Illustration for article titled Az MTVA fizeti a kormányzati bloggereket

Érdekes részleteket mesélt el a Cinknek Szita Károly kaposvári polgármester, aki a hirado.hu-n futó új Urbánus blog szerkesztője. Az állítólag Várhegyi "Origo-faló" Attila ötletére megalapított kormányzati blogbirodalom szerzői közvetlenül az MTVA-val szerződnek.

Advertisement

Ma posztoltam a köztévé által gründolt furcsa állami-kormányzati bloghálózatról, ami előtt több szerzőt is megkerestem. Szita Károly most válaszolt az írásban feltett kérdéseimre, íme az interjú. Elöljáróban annyit, hogy ő volt az egyetlen, aki a nyitó posztjában egyből megadta legalább a mailcímét, hiszen a kormányblogokon amúgy se kommentelni nem lehet, se kapcsolatba kerülni a szerzőkkel.

Advertisement

Cink: Magától jött a blogolás ötlete, majd Ön jelentkezett ezzel náluk, vagy az MTVA kereste meg? Alapvetően miért indította el az Urbánus blogot?

Szita Károly: Az MTVA-tól érkezett a felkérés, hogy legyek gazdája az Urbánus blognak. Ezt egyrészt megtiszteltetésnek éreztem, másrészt lehetőségnek arra, hogy párbeszédet folytassunk kimondottan a városokat, a városokban élőket érintő kérdésekről.

Advertisement

Cink: Most induláskor nagyjából mekkora a blog látogatottsága egy átlagos hétköznapon?

Szita Károly: Ilyen adattal nem rendelkezem, kérem, keresse meg ez ügyben az MTVA-t.

Advertisement

Cink: Milyen látogatottsággal lenne elégedett az év végén?

Szita Károly: Ilyen jellegű elvárást nem fogalmaztak meg az MTVA-tól, s én magam sem tudom, hogy mi az elvárható, reális látogatottság egy ilyen jellegű blog esetében. (A nézettséget természetesen nemcsak a bejegyzések minősége határozza meg, hanem az is, hogy hányan értesülnek arról, hogy egyáltalán létezik ez a felület.) Éppen ezért nem a nézettség oldaláról közelítem meg a blog eredményességét, hanem arra törekszem, hogy értékes gondolatokat, követendő példákat tárjunk a nyilvánosság elé.

Advertisement

Cink: Mekkora büdzséből gazdálkodhatnak? Minden vendégszerzőnek tudnak fizetni?

Szita Károly: A blog nem rendelkezik általam ismert önálló büdzsével, a szerzők az MTVA Új Média Kft.-jével közvetlenül szerződtek.

Advertisement

Cink: Határozott időre szól a szerződésük? Ha igen, hány évre?

Szita Károly: Erre a kérdésre is az MTVA tud választ adni.

Cink: Miért nem lehet sem kommentálni, sem levelet írni a szerzőknek a blogon, kivéve, ha az ember megtalálja az Ön posztját, amiben szerepel az emailcím?

Advertisement

Szita Károly: Számomra is fontos, hogy visszajelzéseket kapjak, ezért is írtam bele az email címemet a blogindító bejegyzésbe. Természetesen híve vagyok annak is, hogy a blog olvasói egymás között is megvitathassák gondolataikat, ezért indítottuk el az Urbánus blog Facebook-oldalát, ahol minden bejegyzést posztolunk és kommentelhetővé teszünk. Az írások megosztását a napokban kezdtük el.

Share This Story

Get our newsletter