Ehhez képest Simicska Lajos nemzetgazdasági szerepvállalása, Schmitt Pál plágiuma, a D-209-es lelepleződése vagy Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde kutyafüle. Nemcsak önnön súlyukat, távlatos következményeiket is tekintve. A Jobbik ellenzékben van, az más, de mégis.

Ahogy mondani szokás, Kovács Bélának is kijár az ártatlanság vélelme – tagad a szentem –, és amíg nem bizonyosodik be, hogy orosz kém, addig hazaárulónak is csak retorikai fordulat keretei között nevezhetjük. De hogy Vona Gáboréknak már most alapjaiban kell újrafogalmazniuk mindent, amit eddig mondani szerettek magukról, az nem kérdés. Akár ki is várhatják, mi lesz a sztori vége, akár ki is derülhet, hogy nem igaz, amit az ügyészek az Alkotmányvédelmi Hivatal feljelentése alapján állítanak, de pontosan ugyanúgy akkor sem folytatódhat semmi. A csak mi vagyunk tiszták, a többi párt mind besározódott alapvetésében problémás lesz benne maradni. Annál sokkal ügyesebb és hatékonyabb a propagandagépezet, hogy el lehessen ütni annyival: lám, milyen fontosak és erősek lettünk, most már minket támadnak a legharciasabban az Orbán-katonák.

Kicsit sem csodálkoznék, ha nem összezárás, hanem erjedés és szétesés lenne a következmény, hiszen képtelenség védeni a védhetetlent. És az ügy ügy lesz mostantól, sokáig, folyamatosan. Jönnek a hírek, a hírecskék, összeül a nemzetbiztonsági bizottság, elvacakolni a mentelmi joggal, folytatódik a nyomozás, és így tovább, és így tovább.

Az Indexen van egy szöveg arról, hogy hogyan – a pénzével – keveredett bele a Jobbikba, és hogyan gondoskodott személyesen az orosz szál bodorításáról, szorosabbra fűzéséről. Jópofa, hogy egyszer csak jött, befektetett, és egyik pillanatról a másikra nagyra, befolyásossá nőtt. Az, hogy a pártban régóta kágébélázták, dettó mókás, de legyünk jó fejek, nem kellett ehhez bennfentes információ, elég volt tudni, hogy az MGIMO-n tanult.

Kiindulhatunk abból is, hogy megáll a kémvád, és abból is, hogy nem.

Ha nem, annyi lesz, hogy egyrészt lekaraktergyilkolnak egy erős jobbikost, elintézik, hogy a párt mégse érjen el olyan jó eredményt az EP-választásokon – pedig már abszolút biztosak voltak benne, hogy hülyére verik a baloldalt, és második erő lesznek –, és hogy a vezetői ráébredjenek, ezer veszély leselkedik rájuk. Átesett ezen Torgyán József is az első Orbán-ciklusban, bizonyára emlékeztek egy-két momentumra és néhány megvádolt, majd börtönbe zárt kisgazdára.

Advertisement

Ha igen, az brutális. Akkor van az, amit az elején is írtam, hogy minden más balhé, ami volt, smafu ehhez képest. Oké, hogy egy botránynak tényleg az ad igazán nagy súlyt, ha a hőse hatalomban van, Kovács Béla ellenben nincsen. Na de a kiszabható nyolc év, az nyolc év. Na de mégiscsak EP-képviselő, fontos jobbikos, és mégiscsak nemzetközi tényező szeretett volna lenni. Ha egy ezen a szinten mozgó emberről valóban kiderülne, hogy egy éppen szuperagresszívnek mutatkozó nagyhatalomnak dolgozik, egyenesen az Európai Unió közepében, azt azért nem lehetne fél vállról venni.

Az már nem is csupán Vona Gábor meg a Jobbik ügye lenne.

Fotó: Illyés Tibor/MTI