This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az ital mellé automatikusan kapunk egy baglyot

Illustration for article titled Az ital mellé automatikusan kapunk egy baglyot

A macska- és nyúlkávézók után nyitó tokiói bagolykávézókról számolt be új-új-újdonságként az AP hírügynökség, de nem lett volna akkora új-új-újdonság, ha olvasnák a magyar Wikipédiát. Itt van minden, amit a bagolykávézókról tudni kell – magyarul!

Advertisement

A 2015. januári hírről a magyar sajtó már 2013 – 13! – őszén beszámolt, ha azonban valaki mellett hozzám hasonlóan elment ez a csodálatos vonat, most felpattanhat rá.

Miközben csodáljuk az állatokat

Óriási rajongója vagyok a zömmel álnaiv stílusban írt és szerkesztett magyar Wikipédiának, melynek Bagolykávézó című szócikke így kezdődik:

A bagolykávézó (フクロウカフェ - fukuró kávézó) egy különleges hely Japánban azok számára, akik a munka elől menekülnek. Egy helységből áll, ahol a baglyok ketreceikben alszanak, vagy egy-egy emberrel játszanak. Akárcsak a macskakávézóban, itt is lehet kávét, süteményeket fogyasztani, miközben csodáljuk az állatokat.

Advertisement

A helyszíni beszámolók szerint a menü ennél szűkösebb. Ezek az intézmények már csak nevükben kávézók, abban az értelemben, hogy fedett, fűtött helyiségek, ahová be lehet menni és csinálni valamit. A tokiói Fukuró no Miszében például csak egy üdítőt adnak az egyórás bagolyszeánsz végén. A hangsúly egyértelműen a baglyokon van.

A szócikk a bagolykávézók történetével folytatódik:

Egy éve (2013) nyílt meg az első bagolykávézó Japánban a Fukuró no Misze (Bagoly bolt – Tokió), majd a Tori no Iru Cafe (Kávézó madarakkal – Tokió) ezt a kettőt követte sok más, köztük a Fukuró Szabó (Bagoly teaház – Tokió), Owl Family (Bagoly család – Oszaka) és végül a Crew (Csapat – Oszaka).

Advertisement

Hát marha új dolog, tiszta 2013 :(((

Érdemes korán felkelni, ha szeretnénk elfogyasztani egy kávét baglyok társaságában

Ettől persze még nem lesz kevésbé csodálatos. Különösen a bagolykávézókról szóló szócikkekben gazdag, ám üzemelő bagolykávézókban rendkívül szegényes Magyarországon. Ismerjük meg a bagolykávézás folyamatát, szintén a Wikipédiából:

Az üzletbe belépve mindenhonnan hatalmas szempárokat látni és huhogást hallani. Meglepő lehet, de a bagolykávézók rendkívül népszerűnek számítanak. A vendégek nem mehetnek be egyazon időben a kávézóba, mivel megijesztenék az állatokat, ezért tömött sorokban állnak a bolt előtt, így könnyen észrevehetőek ezek az üzletek. Hétvégente különösen zsúfolt, tehát érdemes korán felkelni, ha szeretnénk elfogyasztani egy kávét baglyok társaságában. Mielőtt a vendégek megkapnák a baglyokat a személyzet megkéri őket, hogy üljenek le és válasszanak a menüről. Rágcsálnivalók ingyenesen elérhetők, de minimum egy innivalót rendelni kell. Egy ital körülbelül 1000 Jen (2000 HUF), ami drágának tűnhet, de az ital mellé automatikusan kapunk egy baglyot. Mindössze néhány bagolykávézó található Japánban egyedi szabályokkal, amit a vendégeknek be kell tartani, de van néhány alap, ami minden kávézóban ugyanaz. Miután a vendégek megkapták az italokat, figyelmesen végig kell hallgatni az instruktort: tilos megérinteni a baglyokat, tilos a bagoly csemetékhez érni, tilos más baglyát tartani, tilos egyedül tartani a baglyot, tilos vakuzni, tilos felvételt készíteni engedély nélkül, tilos baglyot hazavinni, valamint nem szabad hangosan beszélni.

Advertisement

Az árak a szócikk elkészítése óta kissé felmentek: a Fukuró no Miszében most kétezer jen (majdnem ötezer forint) az egyórás menet, ebben már benne van a végén az üdítő. Kávé nincs.

Arra kell még vigyázni, hogy a baglyok akkor kakálnak, amikor kakálhatnékjuk van, nem vonulnak el szépen a sarokba, mint a macskák, úgyhogy bagolykávézni – ahogy afrikaipingvin-fiókát dédelgetni is – hétvégi pulóverben érdemes.

Advertisement

„Fák” mindenütt

És hogy néznek ki a baglyok mindennapjai?

A baglyok számára különleges erdő hatású díszítést csináltak. Állványokat amikre rárepülhetnek, zöld színek és “fák” mindenütt. A baglyokat tisztán tartják, gondoskodnak az egészségükről és a kávézók tulajdonosai naponta 20 percet röptetik az állatokat. Ketrecekben viszonylag kevés időt töltenek köszönhetően a rengeteg betérő vendégnek.

Advertisement

HOVA KELL MENNI MOST AKAROK MENNI SZAROK BELE HOGY A FORINT KB SEMMIT NEM ÉR?!?!?!

A フクロウカフェ (fukurókáfe, azaz bagolykávézó) gyűjtőoldalon lehet megtaláni az összes japán bagolykávézó nevét és címét, ezek zömmel Tokióban és Oszakában vannak, de van bagolykávézó Kobéban, Niigatában és Fukuokában is, úgyhogy lehet menni kábé bárhova.

Share This Story

Get our newsletter