Az orosz Facebook alapítóját kirúgták, már el is hagyta az országot

Pavel Durov, az orosz Facebooknak becézett, hihetetlenül népszerű Vkontakte.com alapítója április elsején még csak viccelt azzal, hogy elhagyja a céget, tegnap viszont már halálosan komolyan jelentette be. Nem bírt a Putyin-rezsim cenzoraival.

A Vkontakte nevű közösségi hálót nagyjából 100 millió orosz használja, Durov ott jelentette be a saját adatlapján, hogy az oldal teljes mértékben Igor Szecsin és Aliser Uszmanov befolyása alá került. Szecsin, aki egyébként a Rosznyefty nevű orosz olajcég vezérigazgatója is, Putyin egyik legfőbb tanácsadója és támogatója. Uszmanov egészen a közelmúltig a Facebook részvényeinek 10 százalékát birtokolta, és itt most az amerikai Facebookra gondolok.

Advertisement

Durovot már egy ideje nyomás alatt tartotta a Kreml, mégpedig azért, mert a VKontakte volt az egyik legnépszerűbb fórum a putyinellenes megmozdulások, és az ukrán tüntetések szervezésére. Az alapító nemrég nyilvánossá is tette, hogy visszautasított minden olyan kérést a vezetéstől, kiadja például az Euromaidan-csoport szervezőinek személyes adatait. Abban az Oroszországban, ami vasmarokkal irányítja a régi médiákat, nyilván nem maradhat meg sokáig egy olyan felület, amin semmilyen kontroll nincsen. A Vkontakte hét és fél évig tartott.

A Buzzfeednek igaza van, amikor azt mondja, hogy Durov távozásának okai zavarosak. Először is április elsején kiposztolta, hogy az új vállalati struktúra nem enged neki ugyanakkora szabadságot, mint régen. Két nappal később azzal vonta vissza az egészet, hogy csak a bolondját járatta velünk. Az Interfax nevű orosz hírügynökség viszont hétfő délelőtt azt írta, hogy Durov már március 21-én felmondott, és azóta nem volt hajlandó visszavonni a döntését. Letelt az egy hónapos türelmi idő, Durov pedig távozott a cégzől, bár a saját állítása szerint kirúgásról van szó, és ő is csak a hírekből tudta meg.

Amikor a Techcrunch megkereste Durovot, már nem volt Oroszországban:

Elhagytam Oroszországot és nem tervezek visszamenni. Sajnos az ország ebben a pillanatban nem kompatibilis az internetes vállakozásokkal.

Advertisement

Durov elmondta, hogy jelenleg egy mobiltelefonokra szánt közösségi oldalt tervez, amin még idén elkezd dolgozni. A Techcrunch újságírója szerint a legvalószínűbb az, hogy a már létező, titkosított üzeneteket küldő Telegram appjára fogja építeni az új projektjét. Még amikor a Vkontakte-nál dolgozott, akkor sem nézte jó szemmel a többségi tulajdonos United Capital Partners, hogy a szupersikeres oldala helyett az üzenetküldő hobbijára fordítja a figyelme nagyrészét.

Durov azt is hozzátette, hogy az egyhónapos várakozási idős mizéria volt neki az utolsó csepp a pohárban, bár a részvényesek még próbálják visszababusgatni a céghez. Elmondta, hogy már nem fog visszavenni, főleg azután, hogy nyilvánosan nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal. Szerinte el sem tudjnák őt ott viselni.

Advertisement

[Techcrunch, Buzzfeed]

Advertisement

Share This Story