Illustration for article titled Az ombudsman szerint Kocsis Máté jogszerűtlenül zárta be a tűcserét

Székely László fel is kérte a polgármestert, hogy tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy a kerületi drogfogyasztók ne maradjanak steril eszközök nélkül.

Advertisement

Az alapvető jogok biztosa egyetért a TASZ-szal abban, hogy a józsefvárosi önkormányzat a Kék Pont tűcsere program ellehetetlenítésével olyan helyzetet teremtett, amelyben sérül a kerületben élők egészséghez és egészséges környezethez fűződő alkotmányos joga.

A TASZ tavaly novemberben beadványban kérte az ombudsmant annak megállapítására, hogy a józsefvárosi önkormányzat intézkedései a tűcsere program bezárására több alkotmányos jogot is sértenek. Az ombudsman átfogó jelentést készített a drogkoordinációról és a szenvedélybetegek ellátásáról, amelyben kiemelt ügyként foglalkozik a Kék Pont tűcsere program bezárásával.

Advertisement

Székely szerint a tűcsere program "megszüntetése anélkül, hogy a szolgáltatás biztosítását, mint célt, az Önkormányzat megvizsgálta, vagy esetleges pótlásáról gondoskodott volna, sérti az egészséghez való jog fokozatos érvényesítésének elvét."

Az ombudsman Kocsison kívül felkérte az Emberi Erőforrások Miniszterét, Balog Zoltánt is, hogy segítsen tisztázni a tűcsere programok szerepét, illetve Tarlós István főpolgármestert, minél előbb intézkedjen egy Fővárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum megalakításáról a fővárosi drogprobléma hatékonyabb kezelése érdekében.

Advertisement

A Kék Pont tűcsere programja augusztus 26-án zárt be, miután a józsefvárosi önkormányzat felmondta az alapítvánnyal kötött szerződést.

Share This Story

Get our newsletter