A Nemzeti Kulturális Alap közleménye tényleg olyan, mintha a közmédia fogalmazta volna.

Az NKA m√©g tegnap reag√°lt az √°ltalunk is szeml√©zett Lovasi Andr√°s-interj√ļra, de csak most vettem √©szre, amikor m√°r Lovasi viszontv√°lasz√°t is olvastam. Az eg√©sz perpatvar abb√≥l robbant ki, hogy a zen√©sz az interj√ļban kifog√°solta, hogy az NKA a Cseh Tam√°s-programot √ļgy kommunik√°lja, mintha az √°llam t√°mogatn√° a popzen√©t, mik√∂zben nem is √≠gy van:

Verik a mell√ľket, hogy az NKA t√°mogatja a popzen√©t. Bocs√°nat, nem az NKA log√≥j√°t kellene odatenni, amikor nyer valaki egy p√°ly√°zaton, hanem mondjuk engem, Geszti P√©tert, Kiss Tibit, Kov√°cs √Ākost. TŇĎl√ľnk veszik el a jogd√≠jp√©nzt, mi t√°mogatjuk teh√°t a nyertes koll√©g√°kat.

Advertisement

Erre v√°laszolt azt√°n az NKA egy t√©nyleg bicskanyitogat√≥ st√≠lus√ļ k√∂zlem√©nyben, melynek a l√©nyege az, hogy az √ľres hordoz√≥i jogd√≠jb√≥l t√°mogatj√°k a zen√©szeket, nem pedig a szerzŇĎi jogd√≠jakb√≥l, de az elk√∂sz√∂n√©s elhom√°lyos√≠t mindent:

Szomor√ļ, hogy az egykor sikeresnek tekintett elŇĎad√≥ irigy fiatal, kezdŇĎ zen√©szt√°rsaira, √©s sajn√°lja tŇĎl√ľk a p√°ly√°juk elind√≠t√°s√°hoz n√©lk√ľl√∂zhetetlen t√°mogat√°st.

Advertisement

Ebben nemcsak a piti√°ner szem√©lyesked√©s sz√©p, hanem ‚Äúa p√°ly√°juk elind√≠t√°s√°hoz n√©lk√ľl√∂zhetetlen t√°mogat√°s‚ÄĚ fordulat is. Hiszen t√©nyleg egy magyar zenekar sem vitte m√©g semmire √°llami t√°mogat√°s n√©lk√ľl, mint azt j√≥l tudjuk.

Lovasi mai viszontv√°lasza m√°r ennyire nem erŇĎs szem√©tked√©sben sajnos, de az√©rt ŇĎ is konkr√©tabb, mint eddig:

Azzal semmi bajom, hogy legal√°bb egy r√©sz√©t visszakapjuk a p√©nznek, de: mi lenne, ha a teljes √∂sszeget az ipar√°g kapn√° vissza, √©s nem mondjuk Fekete Gyuri b√°csi gittegylet√©nek (akik tudvalevŇĎleg nagyon tehets√©ges fiatalok) sz√°ml√°j√°n k√∂tne ki v√©g√ľl ez a p√©nz?

Advertisement

Ez egy√©bk√©nt Lovasi vesszŇĎparip√°ja, m√°r m√°sf√©l √©ve is volt egy lev√©lv√°lt√°sa L. Simon L√°szl√≥val az √ľgyben az Orig√≥n, akkor az√©rt enn√©l diplomatikusabbak maradtak a felek.

Fotó: Kiscsillag Fb/Fakan Csaba