A patk√°nyok jobban r√°kattantak a s√ľtire, mint a kokain- √©s morfininjekci√≥kra.

Egy november konferenci√°n fogj√°k bemutatni annak az amerikai k√≠s√©rletnek a pontos r√©szleteit, ami azt √°llap√≠totta meg, hogy a zs√≠ros √©s √©des √©telek hasonl√≥, csak erŇĎsebb reakci√≥t v√°ltanak ki az agyb√≥l, mint a kem√©nydrogok. Az Ore√≥t egyr√©szt az√©rt v√°lasztott√°k ki, mert √©des, nagy a zs√≠rtartalma √©s k√∂nnyŇĪ volt hozz√°jutni. M√°sr√©szt az√©rt, mert a kutat√°s, amit patk√°nyokkal v√©geznek, az emberi t√°rsadalomra n√©zve is le akar vonni k√∂vetkeztet√©seket, m√©gpedig az alacsony j√∂vedelmŇĪek t√°pl√°lkoz√°si szok√°sair√≥l. Az ŇĎ k√∂r√ľkben pedig k√ľl√∂n√∂sen intenz√≠ven rekl√°mozz√°k az amcsik pil√≥takeksz√©t.

Maga a k√≠s√©rlet √ļgy zajlott, hogy egy csapat patk√°nyt egy olyan helyre z√°rtak be, amelyiknek az egyik szob√°j√°ban Ore√≥t, a m√°sikban √≠ztelen rizsropog√≥st ehettek, majd lem√©rt√©k, hogy mennyi idŇĎt t√∂ltenek az egyik √©s a m√°sik szob√°ban. Egy m√°sik, hasonl√≥ lakhelyen m√©g Kurt Cobainabb volt a buli, mert itt az egyik szob√°ban kokain √©s morfinijekci√≥kat, m√≠g a m√°sikban s√≥oldatot lŇĎttek be az alanyoknak, majd itt is idŇĎt m√©rtek. A patk√°nyok ugyanannyira szerett√©k a s√ľtiszob√°t, mint a kok√≥sat. Az agyukat is vizsg√°lt√°k k√∂zben, √©s az √∂r√∂mk√∂zpont t√∂bb sejtje ektiv√°l√≥dott √©dess√©g, mint kem√©nydrog hat√°s√°ra.

Mi k√∂vetkezik ebbŇĎl? Nemsok√°ra hullani fognak a netezŇĎk, mint a legyek, mert Ore√≥t lŇĎni eg√©szs√©gesebbnek tŇĪnhet, de a morzs√°k elt√∂mik az ereket.

[via abc]