This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az normális, hogy ennyi repülő zuhan le mostanában?

Illustration for article titled Az normális, hogy ennyi repülő zuhan le mostanában?

Az elmúlt héten három utasszállító zuhant le, a katasztrófákban 464 ember halt meg. Úgy tűnik, életveszélyes a repülés, de statisztikailag még mindig nagyon-nagyon biztonságos.

Advertisement

Ukrajna és Tajvan után tegnap Maliban zuhant le egy utasszállító, a fedélzeten tartózkodó 118 ember közül senki nem élte túl a balesetet. Szörnyű nézni az újabb és újabb roncsokat (képünkön az Air Algérie gépének maradványai Maliban), de a valóságban még mindig az van, hogy a repülőgép-szerencsétlenségek elsősorban azért szerepelnek a hírekben, mert egyszerre hal meg nagyon sok ember nagyon látványosan és nagyon tehetetlenül – de nem azért, mert a repülés veszélyes.

Advertisement
Advertisement

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint 2013-ban több mint hárommilliárd (!) ember utazott a kereskedelmi légiközlekedésben, összesen 36,4 millió járaton (29,5 millión sugárhajtású gép ment, 6,9 millión légcsavaros). Összesen 81 baleset történt, azaz 2,4 millió repülőútra jutott egy. Ez hattal több, mint 2012-ben, de még mindig öttel kevesebb, mint az ötéves átlag.

Az összes baleset 20 százalékában, 16 balesetben haltak meg emberek. Ez eggyel több halálos esemény, mint 2012-ben, de hárommal kevesebb, mint az ötéves átlag. Összesen 210-en haltak meg, ami jóval kevesebb, mint 2012-ben, amikor 414-en.

Advertisement

Az előző öt év így nézett ki:

Illustration for article titled Az normális, hogy ennyi repülő zuhan le mostanában?
Advertisement

Az idei év rosszabb lesz. Az elmúlt héten 464-en haltak meg, a márciusban eltűnt MH370-es járaton 239-en voltak, az áldozatok száma már most júliusban 700 fölött jár. Ennek ellenére a repülés folyamatosan egyre biztonságosabb lesz: 2001 óta 42%-kal csökkent a repülőbalesetek száma, a kilencvenes években pedig 4-5-ször ennyien haltak meg egy évben.

Ez nyilván semennyire nem vigasztalja az elpusztult gépeken meghalt emberek szeretteit – de az elmúlt hét senkit ne tartson vissza attól, hogy repülővel utazzon, mert még mindig sokkal biztonságosabb, mint bármi más.

Advertisement

Fotó: AP Photo/ECPAD

Share This Story

Get our newsletter