A miniszt√©rium k√∂zlem√©nyben b√ľszk√©lkedik vele: nincs tudom√°sa arr√≥l, hogy a vas√°rnapi z√°rva tart√°s t√©m√°j√°ban elemz√©s sz√ľletett volna a t√°rca megb√≠z√°s√°b√≥l. Viszont biztosak benne, hogy senki sem lesz emiatt munkan√©lk√ľli.

A N√©pszabads√°g √°ltal ma megszellŇĎztetett 2011-es hat√°stanulm√°ny meg√°llap√≠t√°sait mi is ismertett√ľk, √≠gy t√∂bbek k√∂z√∂tt 10-15 ezer munkahely elveszt√©s√©vel sz√°molt, a k√∂lts√©gvet√©s pedig csaknem 50 milli√°rd forintos kies√©ssel.

Az NGM most k√∂zlem√©nyt jelentetett meg, ebben azt √≠rja, egyetlen tanulm√°ny sem k√©sz√ľlt a t√©m√°ban, ennek ellen√©re m√©gis ilyen somm√°s meg√°llap√≠t√°sokra ragadtatja mag√°t, mint hogy "nem igaz, hogy b√°rki munka n√©lk√ľl maradna a vas√°rnapi pihenŇĎnap bevezet√©se miatt", √©s hogy "nem sz√°molt √©s nem is sz√°mol forgalom kies√©ssel a vas√°rnapi pihenŇĎnap bevezet√©se miatt."

A k√∂zlem√©ny tov√°bbi r√©sz√©ben m√©g elm√ļltnyolc√©vez√©sre is futja, de olvass√°tok el:

A sajt√≥ban id√©zett tanulm√°ny meg√°llap√≠t√°sai √©s logik√°ja, tal√°n 2011-ben m√©g helyt√°ll√≥ak lehettek volna, de ma m√°r √©rv√©nytelenek. Abban az idŇĎszakban a gazdas√°gi vil√°gv√°ls√°gnak, valamint a 2010 elŇĎtti korm√°nyok felelŇĎtlen politik√°j√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen a magyar gazdas√°g √©s t√°rsadalom m√©g nem tudta volna ezt a kereskedelemben dolgoz√≥ munkav√°llal√≥k √©rdekeit szem elŇĎtt tart√≥ fontos l√©p√©st vesztes√©gek n√©lk√ľl kezelni. Azonban az elm√ļlt √©vek k√∂vetkezetes, a gazdas√°g √©l√©nk√≠t√©s√©t c√©lz√≥, valamint a munkahelyteremt√©st elŇĎseg√≠tŇĎ politik√°j√°nak eredm√©nyek√©nt m√°ra m√°r a munkaerŇĎpiacra √©s a k√∂lts√©gvet√©sre gyakorolt negat√≠v hat√°sa a vas√°rnapi munkav√©gz√©s tilalm√°nak teljes m√©rt√©kben megszŇĪnt.

A nemzetk√∂zi p√©ld√°k is bizony√≠tj√°k - az Eur√≥pai Uni√≥ban ugyanis Ausztri√°ban, N√©metorsz√°gban, Belgiumban, Hollandi√°ban, az Egyes√ľlt Kir√°lys√°gban, Finnorsz√°gban, G√∂r√∂gorsz√°gban √©s Spanyolorsz√°gban is korl√°tozz√°k valamilyen m√≥don a vas√°rnapi nyitva tart√°st -, hogy ezen int√©zked√©s a v√°s√°rl√≥i szok√°sok m√≥dosul√°s√°n k√≠v√ľl sem a fogyaszt√°s m√©rt√©k√©t, sem a turisztikai bev√©teleket, sem pedig a gazdas√°g eg√©sz√©t nem √©rintik h√°tr√°nyosan. Ezzel szemben a kiv√©telek meghat√°roz√°s√°nak k√∂vetkezt√©ben a kiskereskedŇĎket, a kistermelŇĎket √©s a piacokat jelentŇĎs helyzeti elŇĎnybe hozza, amelynek egy√©rtelmŇĪ nemzetgazdas√°gi hozad√©ka van.

Advertisement

T√©nyleg nem tudom eld√∂nteni hirtelen, mi k√≠nosabb az NGM-re n√©zve: ha l√©tezett az a bizonyos hat√°stanulm√°ny (amelynek a meg√°llap√≠t√°saival most vitatkoznak), vagy ha ilyesmi n√©lk√ľl v√°gtak bele ebbe a nagy kalandba.

(via Portfolio)