√ćrok egy sz√∂veget a j√©gkorongr√≥l, az√©rt, mert nem b√≠rok magammal, √©s mert Szily is megk√©rdezte, mi t√∂rt√©nt a szerencs√©tlen oroszokkal Szocsiban. De vajon kik mostan√°ban a j√©gkorong braziljai?

Az a helyzet, hogy ebben a gyors, dinamikus √©s l√°tv√°nyos sportban az olimpia az, ami a futballban a vil√°gbajnoks√°g. N√©gy√©vente egyszer van, √©s egy ideje - Nagano, 1998 - t√©nyleg a legjobbak vesznek r√©szt rajta. M√°rmint a legjobb j√°t√©kosok, akik egy r√©sze a minden √©vi m√°jusi vb-krŇĎl hi√°nyzik, mert sokan k√∂z√ľl√ľk m√©g √©rdekeltek az NHL - az √©szak-amerikai bajnoks√°g - r√°j√°tsz√°s√°ban, vagyis egyszerŇĪen nem √©rnek r√°.

Teh√°t olimpi√°t nyerni igaz√°n valami - √©s olimpi√°t m√©g soha nem nyert Oroszorsz√°g. Szovjetuni√≥k√©nt nyert egy csom√≥t, de az r√©gen volt, √©s √©n akkor m√©g r√©szben nem √©ltem, r√©szben nem szurkoltam neki. Mert oroszoknak igen, de szovjeteknek soha, az ki volt z√°rva. Oroszoknak egyebek k√∂zt az√©rt igen, mert ŇĎk j√°tssz√°k a legszebb hokit, ŇĎk a j√©gkorong braziljai - legal√°bbis ez volt kor√°bban a fix v√°laszom a k√©rd√©sre, hogy mi√©rt. √Ām a tavalyi vb √©s a sz√°mukra m√°r v√©get √©rt szocsi olimpia ut√°n ez a v√°lasz √ļjrafogalmaz√°sra szorul.

A 2013-as stockholmi-helsinki vil√°gbajnoks√°gon t√∂nkrement valami. A c√≠mv√©dŇĎ egy √©vvel kor√°bban a zseni√°lis Jevgenyij Malkinnal az √©len olyan sim√°n √©s gy√∂ny√∂rŇĪen nyert, hogy √∂r√∂m volt n√©zni, tavaly viszont cs√ļny√°n leszerepelt. Hi√°ba szedt√©k √∂ssze a csapatot eg√©szen j√≥ nevekbŇĎl, ezek a f√©rfiak √ļgy viselkedtek, mintha nem is ismern√©k egym√°st, k√©ptelenek voltak b√°rmi √©rtelmeset mutatni, √©s kiz√ļgtak a negyedd√∂ntŇĎben, nem is ak√°rhogy, 8-3-ra kente el a sz√°jukat az Egyes√ľlt √Āllamok. A sz√∂vets√©gi kapit√°ny Zinetula Biljaletgyinov volt - a tat√°r sikeredzŇĎ, aki t√∂bb bajnoks√°got nyert az Ak Barsz Kazannyal -, √©s meglepet√©sre nem r√ļgt√°k ki, r√°b√≠zt√°k az olimpiai felk√©sz√ľl√©st.

Az orosz v√°logatott pont olyan volt az olimpi√°n is, mint kilenc h√≥nappal kor√°bban Helsinkiben. Csak m√©g jobb nevekbŇĎl √°llt. A m√©g jobb nevek nem csapatot alkottak, hanem cs√ľrh√©t. Ha szŇĪken is, de kikaptak az amerikaiakt√≥l, csak b√ľntetŇĎkkel b√≠rt√°k megverni a harmatos szlov√°kokat, azt√°n visszak√©zbŇĎl, teljesen meg√©rdemelten kiv√°gt√°k ŇĎket a finnek. Szocsiban. Saj√°t j√©gen. A negyedd√∂ntŇĎben. Pont abban a szakaszban, amikor n√©gy √©vvel kor√°bban Vancouverben a kanadaiak. Az a 3-7 volt az orosz j√©gkorong legf√°jdalmasabb kudarca az ezredfordul√≥ √≥ta. Mostan√°ig. Egym√°s ut√°n m√°sodszor lemaradni az elŇĎd√∂ntŇĎrŇĎl, 1-3-ra kikapni a finnektŇĎl nem kev√©sb√© rettenetes. De ami m√©g nyomaszt√≥bb: az oroszok egy pillanatig - a csoportk√∂r√∂s USA-meccs √°ll√≠t√≥lag nem volt rossz, de azt pont nem l√°ttam - sem j√°tszottak j√≥l vagy sz√©pen. Nem dolgoztak, nem hajtottak, nem passzoltak, nem cseleztek, nem volt sehol az a h√≠res ext√°zis, ami n√©lk√ľl j√©gkorong nincs.

Advertisement

Az oroszok már nem a jégkorong braziljai.

Ehhez k√©pest nagy szerencse, hogy ker√ľltek a hely√ľkre m√°sok. Ugyanis nincs m√°r olyan, hogy orosz st√≠lus (nem belŇĎj√ľk a korongot a t√°mad√≥harmadba, hanem bevissz√ľk kreat√≠van), meg hogy kanadai st√≠lus (belŇĎj√ľk a korongot a t√°mad√≥harmadba, √©s majd csak lesz vele valami), mindenkiben van fant√°zia, szinte mag√°t√≥l sz√©p a j√°t√©k. Az amerikaiakat √∂r√∂m volt n√©zni a csehek ellen, a kanadaiak r√©g√≥ta fantasztikusan kreat√≠vak, a finnekn√©l lelkesebb, a sv√©dekn√©l √∂sszeszedettebb senki nem lehet.

Hiányozzanak az oroszok az oroszoknak, nekem nem hiányoznak. Majd ha összeszedik magukat megint, megbocsátok. Biztos alig várják.

Advertisement

D√∂ntŇĎ vas√°rnap kora d√©lut√°n, egy √≥r√°t√≥l. USA-Finnorsz√°got szeretn√©k, de majdnem mindegy. Mindenk√©ppen j√≥ lesz. Ha nem hiszitek, j√°rjatok ut√°na.

(Fotó: Mark Humphrey/AP)