Itt a bizony√≠t√©k a zsid√≥ vil√°g-√∂sszeesk√ľv√©sre: forr√≥, f√©lsivatatagos ter√ľletet alak√≠tottak ki a mulat√≥negyed sz√©l√©n, aminek egy c√©lja van: hal√°lra szomjaztatni √©s ezzel italrendel√©sre k√©nyszer√≠teni a j√°r√≥kelŇĎket. Az sem volt h√ľlye, aki ezt kital√°lta! T√©rkritika.

Mi√≥ta √°tadt√°k a meg√ļjult Mad√°ch teret, p√°rszor √°trohantam rajta, de most v√©gre tudtam szak√≠tani idŇĎt, hogy nyugodtan el√ľld√∂g√©ljek t√∂bb pontj√°n, √©s √°tj√°rjon a hangulat. √Ātj√°rt, de nem a hangulat, hanem a hirtelen felt√∂rŇĎ izzads√°g. √Ėt percen bel√ľl.

A Mad√°ch teret alapvetŇĎen a k√∂zeli Ferenciek tere mint√°j√°ra diz√°jnolt√°k √°t, vagyis izz√≥ kŇĎsivatagot csin√°ltak belŇĎle. De ennek legal√°bb vannak progressz√≠v elemei.

Szerencs√©je √©s √°tka egyben, hogy l√©nyeg√©ben egy udvarr√≥l van sz√≥, ami f√∂l√© h√°rom oldal√°r√≥l a mark√°ns kin√©zetŇĪ, √©s mondjuk ki, d√∂g√∂s Mad√°ch-h√°z magasodik. Az erŇĎs l√°tv√°ny egyfelŇĎl nehez√≠ti a t√©rtervezŇĎ helyezet√©t, m√°sfelŇĎl lehetŇĎs√©get teremt arra, hogy szerencs√©s esetben n√©h√°ny j√≥l eltal√°lt elemmel is hangulatos teret hozzon l√©tre.

Advertisement

A hangulatos elemekkel nincs baj. A magasra kiemelt, fel√ľlrŇĎl gyepes√≠tett √°gy√°sok perem√©re szerkesztett hossz√ļ padok p√©ld√°ul kifejezetten j√≥l siker√ľltek. Nagyv√°rosban hossz√ļ padon m√°sok mellett √ľld√∂g√©lni remek dolog, amit m√°r Gaudi is j√≥l tudott, √©s fel is haszn√°lt a barcelonai G√ľell parkban. A t√©r Kisk√∂r√ļt felŇĎli oldal√°n pedig ott van egyr√©szt a kockalomb√ļ f√°k alatti √ľld√∂g√©lŇĎ r√©sz:

Advertisement

Illetve a vizezŇĎ sarok:

De a t√©r k√∂z√©psŇĎ, legnagyobb szakasza kietlen√ľl sivatagos, a centrum√°ban elhelyezkedŇĎ talajsz√∂kŇĎk√ļt ellen√©re. Neh√©z eld√∂nteni, hogy a probl√©m√°t nem az okozza-e, hogy m√©g a rettenetes budapesti √°tlaghoz k√©pest is k√ľl√∂n√∂sen felh√°bor√≠t√≥, ocsm√°ny t√©rk√∂vet raktak le.

Advertisement

Olyan rem√©nytelen szlov√°ksz√ľrke, komcsicement-hat√°s√ļ az eg√©sz, hogy r√° kellett n√©znem a l√°bamra, nem P√°rk√°nyban vagyok-e 1981-ben, rajtam a frissen v√°s√°rolt, Botas m√°rk√°j√ļ, szupermenŇĎ, t√©pŇĎz√°ras (!!!) edzŇĎcipŇĎben, amit mindj√°rt √°t fogok csemp√©szni a csehszlov√°k‚Äďmagyar hat√°ron.

Advertisement

A sz√∂kŇĎk√ļt a Szabads√°g t√©ri kis√∂ccse, n√©ha p√°r√°t is f√ļj, amitŇĎl olyan √©rz√©sem volt, mintha a Negev termŇĎv√© ford√≠t√°s√°r√≥l n√©zn√©k heroiz√°l√≥ hangulat√ļ dokumentumfilmet. Izgatottan forgattam a fejem, hogy hol b√ļjtak el a szabad szexualit√°sban h√≠vŇĎ kibucnyik csajok, de egyet sem l√°ttam.

A Mad√°chon √ľld√∂g√©lni ennek ellen√©re el√©g j√≥, m√°r ha siker√ľl √°rnyas helyet szerezned magadnak. De napk√∂zben a helyek 80 sz√°zal√©ka a perzselŇĎ napon tal√°lhat√≥.

Advertisement

M√°r √©ppen indultam volna, amikor egyszer csak el√©m pattant Edu, a menŇĎ d√≠szlettervezŇĎ, a t√©r sark√°n tal√°lhat√≥ Castro t√∂rzsvend√©ge, √©s csod√°s dolgot mutatott. A t√©r h√°ts√≥ r√©sz√©n √°ll k√©t karcs√ļ, magas l√°mpaoszlop, rajtuk egy-egy k√∂zleked√©si t√°bl√°val. A fesz√ľlt k√∂zleked√©si helyzet m√©g n√©h√°ny t√°bla kihelyez√©s√©t k√∂vetelte meg erre a szakaszra. Na, hogyan oldan√°d ezt meg a lehetŇĎ legmagyarberuh√°z√≥sabban? Igen. Igen. A p√°r plusz t√°bl√°t nem osztott√°k el a k√©t l√°mpaoszlop k√∂z√∂tt, hiszen r√°juk f√©rt volna ak√°r 5-5 darab is, ha nagyon kellett volna. Hanem fogt√°k magukat, √©s fel√°ll√≠tottak 3 aluminium oszlopot a k√©t l√°mpa k√∂z√©. Amik r√°ad√°sul nem is √°llnak pontosan egyvonalban, csak majdnem, ami k√ľl√∂n bosszant√≥.

B√≥nusz minib√©n√°z√°s: √ļgy jel√∂lt√©k ki a parkol√≥helyeket a Castro elŇĎtt, az Asb√≥th utc√°n, hogy egy aut√≥ √°ltal√°ban pont elz√°rja az akad√°lymentes√≠tett √∂sv√©nyt, ami a mulat√≥negyed felŇĎl tart a Kisk√∂r√ļt fel√©, ez√©rt a kereskesz√©keseknek ker√ľlni√ľk kell. Az alanti k√©pen l√°that√≥ helyzethez k√©pest ugyanis az utols√≥ aut√≥ a t√°bl√°ig szokott parkolni, elz√°rva az utat, ahol most pont el lehetett f√©rni.

Advertisement

A t√©r k√∂zep√©nek k√∂zel-keleti kl√≠m√°ja ‚Äď t√°rsulva az √°lland√≥ csobog√°ssal ‚Äď reflexszerŇĪen megszomjaztatja az embert, √≠gy n√©mi √ľld√∂g√©l√©s ut√°n rohantam pi√°lni. De √ļtk√∂zben m√©g megcsod√°ltam a Kisk√∂r√ļt felŇĎli oldalra telep√≠tett magyarmegf√©kezŇĎ k√©sz√ľl√©ket. A t√©r √°tad√°sa ut√°n ugyanis kider√ľlt, hogy a budapesti aut√≥sok nem hajland√≥k elfogadni, hogy ami valaha parkol√≥ volt, az most t√©r lett, √≠gy rendszeresen behajtottak, majd a t√©r k√∂zep√©n a sz√∂kŇĎkutat ker√ľlgetve le is dud√°lt√°k a j√°r√≥kelŇĎket. A megold√°s? A kordonoz√°s, mert ezt m√°r nem merik √°tszak√≠tani: