This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az internet tette tönkre a politikát – legalábbis Pokorni Zoltán szerint

Illustration for article titled Az internet tette tönkre a politikát – legalábbis Pokorni Zoltán szerint

A Fidesz mostanában több interjút is adó alelnöke ezúttal a Mandinernek adott interjút, amit közepesnek mondható érdeklődéssel olvastam végig – itt-ott tetszett, ahogyan megkerülte a konkrét válaszokat a konkrét kérdésekre –, mígnem a legvégén hirtelen felkaptam a fejemet.

Advertisement

Azért erre a megkerüléses dologra is mondanék egy frappáns példát a sok közül, íme:

– Ha visszahívnák a kormányba, hogy felügyelje az oktatást, vállalná? Megint tüntetések vannak.

– Nem hiszem, hogy szükség lenne rám az oktatási központok kijelölésénél vagy a tankönyvellátás napi megszervezésénél.

Advertisement

De ahogy mondtam is, a végén jött a lényeg. Stumpf András újságíró a leegyszerűsítő, propagandisztikus, demagóg válaszok sikeressége kapcsán felveti a következőket:

– A halálbüntetést már megbeszéltük, de csak idekívánkozik még egyszer...

– Minden politikai erő él ezekkel az eszközökkel. Ahelyett, hogy egymás szemére hányjuk ezt a tényt, nézzük meg inkább, mi az oka annak, hogy mára szinte lehetetlenné vált a tartalmas vita.

– A vezérkultusz?

– Nem. Az internet. Olyan mértékben változtatta meg a politika világát, mint eddig semmi. A politika mindig az elit, az értelmiség terepe volt. 1848. Mi történt? Néhány ezer ember szalonpolitizálásából jöttek létre azok az elvek, eszmék, irányok, amelyek megvalósításához persze tömegek kellettek, de a kialakításukhoz nem. Mára más a helyzet. Soha nem vett részt ennyi ember a politikai diskurzusban, soha ilyen olcsón nem jutottak tömegek politikai hírekhez. Ez egyrészt persze emeli némileg a tömegek kulturális színvonalát, de hogy a politika színvonalára is hat, az bizonyos. Megtanultak a politikusok nyolcszavas mondatokban beszélni.

– Az baj?

– Önmagában nem lenne baj, ha nem vezetett volna oda, hogy nyolcszavas mondatokban is gondolkodjanak. Erre a helyzetre ma nincs valódi válasz. Nem csak itthon nincs. A németeknél, a franciáknál, az olaszoknál is gond ez. Az Egyesült Államokban talán más a helyzet, ott ugyanis olyan bonyolult előválasztási rendszert alakítottak ki, amelyben egy tanulatlan, a világ dolgaiban teljesen járatlan embernek szinte esélye sincs, hogy a politikai akaratát érvényre juttassa. Az egy nagyon szelektív választási rendszer. Ha nem akarjuk, hogy ebben az értelemben végleg eljobbikosodjon az egész magyar politika, hogy tehát kizárólag egyszerű, jól hangzó és rossz válaszokat tudjon adni bonyolult kérdésekre, muszáj lesz kitalálni valamit itthon is.

Advertisement

Na ezen nekem – miközben köztudomásúlag szívesen ismételgetem, hogy az emberek tényleg az egyszerű üzeneket szeretik – akkor most el kell gondolkodnom. De nemcsak nekem!

[Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI]

Share This Story

Get our newsletter