Az Országépítésnél és a Demokráciánál jobb keresztnév márpedig nincsen

Azt írja az MTI a China Daily nyomán, hogy mivel Kelet-Ázsiában a nyugati országokkal ellentétben nincs fix keresztnév rendszer, a kínai szülők bizonyos időszakokban hajlamosak tömegesen divatos, de elég furcsa nevet adni gyerekeiknek.

A lap azt írja, hogy a legyakoribb babanevek nyomán gyakorlatilag leképezhetők a kínai történelem fontosabb állomásai is. Az országban több Demokrácia, vagy Olimpia nevű gyerek is van. A népköztársaság megalapítása után, 1949-ben vagy 250 ezer gyereket neveztek el például Országépítés-nek (Jianguo), Erős Ország-nak (Guqiang).

Advertisement

A koreai háború idején népszerű volt például a csodálatos Amerika aggressziójának ellenzője (Kangmei), aminek csak a becézésére volnék igazán kíváncsi. A kulturális forradalom idején, maga a forradalom is keresztnévvé vált, de a kreatívabbak a Vörösök védelme névvel illették az ex-pocaklakókat.

A reform és nyitás politikájának idején teret nyertek a nyugati nevek, de 2008-ban például több mint 30 000 kisgyermek kapta az Olimpia nevet, 2010 körül pedig már a Konfuciuszig visszanyúló "Harmonikus társadalom" lett népszerű.

Én azt mondom, ideje lenne végre komolyabban venni a keleti nyitás politikáját! A kínai névpolitika például szolgálhatna Magyarország számára is. Lehetne például az újszülöttek neve

  • Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER, gyere ide kisfiam, vacsora!)
  • Rezsiharc
  • Eurovízió
  • Rendszerváltás
  • Kádár-korszak

Van még ötleted? Esetleg valami jó becenév a fentiekre? Írd meg kommentben!

Forrás: MTI

Share This Story

Get our newsletter