Amikor a telefonunk nyitott wifit keres, akkor kiadja a MAC-címét. Kincs ez a marketingeseknek, a kormányhivataloknak, és mindenkinek, aki szeret megfigyelni, de az Apple most egy kicsit megnehezíti majd a dolgukat.

A MAC-c√≠m egyedi azonos√≠t√≥, √©s ugyan form√°lisan nem lehet a szem√©lyazonoss√°gunkhoz k√∂tni, egy√©b metaadatokkal p√°ros√≠tva m√°r √©pp el√©g ahhoz, hogy k√©nyelmetlen√ľl sokat tudjon meg r√≥lunk valaki.

Ehhez m√©g csak nem is kell egy bolt, egy k√°v√©z√≥ vagy egy √©tterem ingyen wifij√©hez kapcsol√≥dnunk, pont el√©g, ha keresg√©l√ľnk. A bev√°s√°rl√≥k√∂zpontokban dolgoz√≥ Euclid Analytics p√©ld√°ul a k√©sz√ľl√©k jelent√©t√©t, a jelerŇĎss√©get, a gy√°rt√≥t √©s a MAC-c√≠met gyŇĪjti be: mindez helysz√≠nekkel p√°ros√≠tva nyomaszt√≥an sok adat.

Itt j√∂n k√©pbe egy apr√≥s√°g az Ios 8-ban, az Iphone-okon √©s Ipadeken fut√≥ oper√°ci√≥s rendszer k√∂vetkezŇĎ verzi√≥j√°ban, ami id√©n ŇĎsszel fog kij√∂nni: wifit randomiz√°lt MAC-c√≠mmel fog keresni.

Nyilv√°n nem jelenti ez az, hogy innentŇĎl l√°thatatlanok vagyunk. Ha felcsatlakozunk m√°s wifij√©re, akkor v√©ge az √°lc√°nak. De arra j√≥ lesz a randomiz√°lt MAC-c√≠m, hogy legal√°bb egy ideig kicsit nehezebben fog tudni k√∂vetni a sok pi√≥ca, mert nem lehet azonnal megmondani √©s t√©rk√©pre rajzolni egy k√©sz√ľl√©k √ļtj√°t.

Advertisement

Forrás: Quartz; fotó: John Moore/Getty Images