Itt az utols√≥ darab a M√°rh√≠v√≥-gate kirak√≥s√°hoz: a PetŇĎfi R√°di√≥ eljuttatta hozz√°nk, milyen jogc√≠men vetette le az √ďri√°s feldolgoz√°s√°t az Ossian kiad√≥ja.

D√©lben meg√≠rtuk, hogy a Hammer Records levetette az √ďri√°s vicces Ossian-feldolgoz√°s√°nak vide√≥j√°t, melyet a PetŇĎfi R√°di√≥ Akusztik c√≠mŇĪ mŇĪsor√°hoz k√©sz√≠tett a zenekar. Mivel nem volt vil√°gos, milyen jogc√≠men tette ezt a jogtulajdonos, megk√©rdeztem a PetŇĎfi R√°di√≥t is.

A R√°di√≥nak Hartmann Krist√≥f, a Hammer Records kiad√≥i igazgat√≥ja k√ľld√∂tt levelet, melyben ezt √≠rta:

Az Ossian / Pokoln√°l hangosabb dal √°tdolgoz√°sra √©s annak alapj√°n hangfelv√©tel k√©sz√≠t√©s√©re az √ďri√°s zenekar valamint a Magyar R√°di√≥ Nonprofit Zrt / MR2 - PetŇĎfi R√°di√≥ nem k√©rte meg a sz√ľks√©ges enged√©lyeket a szerzŇĎktŇĎl √©s jogtulajdonosokt√≥l.

K√©rj√ľk a felv√©tel halad√©ktalan elt√°vol√≠t√°s√°t a youtube csatorn√°r√≥l √©s r√°di√≥s sug√°rz√°s√°hoz sem j√°rulunk hozz√°, k√ľl√∂n√∂s tekintettel a febru√°r 15-i Akusztik mŇĪsorra is.

Aj√°nljuk figyelem√ľkbe az Ossian zenekar val√≥di munk√°ss√°g√°t amit az elm√ļlt √©vekben mellŇĎzni sz√≠veskedtek, annak ellen√©re, hogy minden megjelent albumot eljutattunk √∂n√∂knek, amit a k√∂zszolg√°latis√°g √©s a kiegyens√ļlyozott t√°j√©kozat√°s jegy√©ben mellŇĎzni m√©lt√≥ztattak.

Jogs√©rtŇĎ tev√©kenys√©g√ľk fenntart√°sa eset√©n jogi √ļtra terelj√ľk az √ľgyet √©s ez√ļton t√°j√©koztatjuk a felettes szerveiket is.

Advertisement

A PetŇĎfi R√°di√≥ ezt annyival eg√©sz√≠tette ki, hogy a fenti k√©r√©snek az al√°bbiakra val√≥ tekintettel tett eleget:

A szerkesztŇĎs√©g nem k√≠v√°n reag√°lni a lev√©lben megfogalmazott fenyeget√©sre: aligha vitathat√≥ ugyanis szerint√ľk, hogy az √ďri√°s zenekar az Ossian ‚Äěval√≥di munk√°ss√°g√°b√≥l" mer√≠tett, arra reag√°lt.

Mindazon√°ltal megl√°t√°suk szerint a ‚Äěk√©r√©s" m√∂g√∂tt megh√ļz√≥dik egy m√°sik szempont, amelyet viszont elfogadnak: nevezetesen az a szerzŇĎi ig√©ny, hogy a feldolgoz√°s az Ossian dal√°nak mŇĪv√©szi szempontb√≥l legteljesebbnek tartott v√°ltozat√°ra reflekt√°ljon, ami a mŇĪv√©sz √°ltal kiadott eredeti st√ļdi√≥felv√©tel.

Advertisement

√Čs m√©g nincs v√©ge! A Hammer Records nev√©ben kommentelŇĎ Hakapeszimaki77 ugyanis m√©g egy√©rtelmŇĪbben megfogalmazta a probl√©m√°jukat az Index vonatkoz√≥ cikke alatt. Eszerint a kiad√≥nak nem is az √ďri√°ssal, hanem ink√°bb a PetŇĎfi R√°di√≥val van baja:

Term√©szetesen ez egy speci√°lis eset de a szab√°ly az szab√°ly. Nem maga a feldolgoz√°s a gond, a zenekarnak van humor√©rz√©ke √©s √∂nkritik√°ja is. A dal am√ļgy r√©szegen vagy akusztikusan is sl√°ger √©s a par√≥dia sem lenne gond, ha a felv√©telt k√©sz√≠tŇĎ √©s sug√°rozni sz√°nd√°koz√≥ MR2 - PetŇĎfi R√°di√≥ rendszeresen j√°tszana Ossian dalokat is.

De nem teszi, pedig mint √°llami fenntart√°s√ļ, ad√≥forintokb√≥l dolgoz√≥ m√©diumnak, k√∂teless√©ge lenne k√∂zszolg√°latis√°g √©s a kiegyens√ļlyozott t√°j√©koztat√°s. Az elad√°si list√°kat vezetŇĎ rock / metal zenekarok tucatjait hallgatja el, k√∂zte a magyar rock / metal zenei √©let szinte √∂sszes klasszikus elŇĎad√≥j√°t.

Advertisement

Fotó: Ossian Facebook