Illustration for article titled Az MTI elhallgatta, hogy Novák tagadta a holokausztot

A jobbikos “úgynevezett holokausztról” beszélt a június 6-ai szécsényi megemlékezésen.

Advertisement

Azon pampogni, hogy mi NEM került bele egy lap vagy tévécsatorna tudósításába, általában teljesen értelmetlen dolog. Kivéve a nemzeti hírügynökség és a közszolgálati média híreit, ezek ugyanis azért készülnek közpénzből, hogy bármelyikünk pontos, hiteles és értéksemleges tudósítást kaphasson arról, mi történt vagy hangzott el.

A nemzeti összefogás napján az MTI-től – úgy tűnik – nem ilyent kaptunk. A Vigyázó blog kiposztolt ugyanis egy hangfelvételt Novák Előd beszédéről, azzal a felütéssel, hogy az MTI a legdurvább mondatokat egyszerűen kihagyta a tudósításából.

Advertisement

A hangfelvétel itt hallgatható meg, az MTI szövege kicsit lejjebb lesz olvasható. Ami a legfurcsább, hogy az MTI-ből kimaradt ez a Novák-mondat:

ÉRDEKES, EZEKET AZ ÉRVEKET NEM HALLJUK AZ ÚGYNEVEZETT HOLOKAUSZT ESETÉBEN.

Azért furcsa, mert annak hírértéke van, ha egy látványosan konszolidálódó arcot mutató szélsőséges párt egyik vezetője holokausztot tagad. Ami ráadásul Magyarországon törvénybe ütközik. (Ezzel én személy szerint mélyen és elvből nem értek egyet, de ez itt lényegtelen.)

Advertisement

Az idézett mondat 14:25 környékén hallható.

Az MTI így tudósított:

Novák Előd: viszályt és gyűlöletet hozott a trianoni szerződés

Szécsény, 2015. június 6., szombat (MTI) – Novák Előd Jobbik-alelnök szerint 1920. június 4-én olyan békeszerződés született, amely nevével ellentétben nem békét és megnyugvást hozott, hanem beláthatatlan időre a viszály, a bizalmatlanság, a bosszú és a gyűlölet magjait hintette szét Európa felett.

A politikus szombaton, a Nógrád megyei Szécsényben a párt megemlékezésén úgy fogalmazott: elvárják Európától annak elismerését, hogy a történelmi Magyarország annyira súlyos veszteségeket szenvedett el az első világháborút záró trianoni békerendszer következményeként, és a szerződés tartalma olyan mértékű destabilizációt okozott évtizedekre az egész térségben, amelynek nincs, nem lehet racionális magyarázata.

A szécsényi Trianon-emlékhelyen a Jobbik alelnöke azt is mondta, hogy Trianon olyan, nem európai megoldás volt, amely súlyos következményekkel járt Európára nézve.

“Az Európai Unióra egyesek szerint szükség van. De az biztos, hogy semmiképp sem egy olyan irányba tartó unióra, amelynek irányvonalát az Európai Egyesült Államok kifejezéssel lehet összefoglalni. A Jobbik Magyarországért Mozgalom ezzel szemben egy olyan Európa vízióját jeleníti meg, a nemzetek Európáját, amelyben ma nem lehetne aláírni a trianoni békeszerződést” – jelentette ki Novák Előd.

Beszédében az alelnök úgy vélekedett, hogy az EU sem hozott gyógyírt Trianon sebeire. Bírálta Orbán Viktort, hogy 2005. szeptember 26-án ő is megszavazta Románia “feltétel nélküli” csatlakozását az EU-hoz, “ahogy megszavazták az unió alkotmányát is, nem kérve cserébe még a külhoni magyarok kettős állampolgárságát sem”.

Cseresznyés István, a Jobbik Nógrád megyei elnöke a megemlékezésen arról beszélt, hogy egy másik tragédiát, a holokausztot “napi szinten lehet tartani, és mindig aktuális, Trianonnal szemben”. Ki kell mondani, hogy a “mi holokausztunk Trianon”, amiért nem kaptunk sem anyagi, sem erkölcsi jóvátételt, és bocsánatot sem kért senki – tette hozzá.

A Jobbik két éve avatta fel Szécsény belvárosában a Trianon-emlékhelyet.

Share This Story

Get our newsletter