Az Ossian valódi munkásságát ajánlja a Petőfi Rádiónak a sértett kiadó

Illustration for article titled Az Ossian valódi munkásságát ajánlja a Petőfi Rádiónak a sértett kiadó

Itt az utolsó darab a Márhívó-gate kirakósához: a Petőfi Rádió eljuttatta hozzánk, milyen jogcímen vetette le az Óriás feldolgozását az Ossian kiadója.

Advertisement

Délben megírtuk, hogy a Hammer Records levetette az Óriás vicces Ossian-feldolgozásának videóját, melyet a Petőfi Rádió Akusztik című műsorához készített a zenekar. Mivel nem volt világos, milyen jogcímen tette ezt a jogtulajdonos, megkérdeztem a Petőfi Rádiót is.

Advertisement

A Rádiónak Hartmann Kristóf, a Hammer Records kiadói igazgatója küldött levelet, melyben ezt írta:

Az Ossian / Pokolnál hangosabb dal átdolgozásra és annak alapján hangfelvétel készítésére az Óriás zenekar valamint a Magyar Rádió Nonprofit Zrt / MR2 - Petőfi Rádió nem kérte meg a szükséges engedélyeket a szerzőktől és jogtulajdonosoktól.

Kérjük a felvétel haladéktalan eltávolítását a youtube csatornáról és rádiós sugárzásához sem járulunk hozzá, különös tekintettel a február 15-i Akusztik műsorra is.

Ajánljuk figyelemükbe az Ossian zenekar valódi munkásságát amit az elmúlt években mellőzni szíveskedtek, annak ellenére, hogy minden megjelent albumot eljutattunk önöknek, amit a közszolgálatiság és a kiegyensúlyozott tájékozatás jegyében mellőzni méltóztattak.

Jogsértő tevékenységük fenntartása esetén jogi útra tereljük az ügyet és ezúton tájékoztatjuk a felettes szerveiket is.

Advertisement

A Petőfi Rádió ezt annyival egészítette ki, hogy a fenti kérésnek az alábbiakra való tekintettel tett eleget:

A szerkesztőség nem kíván reagálni a levélben megfogalmazott fenyegetésre: aligha vitatható ugyanis szerintük, hogy az Óriás zenekar az Ossian „valódi munkásságából" merített, arra reagált.

Mindazonáltal meglátásuk szerint a „kérés" mögött meghúzódik egy másik szempont, amelyet viszont elfogadnak: nevezetesen az a szerzői igény, hogy a feldolgozás az Ossian dalának művészi szempontból legteljesebbnek tartott változatára reflektáljon, ami a művész által kiadott eredeti stúdiófelvétel.

Advertisement

És még nincs vége! A Hammer Records nevében kommentelő Hakapeszimaki77 ugyanis még egyértelműbben megfogalmazta a problémájukat az Index vonatkozó cikke alatt. Eszerint a kiadónak nem is az Óriással, hanem inkább a Petőfi Rádióval van baja:

Természetesen ez egy speciális eset de a szabály az szabály. Nem maga a feldolgozás a gond, a zenekarnak van humorérzéke és önkritikája is. A dal amúgy részegen vagy akusztikusan is sláger és a paródia sem lenne gond, ha a felvételt készítő és sugározni szándákozó MR2 - Petőfi Rádió rendszeresen játszana Ossian dalokat is.

De nem teszi, pedig mint állami fenntartású, adóforintokból dolgozó médiumnak, kötelessége lenne közszolgálatiság és a kiegyensúlyozott tájékoztatás. Az eladási listákat vezető rock / metal zenekarok tucatjait hallgatja el, közte a magyar rock / metal zenei élet szinte összes klasszikus előadóját.

Advertisement

Fotó: Ossian Facebook

Share This Story

Get our newsletter