Ezek soha √©let√ľkben nem j√°rtak magyar bajnoki meccsen? √Čs mi ez az √©rtelmetlen kavar√°s a szurkol√≥i k√°rty√°kkal?

Mosr olvasom a klubom, az MTK hivatalos Facebook-bejelent√©s√©t arr√≥l, hogy nemsok√°ra csak szurkol√≥i k√°rty√°val j√°rhatunk bajnokikra. Ezt az alaph√≠rt k√°b√© k√©t hete tudni lehet. Azoknak is kell ilyen k√°rtya, akiknek a stadionj√°ban nincsen hozz√° bel√©ptetŇĎrendszer, vagyis az eg√©sz term√©szetesen t√∂k √©rtelmetlen √°lcselekv√©s, de most nem is ez a fŇĎ t√©ma. Hanem a bejelent√©s k√∂vetkezŇĎ mondata:

Az MLSZ hamarosan kidolgozza a klubkártya egy speciális változatát, az MLSZ Kártyát, melyet a semleges szurkolók vehetnek igénybe.

Na, ez a h√©t vicce. Az MLSZ teh√°t azt k√©pzeli, hogy l√©tezik kimutathat√≥ sz√°m√ļ olyan ember, aki hajland√≥ fizetni is az√©rt, hogy magyar bajnoki meccset n√©zzen, de nem szurkol egyik csapatnak sem, hanem egyszerŇĪen a j√≥ focit szereti, √©s n√©ha egy P√°pa-Duna√ļjv√°rosra, n√©ha egy Ny√≠regyh√°za-Kecskem√©tre √ľl be.

R√°ad√°sul j√ļlius v√©g√©n m√©g ezt nyilatkozta az MLSZ sz√≥vivŇĎje a Nemzeti Sportnak:

A m√°sik k√©rd√©s√ľnk az volt, hogy ezzel megszŇĪnik-e a szurkol√≥knak az a lehetŇĎs√©ge, hogy nem saj√°t kedvenc csapatuk m√©rkŇĎz√©s√©re is egyszerŇĪen kil√°togathassanak, avagy mindegyik stadionba k√ľl√∂n k√°rty√°t kell-e kiv√°ltani.

‚ÄěTerm√©szetesen errŇĎl nincs sz√≥, egy k√°rtya kell majd. Lesz erre megold√°s k√ľl√∂n a vend√©g-, a hazai √©s a semleges szurkol√≥k sz√°m√°ra is, nem kell k√ľl√∂n kiv√°ltaniuk k√°rty√°t emiatt, √≠gy p√©ld√°ul egy Fradi-szurkol√≥ is ki tud majd menni mondjuk egy Honv√©d‚ÄďMTK meccsre" ‚Äď nyugtatta meg a szurkol√≥kat Sipos JenŇĎ, hozz√°t√©ve, hogy a r√©szleteket k√©sŇĎbb k√∂zlik majd.

Advertisement

Ez volt pont k√©t hete, egy Egy K√°rty√°b√≥l m√°ris kettŇĎ lett, ha j√≥l √©rtem. T√∂k zavaros √©s √©rtelmetlen ez az eg√©sz. Ha egyszer t√©nyleg egys√©ges a k√°rtyarendszer, akkor vagy egyedi klubk√°rty√°kra vagy MLSZ-es eunuchk√°rty√°ra nem lenne sz√ľks√©g. √Čs t√©nyleg, hogy k√©pzelik, hogy van olyan ember, aki v√°llalja a k√°rtyak√©sz√≠t√©s tort√ļr√°j√°t - ami√©rt el kell utaznia valahov√°, ahol lefot√≥zz√°k √©s legy√°rtj√°k neki a cuccot - , de egyik klubot sem b√≠rja annyira, hogy ezt n√°luk csin√°ltassa? H√°ny ilyen ember lehet? 5? 50? Mert 500 m√°r eg√©szen biztosan nem.

J√≥indulat√ļan azt k√©pzelem, hogy az MLSZ ezzel a foci ir√°nt √©ppen √©rdeklŇĎdni kezdŇĎ, de m√©g bizonytalan, potenci√°lis szurkol√≥knak szeretn√© lehetŇĎv√© tenni a meccsn√©z√©st. Na de ŇĎk, pont mivel m√©g csak a beetet√©s √°llapot√°ban vannak, nyilv√°n nem fognak egybŇĎl k√°rty√°t v√°ltani, nekik pont az lenne a bar√°ti szolg√°ltat√°s, ha minden k√°rtya n√©lk√ľl, a p√©nzt√°rban vehetn√©nek jegyet, hirtelen felindul√°sb√≥l, az adataik megad√°sa ut√°n.

Advertisement

Akt√≠v utols√≥ mohik√°nk√©nt kifejezetten az az √©rz√©sem, hogy az MLSZ tev√©kenys√©ge kimer√ľl abban, hogy a meccsj√°r√°st a marad√©k p√°rezer elsz√°nt elmebetegnek is a lehetŇĎ legnehezebb√© tegye.

√Čn speciel sose akartam kir√°ngatni a csajomat meccsre, de ahhoz gratul√°lok, hogy az alakul√≥ rendszerben ezt nemsok√°ra elvileg sem tehetn√©k meg soha, hacsak nem v√°lt ki egy MTK-s vagy egy eunuchk√°rty√°t.