This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az Orbán-kormány megalakította a magyar Pet Shop Boyst, a siker óriási

Illustration for article titled Az Orbán-kormány megalakította a magyar Pet Shop Boyst, a siker óriási

Debütált a kommunikációs csodafegyver. A kormány mostantól hetente elmagyarázza, mit miért csinál. Ez a kommunikátorok legjobb húzása legalább egy éve: egy morcos-néma és egy vidám fickó kiáll a pódiumra, és az eddig kussolás helyett szóáradattal készítik ki a sajtót.

Advertisement

Lázár János kábé egymillió karakternyit beszélt majdnem két teljes órán át.

Bevonult a Kormány Shop Boys a Parlament újságírókkal és kamerás stábokkal dugig telt termébe, a Chris Lowe-ot alakító Giró-Szász András a szerepének megfelelően a háttérbe vonult, és zárkózott, durcás arccal beállt a szintije mögé, a frontember Lázár "Neil Tennant" János pedig énekelni-táncolni kezdett, mint hal a vízben.

Advertisement

Én már a második számnál meg voltam véve.

A Go Westet játszották ugyanis: Brüsszel már nem Moszkva, hanem a barátunk, ráadásul a nagyvonalú, finanszírozós barátunk, mi pedig mindent megmagyarázunk és mindenre válaszolunk, hogy a választópolgároknak jó legyen. Kis híja volt, hogy nem kezdtem el tömegszörfölni, amikor Lázár gyors egymásutánban kimondta, hogy:

 • választópolgártársaink
 • együttműködés
 • nagyvonalúság

Már a meghívó címe is biztatóan hangzott - KORMÁNYINFO Mit miért tesz a kormány? –, és ez volt az az eset, amikor a tényleges produkció lazán überelte a csalogató címet is.

Advertisement

Gyorsan kiderült, a kormány szánja-bánja, hogy 2014-et a három választás miatt kampányhangulatban töltötte, de most jön a Párbeszéd Kora, amikor minden csütörtökön – a kormányülés utáni napon – lesz Kormány Shop Boys-koncert.

A legelején azt hittem, csak egy Gábor Áron-i minőségű bullshitágyút akarnak elsütni, mert Lázár arról kezdett beszélni, hogy a kormány 23 megyei jogú várossal fog szövetséget kötni, szerződések formájában. "Utána jön a szövetség a Három Nagy Folyóval, aztán a Hegyekkel, a Dombvidékkel, a Termőtalajjal, végül a Legalább A Szobatisztaságra Képes Állatokkal?" – ábrándoztam. – Micsoda pillanat lesz, amikor Orbán megköti a kormány–Duna-szövetséget!

Advertisement

De kiderült, hogy itt sokkal nagyobb ötletről van szó, mint a sima bullshitelés.

A KORMÁNYIFO lényege, hogy ha a titkolózás nem jött be, fojtsuk szavakba az újságírókat. Én pár durván szpídes buli közönségét kivéve tényleg nem láttam embert annyit beszélni, mint most Lázár. Olyan mennyiségű mondatot, idézetet, sziporkát és bon mot-t árasztott ránk, hogy riporter legyen a talpán, aki 105 percnyi roham után képes kibogarászni, mi volt itt a lényeg. Úgy, hogy tényleg rengeteg kérdésre válaszoltak, semmire nem mondtak no commentet, és a szokásoktól eltérően a piszkálkódósabb felvetéseken sem sértődtek meg. (A többes szám leginkább Lázárt takarja, mert Giró-Szász kőarccal, némán állt az idő háromnegyedében.)

Advertisement

Tudod, mit szeret a legjobban Lázár János?

 • A csokit?
 • A dugást?
 • A családját?
 • L. Simon László istenes verseit?

Nem! Az Euratomot! Lázár annyira szereti az Euratomot, hogy fogadni mernék, egy Bokros Lajos–Kovács Laci Bácsi kentaur nem szereti annyira. Ez az Euratom az az EU-s ellenőrző szerv, amely nemrég bemondta a vétót a paksi szerződés nukleáris fűtőanyagra vonatkozó részei miatt. Haragszik rájuk ezért Lázár? Ellenkezőleg: megköszönte az együttműködést.

Advertisement

Paks ügyében a miniszterelnökség-miniszter amúgy arról beszélt, hogy a fűtőanyagkérdés igazából nem nagy kérdés, mert a kormány megadta magát, és elfogadta, hogy a finn–orosz szerződés mintájára kössük meg a miénket is. A Kormány Shop Boys énekese a közbeszerzési témakörtől sem tart, mert elfogadtuk, hogy átvesszük az EU-s közbeszerzési szabályokat, és az egész beruházás, benne a beszállítói szerződésekkel már ennek a szellemében fog zajlani. Annyira édesen gemütlich volt ekkorra a légkör, hogy szinte durvának hangzott, amikor Lázár kifejtette, hogy a harmadik nagy falat, a szerződés versenyjogi vizsgálata lehet az igazi kemény dió, mert elképzelhető, hogy az Európai Bizottság tiltott állami támogatást vél felfedezni.

A legfontosabb rész a brókerbotrányról szólt. Próbálom pár pontba szedni a lényeget, mármint hogy mit szeretne kommunikálni a kormány:

 • A brókerek becsapták az embereket, Orbán Viktor viszont jó gazda volt.
 • Attól, hogy a kormány nem riasztotta a kisbefektetőket, pedig tudta, hogy baj van, a minisztériumok kihelyezéseit viszont gyorsan visszaszedte, még nem hagyták magukra az embereket.
 • Azért nem, mert a kormány publikus információk alapján tudta, hogy gáz van vagy lehet a brókercégeknél.
 • Az emberek felnőtt állampolgárok, a Quaestor károsultjai ugyanúgy tudtak a Buda-Cash-ügyről, mint a kormány, levonhatták volna a következtetést.
 • Orbán csak a közösségi vagyont akarta visszaszerezni.
 • A kormány nem rémhírterjesztő, hogy brókercégek várható csődjével riogassa a lakosságot.
 • Ha a kormányzat tényleg előre tudta volna, hogy bedőlnek a brókerházak, akkor nem hagyta volna, hogy beragadjon a Honvéd Egészségbiztosítási Pénztár vagyona, hiszen ott voltak 1300 titkosszolga megtakarításai is.
 • A bankárok, uzsorások és brókerek – ez a hármas felsorolás ebben a formában háromszor is elhangzott – olyan családba tartoznak, hogy gyakran megpróbálnak politikusok közelébe kerülni, de ebből nem következik, hogy a politikusok lopnának.
 • Közpénz nem forgott veszélyben, mert a tárcák és szerveik állakötvényeket és nem készpénzt helyeztek ki brókercégekhez.
 • A titkosszolgálatok nem figyelmeztettek a várható brókerbuktákra.
 • Bár egy rakás minisztérium tett összegeket brókercégehez, eddig azért lehet csak a Küküm adatait tudni, mert Szijjártó Péter annyira jó miniszter.
 • Lázár János még életében nem látta megijedni Orbán Viktort.
 • Persze azt a kérdést is fel kelltenni, hogy ki adott ezeknek működési engedélyt, és milyen volt az ellenőrzés az elmúlt tíz évben. Vagyis GYURCSÁNY A HIBÁS.
Advertisement

Az vicces volt, hogy Lázár kétszer is kifejtette – szépen kihangsúlyozva –, hogy a bróker, bankár és uzsorás az elmúlt 25 évben MINDIG megúszta. Az elmúlt huszonöt évből 9 évig kormányzott a Fidesz, 12-t az MSZP–SZDSZ koalíció, 4-et az MDF.

Ezen kívül ezer témáról volt szó, az M4-es autópályát ebben a formájában például ejtik, és pótmegoldásként az M5-össel fogják összekötni Szolnokot, de én ennek a riportnak a keretei között fizikailag képtelen vagyok már több gombot megnyomni.

Advertisement

Ez pedig a kormány kommunikációs csapatának diadala.

Nagy ötlet volt a Kormány Shop Boys, zúg a fejem, nem bírom súlyozni az elhangzottakat. Ilyen lehetett Kuba fénykorában tudósítást írni egy négyórás Fidel Castro-beszédről.

Share This Story

Get our newsletter