This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az ISS-en rosszabb a net, mint a betárcsázós korszakban volt

Illustration for article titled Az ISS-en rosszabb a net, mint a betárcsázós korszakban volt

Ezt Scott Kelly asztronauta írta Twitteren. A Nemzetközi Űrállomás legénységének öt éve van hozzáférése az internethez, de eddig elég lassú volt a kapcsolat. Egy óriási lézer viszont megoldást jelenthet a problémára.

Advertisement

Reid Wiseman, egy másik asztronauta így fogalmazta meg a helyzetet: az emailekhez megbízhatóan hozzáférnek, de egyébként nagyon lassú az internet. Ez nem olyan meglepő, az Űrállomás egy sor műholdon keresztül kommunikál a Földdel, ezek a műholdak viszont sokkal magasabb pályán keringenek, mint az ISS. Az állomásról küldött üzeneteknek először 35 ezer kilométert kell távolodniuk a Földtől, hogy aztán a műholdak továbbítsák a bolygó felszínére, ahol a feldolgozzák azokat, majd a választ hasonló pályán küldik vissza az űrhajósoknak.

Advertisement

Ráadásul ugyanezt az útvonalat és műholdkapcsolatot használják arra, hogy az egyéb kommunikciót, információcserét biztosítsák az űrállomással. Ezen keresztül érkeznek az utasítások, illetve a programok, ha valami műszert kell beállítani, vagy épp magasabb pályára kell emelni az ISS-t.

Advertisement

A netet egyáltalán nem használhatják korlátlanul az űrhajósok, nem is férhetnek hozzá bármilyen tartalomhoz. Pedig van saját laptopuk és táblagépük is az állomáson. A kapcsolat ugyan lassú, de sávszélesség nem vészes, úgyhogy a szabadidejükben nézhetnek élő televíziós műsorokat, sporteseményeket, illetve a családjukkal is skypeolhatnak. Sőt, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről rengeteg ismeretterjesztő videót és egyéb tartalmat szoktak a Földre küldeni.

Az ISS-en rendszeresen szokott filmezni is a legénység, habár ezeket nem az interneten keresztül töltik le, hanem még felszállás előtt döntik el, hogy mit akarnak magukkal vinni – az elmúlt hónapokban például a Gravitációt és a Csillagok háborúját nézték meg odafönt. Az űrállomáson amúgy van projektor és vetítővászon, ezeket többek között mozizásra is lehet használni.

Advertisement
Illustration for article titled Az ISS-en rosszabb a net, mint a betárcsázós korszakban volt

Úgy néz ki, a jövőben javulni fog az űrhajósok internetelérése. Az OPALS (Optical PAyload for Lasercomm Science) nevű lézeres rendszer segítségével a műholdakat kiiktatva tud a földi állomás kommunikálni az ISS-szel. A lézernyalábokkal sikerült is átküldeni egy nagyfelbontású videót az űrállomásról a Földre. A lenti videó elég jól elmagyarázza a rendszer működését.

via The Atlantic Kép: NASA/Crew of STS-132

Share This Story

Get our newsletter