Az NGM nem tud semmilyen vasárnapi bezárásos hatástanulmányról

Illustration for article titled Az NGM nem tud semmilyen vasárnapi bezárásos hatástanulmányról

A minisztérium közleményben büszkélkedik vele: nincs tudomása arról, hogy a vasárnapi zárva tartás témájában elemzés született volna a tárca megbízásából. Viszont biztosak benne, hogy senki sem lesz emiatt munkanélküli.

Advertisement

A Népszabadság által ma megszellőztetett 2011-es hatástanulmány megállapításait mi is ismertettük, így többek között 10-15 ezer munkahely elvesztésével számolt, a költségvetés pedig csaknem 50 milliárd forintos kieséssel.

Advertisement

Az NGM most közleményt jelentetett meg, ebben azt írja, egyetlen tanulmány sem készült a témában, ennek ellenére mégis ilyen sommás megállapításokra ragadtatja magát, mint hogy "nem igaz, hogy bárki munka nélkül maradna a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt", és hogy "nem számolt és nem is számol forgalom kieséssel a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt."

A közlemény további részében még elmúltnyolcévezésre is futja, de olvassátok el:

A sajtóban idézett tanulmány megállapításai és logikája, talán 2011-ben még helytállóak lehettek volna, de ma már érvénytelenek. Abban az időszakban a gazdasági világválságnak, valamint a 2010 előtti kormányok felelőtlen politikájának köszönhetően a magyar gazdaság és társadalom még nem tudta volna ezt a kereskedelemben dolgozó munkavállalók érdekeit szem előtt tartó fontos lépést veszteségek nélkül kezelni. Azonban az elmúlt évek következetes, a gazdaság élénkítését célzó, valamint a munkahelyteremtést elősegítő politikájának eredményeként mára már a munkaerőpiacra és a költségvetésre gyakorolt negatív hatása a vasárnapi munkavégzés tilalmának teljes mértékben megszűnt.

A nemzetközi példák is bizonyítják - az Európai Unióban ugyanis Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Görögországban és Spanyolországban is korlátozzák valamilyen módon a vasárnapi nyitva tartást -, hogy ezen intézkedés a vásárlói szokások módosulásán kívül sem a fogyasztás mértékét, sem a turisztikai bevételeket, sem pedig a gazdaság egészét nem érintik hátrányosan. Ezzel szemben a kivételek meghatározásának következtében a kiskereskedőket, a kistermelőket és a piacokat jelentős helyzeti előnybe hozza, amelynek egyértelmű nemzetgazdasági hozadéka van.

Advertisement

Tényleg nem tudom eldönteni hirtelen, mi kínosabb az NGM-re nézve: ha létezett az a bizonyos hatástanulmány (amelynek a megállapításaival most vitatkoznak), vagy ha ilyesmi nélkül vágtak bele ebbe a nagy kalandba.

(via Portfolio)

Share This Story

Get our newsletter