Illustration for article titled Az oroszok találtak egy ukránt, aki szerint ukránok lőtték le a gépet

Vagy kitalálták. Vagy valami. A Ria Novosztyi ma reggeli híre egy magát megnevezni nem kívánó bennfentes forrásra hivatkozik, aki szerint a Malaysia Airlines járatának lelövésekor ukrán hadgyakorlat zajlott a térségben, és eközben következett be a baleset.

Advertisement

A jóember azt állítja, a 156. rakétásezred fealadata a célra tartás gyakorlása lett volna, melynek keretében felküldtek a levegőbe csalinak két vadászgépet, de sajnálatos módon pont akkor repült arra a Boeing 777-es, és az ukrán Buk célzóberendezése átállította magát. Hogy hogyan sikerült még a gombot is megnyomnia valakinek, arról nem szól a fáma.

Azt is mesélte a forrás – már amennyiben létezik –, hogy az ukrán SZBU este magával vitte a hunyó századparancsnokot és a tömeggyilkos üteg teljes személyzetét, de a kihallgatások eredményéről egyelőre nincs információ.

Advertisement

Talán túlzás éppen itt megjegyeznem – hiszen akar a fene konteózni a propagandaháború közepén –, de súlyos politikai-bizalmi válság keletkezett Ukrajnában tegnap. A Klicsko-párt és a Szovoboda kilépett a koalícióból, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök meg bejelentette, hogy távozik pozíciójából. Először azt lehetett sejteni, hogy a koalíciófelmondás csak az új választások kiírása érdekében történik, ám utána a parlament nem fogadott el fontos törvényeket, amelyeket a kormány nagyon szeretett volna átnyomni. E fejleményeket követően szomorodott el Jacenyuk. Este Porosenko államfő felszólította a demokratikus erőket, hogy ma mindenképpen oldják meg a problémákat, különben baj lesz.

Ja, a Ria Novosztyit, gondolom, mindenki nagy erőkkel fogja cáfolni hamarosan.

Fotó: Vadim Ghirda/AP

Share This Story

Get our newsletter