Vegy√ľk r√∂viden a mai fejlem√©nyeket: a korm√°ny sz√°nd√©kai szerint az internet-szolg√°ltat√≥kat 150 forinttal s√ļjtan√° minden megkezdett gigab√°jtnyi adatforgalmaz√°s ut√°n.

Tudom, hogy a tisztelt lakoss√°g jelentŇĎs r√©sze nehezen ford√≠tja le ezt a mondatot havi rezsire, √ļgyhogy seg√≠tek: havonta sok ezer forintnyi extra p√©nzt kellene betennie az √°llamkassz√°ba a szolg√°ltat√≥nak elŇĎfizet√©senk√©nt. (Ne dŇĎlj√ľnk be annak, ha elkezd n√©melyik korm√°nyember √©rt√©khat√°rokr√≥l meg telekomad√≥r√≥l sz√≥nokolni. Ez az ŇĎ tr√ľkk√∂z√©s√ľk. L√°ttuk m√°r a bank- √©s a telekomad√≥n√°l is ezt a szemf√©nyvesztŇĎs "nem √ļgy √©s nem pont az" relativiz√°l√≥s politik√°t.)

√Čn √°tlagosan n√©zve nagyj√°b√≥l 100 gigab√°jt adatforgalmat bonyol√≠tok az otthoni UPC modemen kereszt√ľl. Azaz az elŇĎir√°nyzott internetad√≥ szerint j√∂vŇĎre plusz havi 15 ezer forintot szeretne ez√©rt a forgalom√©rt a szolg√°ltat√≥mt√≥l az √°llam.

Keki koll√©g√°nak a maga nem √°tlagos, de nem is extr√©m felhaszn√°l√°s√°val am√ļgy ennyit k√©ne ad√≥znia, ha a szolg√°ltat√≥ r√°nyomn√° egy az egyben az ad√≥t:

2014. augusztus: 306 GB ‚Äď 45 900 Ft
2014. szeptember: 139 GB ‚Äď 20 850 Ft
2014. okt√≥ber: 291 GB ‚Äď 43 650 Ft

Advertisement

(UPC-sek itt tudják megnézni a havi forgalmukat.)

Ha nem √©rkezik valami k√ľl√∂n t√∂rv√©ny, amely megtiltja az √∂sszeg visszaterhel√©s√©t a fogyaszt√≥ra, a szolg√°ltat√≥ a legnagyobb h√°nyad√°t vissza fogja terhelni.

A korm√°ny hivatalos indokl√°sa szerint az√©rt van erre sz√ľks√©g, mert az internetes kommunik√°ci√≥ "teret nyert" a hagyom√°nyos telefonos kommunik√°ci√≥hoz k√©pest. Nem is tudom, lehetett-e volna enn√©l √°ls√°gosabban indokolni ezt a drasztikus l√©p√©st.

Advertisement

Kedves Varga Mih√°ly p√©nz√ľgyminiszter, az internetes adatforgalom gerinc√©t ‚Äď lakoss√°gi oldalon ‚Äď nem elsŇĎsorban a VoIP telefon√°l√°s adja, hanem a torrentez√©s, a film- √©s a zenestreamel√©s, a youtube-oz√°s, a k√©p √©s vide√≥ le- √©s felt√∂lt√©s.

Lehet, hogy nem szok√°s errŇĎl ny√≠ltan besz√©lni, de a legnagyobb adatforgalmaz√≥k a torrentezŇĎk. De nem az√©rt torrentezik a lakoss√°g, mert bŇĪn√∂zni van kedve minden √°ldott nap, amikor haza√©r munk√°b√≥l. Hanem az√©rt, mert k√©nyelmesebb, jobb, szabadabb √©rz√©s laptopon n√©zni olyan filmet, amilyet akar az ember, mint a t√©v√©√ļjs√°gb√≥l √∂sszevad√°szni az aktu√°lisan vet√≠tett borzalmakat.

Spotify, YouTube, Netflix, Ncore √©s t√∂m√©nytelen h√≠roldal, Facebook, Instagram, Tumblr, miegym√°s... Ebben a vil√°gban √©l√ľnk.

Advertisement

Aki ezt nem l√°tja, az digit√°lis ŇĎstulok.

Persze nemcsak a felhaszn√°l√≥k fognak szopni ezzel a gigab√°jtonk√©nti f√©l eur√≥val, hanem a c√©gek is. FŇĎk√©nt azok, amelyek kifejezetten az internetre vannak k√∂tve, azon kereszt√ľl mŇĪk√∂dik a szolg√°ltat√°suk.

Ha a korm√°ny nem fogja engedni visszaterhelni ezt az √∂sszeget a fogyaszt√≥ra, akkor sem vagyunk elŇĎr√©bb sokkal: a net semlegess√©ge fog s√©r√ľlni azzal, ha a netszolg√°ltat√≥k a nagy adatforgalommal j√°r√≥ szolg√°ltat√°sok el√©r√©s√©t belass√≠tj√°k vagy esetleg el√©rhetetlenn√© teszik. Mert mi√©rt ne tenn√©k meg. √Čs ha megteszik egy sz√°jttal, mi√©rt ne tenn√©k meg egy m√°sikkal. Ha a szolg√°ltat√≥ m√©ricsk√©l, d√∂nt a felhaszn√°l√≥ helyett arr√≥l, hogy mit szabad √©s mit nem szabad el√©rni a neten, akkor azt nem internetnek h√≠vj√°k, hanem valami eg√©szen m√°snak. K√≠n√°ban lehet unortodox p√©ld√°k ut√°n kutatni.

Advertisement

√Čs m√©g valami. Nem csak a havonk√©nti extra ezresekrŇĎl van itt sz√≥. √Črtem √©n, hogy √ľres a kassza, √©s kell a p√©nz. Ak√°rhonnan is. De az internethez val√≥ hozz√°f√©r√©s seg√≠t√©se, az unalomig szajk√≥zott digit√°lis szakad√©k felsz√°mol√°sa a mindenkori magyar korm√°ny kiemelten fontos feladata kellene legyen.

Ezzel k√©ne kamp√°nyolni 15 √©ve. Ebben k√©ne megmutatni az eg√©sz vil√°gnak, hogy mekkora kurucok vagyunk. Ebben k√©ne homloklebenyig √©rŇĎ magabiztoss√°ggal oktatni a vil√°got.

Azok a gyerekek, akik internet n√©lk√ľl nŇĎnek fel, rem√©nytelen helyzetbe ker√ľlnek. Nemcsak az√©rt, mert nem f√©rnek hozz√° egy irgalmatlanul nagy inform√°ci√≥t√∂meghez, de az√©rt is, mert a kommunik√°ci√≥s csatorn√°kat sem fogj√°k megtal√°lni szerencs√©sebb kort√°rsaikkal.

Advertisement

A szeg√©nys√©gben √©lŇĎ gyerekek sz√°zezreinek csakis az internet adhat szabads√°got, lehetŇĎs√©get az inform√°ci√≥szerz√©sre, a sz√≥rakoz√°sra, a digit√°lis vil√°gba szocializ√°l√≥d√°sra.

Az internet szabadd√° tesz. A dr√°ga internet csak a gazdagokat teszi szabadd√°.

Az internet megad√≥ztat√°sa egy√©rtelmŇĪen felesleges, √°tgondolatlan √©s rossz, mert tov√°bb m√©ly√≠ti a Magyarorsz√°gon am√ļgy is megl√©vŇĎ digit√°lis szakad√©kot, √©s elz√°rja az √ļj felhaszn√°l√≥kat az internettŇĎl.

Advertisement

Fidesz, 2008.