Deb√ľt√°lt a kommunik√°ci√≥s csodafegyver. A korm√°ny mostant√≥l hetente elmagyar√°zza, mit mi√©rt csin√°l. Ez a kommunik√°torok legjobb h√ļz√°sa legal√°bb egy √©ve: egy morcos-n√©ma √©s egy vid√°m fick√≥ ki√°ll a p√≥diumra, √©s az eddig kussol√°s helyett sz√≥√°radattal k√©sz√≠tik ki a sajt√≥t.

Lázár János kábé egymillió karakternyit beszélt majdnem két teljes órán át.

Bevonult a Korm√°ny Shop Boys a Parlament √ļjs√°g√≠r√≥kkal √©s kamer√°s st√°bokkal dugig telt term√©be, a Chris Lowe-ot alak√≠t√≥ Gir√≥-Sz√°sz Andr√°s a szerep√©nek megfelelŇĎen a h√°tt√©rbe vonult, √©s z√°rk√≥zott, durc√°s arccal be√°llt a szintije m√∂g√©, a frontember L√°z√°r "Neil Tennant" J√°nos pedig √©nekelni-t√°ncolni kezdett, mint hal a v√≠zben.

√Čn m√°r a m√°sodik sz√°mn√°l meg voltam v√©ve.

A Go Westet j√°tszott√°k ugyanis: Br√ľsszel m√°r nem Moszkva, hanem a bar√°tunk, r√°ad√°sul a nagyvonal√ļ, finansz√≠roz√≥s bar√°tunk, mi pedig mindent megmagyar√°zunk √©s mindenre v√°laszolunk, hogy a v√°laszt√≥polg√°roknak j√≥ legyen. Kis h√≠ja volt, hogy nem kezdtem el t√∂megsz√∂rf√∂lni, amikor L√°z√°r gyors egym√°sut√°nban kimondta, hogy:

 • v√°laszt√≥polg√°rt√°rsaink
 • egy√ľttmŇĪk√∂d√©s
 • nagyvonal√ļs√°g

M√°r a megh√≠v√≥ c√≠me is biztat√≥an hangzott - KORM√ĀNYINFO Mit mi√©rt tesz a korm√°ny? ‚Äď, √©s ez volt az az eset, amikor a t√©nyleges produkci√≥ laz√°n √ľberelte a csalogat√≥ c√≠met is.

Advertisement

Gyorsan kider√ľlt, a korm√°ny sz√°nja-b√°nja, hogy 2014-et a h√°rom v√°laszt√°s miatt kamp√°nyhangulatban t√∂lt√∂tte, de most j√∂n a P√°rbesz√©d Kora, amikor minden cs√ľt√∂rt√∂k√∂n ‚Äď a korm√°ny√ľl√©s ut√°ni napon ‚Äď lesz Korm√°ny Shop Boys-koncert.

A legelej√©n azt hittem, csak egy G√°bor √Āron-i minŇĎs√©gŇĪ bullshit√°gy√ļt akarnak els√ľtni, mert L√°z√°r arr√≥l kezdett besz√©lni, hogy a korm√°ny 23 megyei jog√ļ v√°rossal fog sz√∂vets√©get k√∂tni, szerzŇĎd√©sek form√°j√°ban. "Ut√°na j√∂n a sz√∂vets√©g a H√°rom Nagy Foly√≥val, azt√°n a Hegyekkel, a Dombvid√©kkel, a TermŇĎtalajjal, v√©g√ľl a Legal√°bb A Szobatisztas√°gra K√©pes √Āllatokkal?" ‚Äď √°br√°ndoztam. ‚Äď Micsoda pillanat lesz, amikor Orb√°n megk√∂ti a korm√°ny‚ÄďDuna-sz√∂vets√©get!

Advertisement

De kider√ľlt, hogy itt sokkal nagyobb √∂tletrŇĎl van sz√≥, mint a sima bullshitel√©s.

A KORM√ĀNYIFO l√©nyege, hogy ha a titkol√≥z√°s nem j√∂tt be, fojtsuk szavakba az √ļjs√°g√≠r√≥kat. √Čn p√°r durv√°n szp√≠des buli k√∂z√∂ns√©g√©t kiv√©ve t√©nyleg nem l√°ttam embert annyit besz√©lni, mint most L√°z√°r. Olyan mennyis√©gŇĪ mondatot, id√©zetet, szipork√°t √©s bon mot-t √°rasztott r√°nk, hogy riporter legyen a talp√°n, aki 105 percnyi roham ut√°n k√©pes kibogar√°szni, mi volt itt a l√©nyeg. √ögy, hogy t√©nyleg rengeteg k√©rd√©sre v√°laszoltak, semmire nem mondtak no commentet, √©s a szok√°sokt√≥l elt√©rŇĎen a piszk√°lk√≥d√≥sabb felvet√©seken sem s√©rtŇĎdtek meg. (A t√∂bbes sz√°m legink√°bb L√°z√°rt takarja, mert Gir√≥-Sz√°sz kŇĎarccal, n√©m√°n √°llt az idŇĎ h√°romnegyed√©ben.)

Advertisement

Tudod, mit szeret a legjobban L√°z√°r J√°nos?

 • A csokit?
 • A dug√°st?
 • A csal√°dj√°t?
 • L. Simon L√°szl√≥ istenes verseit?

Nem! Az Euratomot! L√°z√°r annyira szereti az Euratomot, hogy fogadni mern√©k, egy Bokros Lajos‚ÄďKov√°cs Laci B√°csi kentaur nem szereti annyira. Ez az Euratom az az EU-s ellenŇĎrzŇĎ szerv, amely nemr√©g bemondta a v√©t√≥t a paksi szerzŇĎd√©s nukle√°ris fŇĪtŇĎanyagra vonatkoz√≥ r√©szei miatt. Haragszik r√°juk ez√©rt L√°z√°r? EllenkezŇĎleg: megk√∂sz√∂nte az egy√ľttmŇĪk√∂d√©st.

Advertisement

Paks √ľgy√©ben a minisztereln√∂ks√©g-miniszter am√ļgy arr√≥l besz√©lt, hogy a fŇĪtŇĎanyagk√©rd√©s igaz√°b√≥l nem nagy k√©rd√©s, mert a korm√°ny megadta mag√°t, √©s elfogadta, hogy a finn‚Äďorosz szerzŇĎd√©s mint√°j√°ra k√∂ss√ľk meg a mi√©nket is. A Korm√°ny Shop Boys √©nekese a k√∂zbeszerz√©si t√©mak√∂rtŇĎl sem tart, mert elfogadtuk, hogy √°tvessz√ľk az EU-s k√∂zbeszerz√©si szab√°lyokat, √©s az eg√©sz beruh√°z√°s, benne a besz√°ll√≠t√≥i szerzŇĎd√©sekkel m√°r ennek a szellem√©ben fog zajlani. Annyira √©desen gem√ľtlich volt ekkorra a l√©gk√∂r, hogy szinte durv√°nak hangzott, amikor L√°z√°r kifejtette, hogy a harmadik nagy falat, a szerzŇĎd√©s versenyjogi vizsg√°lata lehet az igazi kem√©ny di√≥, mert elk√©pzelhetŇĎ, hogy az Eur√≥pai Bizotts√°g tiltott √°llami t√°mogat√°st v√©l felfedezni.

A legfontosabb rész a brókerbotrányról szólt. Próbálom pár pontba szedni a lényeget, mármint hogy mit szeretne kommunikálni a kormány:

 • A br√≥kerek becsapt√°k az embereket, Orb√°n Viktor viszont j√≥ gazda volt.
 • Att√≥l, hogy a korm√°ny nem riasztotta a kisbefektetŇĎket, pedig tudta, hogy baj van, a miniszt√©riumok kihelyez√©seit viszont gyorsan visszaszedte, m√©g nem hagyt√°k magukra az embereket.
 • Az√©rt nem, mert a korm√°ny publikus inform√°ci√≥k alapj√°n tudta, hogy g√°z van vagy lehet a br√≥kerc√©gekn√©l.
 • Az emberek felnŇĎtt √°llampolg√°rok, a Quaestor k√°rosultjai ugyan√ļgy tudtak a Buda-Cash-√ľgyrŇĎl, mint a korm√°ny, levonhatt√°k volna a k√∂vetkeztet√©st.
 • Orb√°n csak a k√∂z√∂ss√©gi vagyont akarta visszaszerezni.
 • A korm√°ny nem r√©mh√≠rterjesztŇĎ, hogy br√≥kerc√©gek v√°rhat√≥ csŇĎdj√©vel riogassa a lakoss√°got.
 • Ha a korm√°nyzat t√©nyleg elŇĎre tudta volna, hogy bedŇĎlnek a br√≥kerh√°zak, akkor nem hagyta volna, hogy beragadjon a Honv√©d Eg√©szs√©gbiztos√≠t√°si P√©nzt√°r vagyona, hiszen ott voltak 1300 titkosszolga megtakar√≠t√°sai is.
 • A bank√°rok, uzsor√°sok √©s br√≥kerek ‚Äď ez a h√°rmas felsorol√°s ebben a form√°ban h√°romszor is elhangzott ‚Äď olyan csal√°dba tartoznak, hogy gyakran megpr√≥b√°lnak politikusok k√∂zel√©be ker√ľlni, de ebbŇĎl nem k√∂vetkezik, hogy a politikusok lopn√°nak.
 • K√∂zp√©nz nem forgott vesz√©lyben, mert a t√°rc√°k √©s szerveik √°llak√∂tv√©nyeket √©s nem k√©szp√©nzt helyeztek ki br√≥kerc√©gekhez.
 • A titkosszolg√°latok nem figyelmeztettek a v√°rhat√≥ br√≥kerbukt√°kra.
 • B√°r egy rak√°s miniszt√©rium tett √∂sszegeket br√≥kerc√©gehez, eddig az√©rt lehet csak a K√ľk√ľm adatait tudni, mert Szijj√°rt√≥ P√©ter annyira j√≥ miniszter.
 • L√°z√°r J√°nos m√©g √©let√©ben nem l√°tta megijedni Orb√°n Viktort.
 • Persze azt a k√©rd√©st is fel kelltenni, hogy ki adott ezeknek mŇĪk√∂d√©si enged√©lyt, √©s milyen volt az ellenŇĎrz√©s az elm√ļlt t√≠z √©vben. Vagyis GYURCS√ĀNY A HIB√ĀS.

Advertisement

Az vicces volt, hogy L√°z√°r k√©tszer is kifejtette ‚Äď sz√©pen kihangs√ļlyozva ‚Äď, hogy a br√≥ker, bank√°r √©s uzsor√°s az elm√ļlt 25 √©vben MINDIG meg√ļszta. Az elm√ļlt huszon√∂t √©vbŇĎl 9 √©vig korm√°nyzott a Fidesz, 12-t az MSZP‚ÄďSZDSZ koal√≠ci√≥, 4-et az MDF.

Ezen k√≠v√ľl ezer t√©m√°r√≥l volt sz√≥, az M4-es aut√≥p√°ly√°t ebben a form√°j√°ban p√©ld√°ul ejtik, √©s p√≥tmegold√°sk√©nt az M5-√∂ssel fogj√°k √∂sszek√∂tni Szolnokot, de √©n ennek a riportnak a keretei k√∂z√∂tt fizikailag k√©ptelen vagyok m√°r t√∂bb gombot megnyomni.

Advertisement

Ez pedig a kormány kommunikációs csapatának diadala.

Nagy √∂tlet volt a Korm√°ny Shop Boys, z√ļg a fejem, nem b√≠rom s√ļlyozni az elhangzottakat. Ilyen lehetett Kuba f√©nykor√°ban tud√≥s√≠t√°st √≠rni egy n√©gy√≥r√°s Fidel Castro-besz√©drŇĎl.