Nem agressz√≠v, nem antiszemita, nem tagadja a magyar felelŇĎss√©get, m√©gis ijesztŇĎ √©s d√∂bbenetes. Orb√°n n√°ciszobor-√ľgyi level√©nek elemz√©se k√∂vetkezik.

Az Origo ma tette k√∂zz√© azt a n√©gyoldalas levelet, amiben Orb√°n Viktor minisztereln√∂k elmagyar√°zza D√°vid Katalin mŇĪv√©szett√∂rt√©n√©sznek, mit gondol az 1944-es n√©met megsz√°ll√°s Szabads√°g t√©ri eml√©kmŇĪv√©rŇĎl. Ezt a cikket akkor van √©rtelme elolvasnod, ha elŇĎbb megn√©zed az eredetit. Ez itt a r√≥la sz√≥l√≥ orig√≥s cikk, ez itt pedig maga a lev√©l.

Orb√°n Viktor levele a disztingv√°lt t√≥nus, a higgadt, elemzŇĎ hangnem ellen√©re alapj√°ban v√©ve igen ijesztŇĎ. Nem olyan szempontb√≥l ijesztŇĎ, hogy Orb√°n agressz√≠v, sz√°nd√©kosan f√©lelemkeltŇĎ, cinikus vagy sz√©lsŇĎs√©ges lenne, esetleg k√≥dolt vagy k√≥dolatlan antiszemita h√ļrokon j√°tszana. Sz√≥ sincs semmi ilyesmirŇĎl.

Hanem az√©rt, mert olyan m√©rt√©kben √©rz√©ketlen, ami szinte megmagyar√°zhatatlan. √Čs emellett t√∂bb helyen - egy minisztereln√∂ktŇĎl meglepŇĎ m√≥don - n√©hol igen szabadon b√°nik a t√©nyekkel.

A lev√©l √©rdemi r√©sze elŇĎsz√∂r azzal az eg√©sz eml√©kmŇĪk√©rd√©st n√©zve m√°sodlagos, b√°r k√©ts√©gtelen√ľl val√≥s probl√©m√°val foglalkozik, hogy az eml√©kmŇĪv√∂n agresszork√©nt mi√©rt a n√©met sas szerepel, ami ugye nem a n√°cik, hanem a n√©met √°llamis√°g jelk√©pe. Orb√°n azt mondja, hogy N√©metorsz√°g sz√°llt meg minket, √ļgyhogy a dolog √°llamjogilag rendben van:

Advertisement

Kiv√°ncsi lenn√©k, Orb√°n hogyan elemezne egy Tel Avivban fel√°ll√≠tott Holokauszt-eml√©kmŇĪvet, amin az agressz√≠v Szent Jobb vagy a Szent Korona √©ppen beterel egy marhavagonba egy csapat rettegŇĎ kisgyereket. Vagy ugyanezt √öjvid√©ken, leg√©ppusk√°zott civilekkel.

A minisztereln√∂k ezut√°n a szoborcsoport igazi fŇĎalakj√°ra, az angyalra f√≥kusz√°l. √Čs a MŇĪelemzŇĎ Orb√°n igazi meglepet√©st okoz, mit meglepet√©st, egyenesen bomb√°t robbant:

Advertisement

Teh√°t az angyal nem = Magyarorsz√°g, hanem az √°rtatlan √°ldozatok szimb√≥luma. Orb√°nnak ez a gondolatmenete az√©rt igencsak meglepŇĎ, mert a szoborhoz k√©sz√ľlt, a szobr√°sz √°ltal k√©sz√≠tett mŇĪle√≠r√°sban, ami alapj√°n az eg√©szrŇĎl d√∂nt√∂ttek, maga az alkot√≥ √≠rja, feh√©ren-feket√©n:

Amellett, hogy maga a szobr√°sz, illetve a mŇĪv√©t szakmailag enged√©lyezŇĎ zsŇĪri, Melocco Mikl√≥s szobr√°sszal az √©l√©n, G√°briel arkangyal figur√°j√°t egy√©rtelmŇĪen √©s vil√°gosan Magyarorsz√°ggal √©s nem √°ltal√°ban az √°ldozatokkal azonos√≠tja, itt a figur√°lis szimbolika sem √©rthetŇĎ f√©lre. Az angyal ugyanis - amint errŇĎl egy√©bk√©nt a mŇĪv√©sz √°ltal √≠rt sz√∂vegben is sz√≥ esik - a minden magyar ember √°ltal ismert, HŇĎs√∂k terei, szint√©n Magyarorsz√°got szimboliz√°l√≥ G√°briel-szobor nyilv√°nval√≥ parafr√°zisa.

Advertisement

Orb√°n Viktornak, legyen mag√°nember vagy minisztereln√∂k, term√©szetesen joga van egy mŇĪalkot√°st √ļgy √©rtelmezni, ahogy neki tetszik. Ha neki az angyal minden √°ldozat, k√∂zt√ľk a zsid√≥kkal, abba senki sem sz√≥lhat bele. De egy k√∂zfogyaszt√°sra sz√°nt, erŇĎs politikai t√∂ltetŇĪ eml√©kmŇĪ eset√©ben, ahol maga a mŇĪ alkot√≥ja is vil√°gosan deklar√°lta, hogy a szobron "ki kicsoda", eg√©szen megh√∂kkentŇĎ a fenti orb√°ni √°ll√≠t√°s.

Legy√ľnk j√≥hiszemŇĪek, √©s felt√©telezz√ľk, hogy Orb√°n Viktor egyszerŇĪen nem ismerte a mŇĪv√©sz mŇĪle√≠r√°s√°t, √©s neki ez az √°ldozatos √©rtelmez√©s kattant be. Nekem ez legal√°bb olyan ijesztŇĎ opci√≥, mint az, hogy Orb√°n tudatosan hadov√°l itt, hiszen rossz elk√©pzelni, hogy Magyarorsz√°g mindenhat√≥ minisztereln√∂ke √ļgy d√∂nt√∂tt ebben az extra k√©nyes k√©rd√©sben, hogy m√©g a vonatkoz√≥ mŇĪle√≠r√°st sem olvasta el. Rossz, de eszerint nem elrugaszkodott!

A MŇĪelemzŇĎ Orb√°n ut√°n j√∂n a Teol√≥gus Orb√°n. A minisztereln√∂k arr√≥l besz√©l az egyik bekezd√©sben, hogy az angyalfigura az√©rt tal√°l√≥, mert a n√°ci rendszer kereszt√©nyellenes volt. Nem abban az √©rtelemben, hogy kereszt√©nyeket irtott volna, hanem abban, hogy megtagadta a kereszt√©ny elveket √©s ez√©rt a rendszer minden √°ldozata, a valll√°s√°t√≥l f√ľggetlen√ľl egy kereszt√©nyellenes szellemi ir√°nyzat √°ldozata. Orb√°n pontosan √≠gy fogalmaz:

Advertisement

A sz√∂veg√∂sszef√ľgg√©sb√≥l √©s a retorik√°b√≥l erŇĎsen √ļgy tŇĪnik, hogy Orb√°n a zsid√≥kat nevezi √≥hitŇĪeknek. √Čn sajnos nem vagyok tiszt√°ban a Fej√©r megyei nyelvhaszn√°lat finoms√°gaival, de az a helyzet, hogy sztenderd irodalmi magyar nyelven a zsid√≥kat nem h√≠vj√°k √≥hitŇĪeknek. Viszont egy m√°sik, l√©tezŇĎ, j√≥l ismert vall√°si csoportot neveznek √≠gy. Ňźk a Biz√°nccal szak√≠t√≥ szakad√°r orosz ortodoxok, vagyis az √≥hitŇĪek. Itt a Katolikus Lexikon sz√≥cikke r√≥luk, ha nem ismern√©d ezt az egyh√°zat. Itt meg egy √©rdekes blogbejegyz√©s. Persze az sem kiz√°rt, hogy Orb√°n speci√°lisan a n√°cik √°ltal meg√∂lt orosz szakad√°r ortodoxokra gondolt. De az√©rt a sz√∂veget n√©zve nem val√≥sz√≠nŇĪ.

A lev√©lbŇĎl k√©sŇĎbb kider√ľl, hogy Orb√°n Viktor ezt a szobrot √∂sszetett, sokf√©le befogad√≥i √©rtelmez√©st lehetŇĎv√© tevŇĎ alkot√°snak tekinti, annyira, hogy szembe√°ll√≠that√≥ a didaktikus komcsi k√∂zt√©ri eml√©kmŇĪvekkel:

Advertisement

Lelke rajta, akivel eddig √©n besz√©ltem az alkot√°sr√≥l, legyen szoborellenzŇĎ, semleges vagy t√°mogat√≥, mag√°t a figur√°lis szimbolik√°t mag√°t mind fa√©k egyszerŇĪs√©gŇĪnek tartotta.

Orbánnak ez az összefoglaló véleménye a szoborról:

Advertisement

A minisztereln√∂k k√©sŇĎbb hat√°rozottan fogalmaz a magyar t√∂rt√©nelmi felelŇĎss√©grŇĎl:

Ezek hat√°rozott, √∂nkritikus szavak. De ha az ember nem ismern√© a val√≥di t√∂rt√©nelmet, ez alapj√°n azt is hihetn√©, hogy a holokauszt t√∂rt√©nete 1944 m√°rcius√°ban Magyarorsz√°g n√©met megsz√°ll√°s√°val kezdŇĎd√∂tt. √Čs elŇĎtte nem voltak zsid√≥t√∂rv√©nyek, a hivatalosan Magyarorsz√°g pedig nem k√©sz√ľlt √©vtizedek √≥ta szisztematikusan, korm√°nyzati szinten a zsid√≥ magyar polg√°rok jogainak √©s vagyon√°nak elv√©tel√©re. Akkor, amikor n√©metb√≥l csak turist√°kat lehetett tal√°lni Budapesten.

Advertisement

A lev√©l patetikus hang√ļ z√°rlat√°ban megint elŇĎl√©p Orb√°n, a T√∂rt√©n√©sz:

Orb√°n T√∂rt√©n√©szhez eszerint nem jutottak el a h√≠rek arr√≥l, hogy h√°ny magyar marhavagon indult el tele zsid√≥kkal, k√∂zt√ľk rengeteg magyar √°llampolg√°rral Ukrajn√°ba, √©vekkel a n√©met megsz√°ll√°s elŇĎtt. Vagy Szak√°ly S√°ndort√≥l szerzi a hiteles t√∂rt√©nelmi inform√°ci√≥it.

Advertisement

Az elej√©n ijesztŇĎnek neveztem Orb√°n level√©t. De nem is az eddig soroltak miatt ijesztŇĎ, hanem sokkal ink√°bb amiatt, ami kimaradt belŇĎle. Orb√°n minisztereln√∂k ugyanis sok magyar√°z√°s k√∂zepette egy, minden m√°sn√°l sokkal fontosabb dologr√≥l egy sz√≥t sem ejtett:

arr√≥l, hogy alapvetŇĎen mi sz√ľks√©g van erŇĎbŇĎl fel√°ll√≠tani egy olyan eml√©kmŇĪvet a fŇĎv√°ros k√∂zep√©n, ami nem kev√©s embernek - f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy MŇĪelemz√≥ √©s T√∂rt√©n√©sz Orb√°n mag√°ban mit hogy √©rtelmez - j√≥l l√°that√≥an nagy f√°jdalmat okoz? Mi √©rtelme van felzaklatni √©s lelkileg kicsin√°lni egy rak√°s √°llampolg√°rt egy olyan √ľgyben, ahol m√©g Orb√°n sem √°ll√≠tja, hogy els√∂prŇĎ √©s s√ľrgetŇĎ t√∂megig√©ny lenne b√°rmilyen eml√©kmŇĪre?

Orb√°n a tiltakoz√°s k√©rd√©s√©t - ahogy ez a levele elej√©bŇĎl is kider√ľl - mag√°ban az ellenz√©k politikai hisztij√©re egyszerŇĪs√≠ti le. Csakhogy - b√°r k√©ts√©gtelen√ľl igaz, hogy a balos k√∂z√∂s lista p√°rtjai szem√©rmetlen√ľl √©lŇĎsk√∂dnek a t√©m√°n - ez tot√°lisan f√©lrevezetŇĎ. Az lenne a legjobb, ha valamelyik befoly√°sos tan√°csad√≥ja fogn√° a minisztereln√∂k√∂t, par√≥k√°t tenne r√° √©s napszem√ľveget, azt√°n les√©t√°ln√°nak a Szabads√°g t√©rre, ahol a saj√°t szem√©vel is megn√©zn√©, mi t√∂rt√©nik ott. Hogy milyen szenved√©st okoz a terv√©vel civil emberek sokas√°g√°nak. Nem a gyurcs√°nyist√°knak meg Fodor kamup√°rtj√°nak, hanem Holokauszt-t√ļl√©lŇĎknek, a gyerekeiknek meg j√≥√©rz√©sŇĪ nemzsid√≥knak. √Čs l√°thatn√° azt is, hogy mik√∂zben a tiltakoz√°s √°lland√≥, hogy, hogy nem, sehol sincsenek eml√©kmŇĪp√°rti demonstr√°l√≥k.

Advertisement

√Čn eddig meg voltam gyŇĎzŇĎdve arr√≥l, hogy Orb√°n ezt az eg√©szet trollkod√°sb√≥l, vagyis a balos-liber√°lis hiszti√©rtelmis√©g √©s a vel√ľk szimbi√≥zisban l√©tezŇĎ p√°rtok heccel√©s√©re csin√°lja. Most m√°r nem tudom elk√©pzelni, mit akarhat.