V√©gre valaki fel merte tenni az Igazi K√©rd√©st az uni√≥s biztosnak. A valaki Bor√≥kai G√°bor egykori korm√°nysz√≥vivŇĎ, Heti V√°lasz-fŇĎszerkesztŇĎ.

Finoman √°tverŇĎs c√≠mlappal villant ezen a h√©ten a Heti V√°lasz: a sokamond√≥an mosolyg√≥ Navracsics "M√©rs√©kelt" Tibor k√©pe az al√° oda√≠rt "M√©g egy a t√°bor?" √©s "Navracsics Tibor a Fidesz t√∂r√©svonalair√≥l" c√≠mekkel azt sugallja, hogy itt valami irt√≥ izgalmas odamond√°s k√∂vetkezik.

H√°t nem.

Bel√ľlre lapozva a sz√∂veg hamar lehŇĪti a v√°rakoz√°sokat. K√∂zepesen √©rdektelen, loj√°lis besz√©d megy arr√≥l, hogy a j√≥ eredm√©nyeink miatt Br√ľsszel m√°r elismer minket. A fideszes √∂sszez√∂rd√ľl√©sekre r√°fordulva sem lesz izgalmasabb, Navracsics annyira konfliktusker√ľlŇĎ, hogy azt mondja az ŇĎt, a "puh√°t" lenyom√≥ "erŇĎ nyelv√©n besz√©lŇĎ centrumr√≥l", hogy "Bizonyos tekintetben el kell ismernem az igazukat, m√©gsem adn√°m fel √∂nmagam."

Az a r√©sz a Narancsnak adott G. Fodor-interj√ļ f√©ny√©ben picit vicces, amikor Navracsics √°lmodozva besz√©l a "polg√°ri Magyarorsz√°gr√≥l", amirŇĎl GFG azt mes√©lte, hogy Orb√°n-f√©le politikai marketingszlogen, √©s a h√ľly√©k vett√©k csak komolyan.

Advertisement

A v√©g√©n m√©gis van po√©n, Bor√≥kai ugyanis a kemtr√©len √©s H√°tt√©rhatalmon edzett jobboldali ufol√≥gia k√©pviselŇĎjek√©nt "r√°k√©rdez", vagyis azt √°ll√≠tja, hogy azt terjesztett√©k, Navracsicsot a "glob√°lis erŇĎk" sz√≠vesen l√°tn√°k minisztereln√∂kk√©nt.

Advertisement

Gondolom, Bor√≥kai nem a gravit√°ci√≥s erŇĎre gondolt. De akkor milyen glob√°lis erŇĎ akarn√° hŇĎs√ľnket Orb√°n hely√©re rakni? EgyelŇĎre csak a FIFA-ra √©s a Facebookra tudok gondolni mint glob√°lis erŇĎkre. De mi√©rt lenne el√©gedetlen a Facebook pont Orb√°n Viktorral? A FIFA-r√≥l ugye nem is besz√©lve.