igazs√°g ezzel szemben az, hogy Matolcsy gazdas√°gi miniszters√©g√©nek utols√≥ napjaiban √ļgy v√°ltoztatta meg az MNB alap√≠t√≥ okirat√°t, hogy √∂nmag√°nak, vagyis a mindenkori eln√∂knek az elŇĎdj√©n√© j√≥val t√∂bb ir√°ny√≠t√°si jogot adott.

A k√∂zlem√©nybŇĎl ezen k√≠v√ľl az der√ľl ki, hogy kem√©ny k√∂lts√©gcs√∂kkent√©s lesz a Nemzeti Bankban. Egy jegybankeln√∂k tev√©kenys√©g√©t term√©szetesen nem a k√∂zlem√©nyei alapj√°n kell meg√≠t√©lni, de a nyit√°ny semmik√©ppen sem arra utal, hogy Gy√∂rgy konzervat√≠v m√≥don pr√≥b√°ln√° ir√°ny√≠tani az √ļj munkahely√©t.

De ne beszéljek én, íme a teljes szöveg, vágatlanul:

Hatékonyabb lesz a Magyar Nemzeti Bank

A k√∂zelm√ļltban az √Āllami Sz√°mvevŇĎsz√©k (√ĀSZ) √°ltal az MNB-ben felt√°rt t√∂rv√©nys√©rt√©sek kivizsg√°l√°sa √©rdek√©ben a jegybank √ļj vezet√©se elsŇĎ munkanapj√°n kezdem√©nyezte a mŇĪk√∂d√©si ter√ľlet azonnali √©s √°tfog√≥ ellenŇĎrz√©s√©t.

ElsŇĎk√©nt az √ĀSZ vizsg√°lat sor√°n kifog√°solt 1 milli√°rd forintos pr√©mium √©s b√≥nuszalap azonnali 25 %-os cs√∂kkent√©s√©t kezdem√©nyezte.

A mŇĪk√∂d√©si k√∂lts√©gek cs√∂kkent√©se √©rdek√©ben pedig ind√≠tv√°nyozta az √ľzemeltet√©si ter√ľletet √©rintŇĎ 20 %-os k√∂lts√©gcs√∂kkent√©st, amelyet 2 √©ven bel√ľl kell v√©grehajtani.

A Magyar Nemzeti Bank √ļj eln√∂ke nem √©rt egyet elŇĎdj√©vel, aki a jegybankban egyszem√©lyi ir√°ny√≠t√°si rendszert vezetett be. A jegybankt√∂rv√©ny szellemis√©g√©nek megfelelŇĎen az MNB eln√∂k √©s az aleln√∂k√∂k mellett 5 √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ al√° szervezi a feladatokat, ezzel is helyre√°ll√≠tva az Igazgat√≥s√°g kor√°bbi szerep√©t.

A Monet√°ris politika megval√≥s√≠t√°s√°√©rt felelŇĎs √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ Palotai D√°niel, a p√©nz√ľgyi stabilit√°s√©rt √©s a hitel√∂szt√∂nz√©s√©rt Nagy M√°rton √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ felel.

S√°ndor Gy√∂rgy eddigi √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ tov√°bbra is az int√©zm√©ny mŇĪk√∂dtet√©s√©hez kapcsol√≥d√≥ feladatokat v√©gzi. Az √ļj vezet√©s tagja Csizmadia Norbert, aki a fisk√°lis koordin√°ci√≥√©rt felelŇĎs √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥i posztot t√∂lti be.

Dr. Nagy R√≥za fŇĎigazgat√≥ a j√∂vŇĎben a Magyar Nemzeti Bank jogszerŇĪ √©s hat√©kony mŇĪk√∂d√©s√©rt felel.