P√©nteken beind√≠tott√°k az Erzs√©bet t√©ren az ideiglenesen Sziget Eye n√©vre keresztelt mobil √≥ri√°skereket, ami Eur√≥pa legnagyobb ilyen szerkezete, √©s most hat h√©tig, a Sziget fesztiv√°l kezdet√©ig a Belv√°rosban v√°rja a magaslati kil√°t√°sra v√°gy√≥kat. A d√©lelŇĎtt t√≠zre tervezett sajt√≥t√°j√©koztat√≥ f√©lig-meddig lett csak megtartva, mivel Tarl√≥s Istv√°n fŇĎpolg√°rmester √©s Rog√°n Antal ker√ľleti polg√°rmester az √°rv√≠zi helyzetre hivatkozva visszamondt√°k r√©szv√©tel√ľket.

Gerendai K√°roly Sziget-igazgat√≥ az√©rt r√∂viden √∂sszefoglalta, hogy mit √©rdemes tudni a h√©t h√©tre kib√©relt szerkezetrŇĎl: 65 m√©ter magas, k√∂r√ľlbel√ľl 320 embert tud egyszerre k√∂rbevinni, sz√©l- √©s idŇĎj√°r√°s√°ll√≥, a kabinok klimatiz√°ltak, k√∂rnyezetbar√°t, kis teljes√≠tm√©nyŇĪ elektromos motorok hajtj√°k, √°ramkimarad√°s eset√©n k√©t ember k√©zzel is tudja hajtani, a tart√≥l√°bak a talajt nem terhelik meg, mert j√≥ a s√ļlyeloszl√°sa, a b√©rleti d√≠j √ľzleti titok, de sz√°zmilli√≥s nagys√°grendŇĪ √∂sszegrŇĎl van sz√≥. Az √≥ri√°sker√©k hat h√©tig √°ll majd az Erzs√©bet t√©ren, ut√°n a Szigetre viszik, a fesztiv√°loz√≥k sz√≥rakoztat√°s√°ra. (Aprop√≥ Sziget, elhangzott az is, hogy Gerendai√©k jav√°ban k√ľzdenek az √°rv√≠zzel, a Gyerek Szigetet √°t is kellett k√∂lt√∂ztetni a II. ker√ľletbe, a Fl√≥ri√°n t√©rhez.)

M√ļltkori posztomban a Szent Istv√°n bazilika panor√°makil√°t√≥j√°hoz pr√≥b√°ltam m√©rni a belv√°rosi kereket, most m√°r joggal tehetem ezt, √©s di√≥h√©jban annyit mondan√©k, hogy orrhosszal nyeri a kil√°t√≥versenyt a ker√©k. Mert j√≥val dr√°g√°bb ugyan mint a bazilika (2400 Ft/fŇĎ, 140 cm alatt 1500 Ft), de egyr√©szt remek √©lm√©ny k√∂rbe-k√∂rbe menni a l√©gkondis kabinokban - a p√©nz√ľnk√©rt n√©gy teljes k√∂r j√°r, t√∂bb meg√°ll√≥val -, m√°sr√©szt jobb a kil√°t√°s: be lehet n√©zni az Andr√°ssy √ļtra, a bazilika is sz√©p l√°tv√°ny, a parlament, a v√°r, a M√°ty√°s templom is j√≥l l√°that√≥, √©s k√∂rben a pesti h√°ztetŇĎk, tornyok, templomok is impoz√°nsak.

Advertisement

√öjdons√°ga, √©lm√©nyjellege miatt a Sziget Eye pillanatnyilag a lejobb sz√≥rakoz√°s a belv√°rosban. Enn√©l m√°r csak egy Duna parti helysz√≠nen lett volna esetleg jobb, de az √°rv√≠zi helyzetre tekintettel, errŇĎl most k√°r is elm√©lkedni. J√∂jjenek v√©g√ľl a k√©peink a d√©lelŇĎtti elsŇĎ menetrŇĎl:

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

fotó: Nagy Attila/Cink