Nem igaz, amit arr√≥l √≠rnak, mi√©rt nem lehet balatoni halat kapni a part menti √©ttermekben. A hal√°szok lobbist√°inak a szem√©rmetlen busahazugs√°got is majdnem siker√ľlt behekkelni√ľk az Indexre.

Gigantikus cikkben foglalkozott a lap azzal, hogy korm√°nyzati hiba volt besz√ľntetni a hal√°szatot a Balatonon. A 77 flekkes √≠r√°s l√©nyege 2 darab 444-es st√≠lus√ļ pontban:

A hal√°szat betilt√°sa miatt:

  • nincsen balatoni hal a Balaton-parti vend√©gl√°t√≥helyeken
  • szaporodik el a t√≥ √∂k√∂sziszt√©m√°j√°ra egy√©bk√©nt k√°ros busa vesz√©lyes m√©rt√©kben

Miközben a szövegben elhangzik ez is:

A hal√°szatra az√©rt lehet sz√ľks√©g, hogy bizonyos halak ne szaporodjanak t√ļl.

A cikk √ļgy √°ll√≠tja be a dolgot ‚Äď a hal√°szat fenntart√°s√°ban √©rdekelt lobbi sz√°ja √≠z√©nek megfelelŇĎen ‚Äď, mintha itt t√∂bbf√©le, a maguk szempontj√°b√≥l csupa legitim √©rvet hangoztat√≥ √©rdekcsoport konfliktus√°r√≥l lenne sz√≥, akik k√∂z√∂tt b√∂lcsen igazs√°got lehetne tenni, valamif√©le kompromisszummal. √Čs azt sugallja, hogy a hal√°szat betilt√°sa a jellegzetes fideszes √∂nk√©ny megnyilv√°nul√°sa. Azt a legszenved√©lyesebb eurokompatibilis demokrata sem gondolhatja, hogy a Fidesznek soha, egyetlen esetben sincs igaza. Na, ez pont az egy a sz√°zb√≥l, amikor ez a helyzet, m√°rmint, hogy t√∂k√©letesen igazuk van. A hal√°szat betilt√°sa az egyetlen √©rtelmes √©s hasznos l√©p√©s volt, amit a t√≥n√°l √©s a t√≥√©rt tenni tehetett, aminek az √©gvil√°gon semmi k√∂ze az Indexre is besziv√°rg√≥ tolvaj lobbi √©ttermes √©s bus√°s √©rveihez. Elmes√©lem, mi√©rt.

Advertisement

A Balatonn√°l most m√°r t√≠z, de ink√°bb tizen√∂t √©ve alig kapni s√ľlt keszeget vagy b√°rmilyen helyi halat. Mik√∂zben v√©gig mŇĪk√∂d√∂tt a most visszas√≠rt hal√°szati zrt. Vagyis mik√∂zben v√©gig megvolt a leg√°lis lehetŇĎs√©g arra, hogy aki akar, ŇĎshonos, k√©zmŇĪves keszeget pir√≠tson bund√°ban. Ehhez k√©pest √°ll√≠tj√°k be most √ļgy, mintha a jelens√©gnek b√°rmi k√∂ze lenne a december √≥ta tart√≥ hal√°szati tilalomhoz.

(P√°rhuzamos p√©lda, hogy Tisza- √©s Duna-menti helyeken is ritkas√°g a folyami keszeg, b√°r ezeken a ter√ľleteken zavartalanul √©s folyamatosan hal√°sznak.)

A parton a val√≥s√°gban az√©rt nem kapni helyi halat m√°sf√©l √©vtizede, mert a hekk korl√°tlan mennyis√©gben, olcs√≥n, konyhak√©szen √°ll rendelkez√©sre, √ļgy, hogy ha nincs hŇĪtŇĎkapacit√°sod, a t√≥ k√∂r√ľli Tesc√≥ban ingyen t√°rolj√°k helyetted, csak el kell hozni reggelente. A friss keszeget ezzel szemben minden nap ‚Äď ok√©, mondjuk k√©tnaponta ‚Äď be kell szerezni, majd munkaig√©nyesen pikkelyezni, kibelezni, irdalni, t√°rolni. F√°raszt√≥bb, b√ľd√∂sebb, p√∂cs√∂lŇĎsebb √©s dr√°g√°bb, mint a tengeri konkurencia. Az √°r√©rz√©keny k√∂z√∂ns√©g meg ‚Äď mik√∂zben a r√©gi j√≥ keszegen sajn√°lkozik ‚Äď ink√°bb megveszi az olcs√≥bbat, ami nem ugyanaz, de a maga m√≥dj√°n k√©ts√©gtelen√ľl finom.

Advertisement

A r√∂vid szezonban sp√°jzol√≥ b√ľf√©k √©s s√ľt√∂d√©k 95 sz√°zal√©k√°nak teh√°t j√≥ r√©gen esz√©be sem jutna helyi, k√©zmŇĪves halat venni. Ennek semmi k√∂ze a hal√°szathoz. A rendszerv√°lt√°s ut√°n m√©g j√≥ p√°r horg√°sz ‚Äď k√∂zt√ľk nem kev√©s ismerŇĎs√∂m ‚Äď tudott √©vente 2-3 h√≥napig abb√≥l √©lni, hogy a Balatonon svarcban halat adott el b√ľf√©knek √©s √©ttermeknek. Term√©szetesen sz√°mla n√©lk√ľl. Az igazi halhanyatl√°s abb√≥l l√°tszott, amikor ‚Äď √©s ennek is van j√≥ t√≠z √©ve ‚Äď m√°r a friss, relat√≠ve olcs√≥ helyi feketehal sem igaz√°n kellett a vend√©gl√°t√≥soknak.

A busahazugs√°g l√©nyege az, hogy a bus√°t a hal√°szok sem tudt√°k kivenni soha. Ennek a halnak megvan az a minden ŇĎshonos hazai fajt√≥l elt√©rŇĎ tulajdons√°ga, hogy szorult helyzetben delfink√©nt ugr√°lni kezd. Konkr√©tan olyan messze √©s magasra, mint egy csapat kisebb delfin. A megszokott h√°l√≥rendszerekkel ez√©rt alig foghat√≥ ki. Ehhez kapcsol√≥dott a balatoni hal√°szat egyik legend√°s korrupci√≥gyan√ļs botr√°nya, amikor √°llami p√©nzbŇĎl beszereztek egy r√©m dr√°ga, de csatasorba v√©g√ľl soha nem √°ll√≠tott sp√©ci busahal√°szhaj√≥t.

A balatoni hal√°szatot pedig az√©rt kellett besz√ľntetni, mert t√∂bb t√≠zezer horg√°sz ‚Äď k√∂zt√ľk sok turista ‚Äď sz√≥rakoz√°sa √°llt szemben egyetlen c√©g maroknyi munkav√°llal√≥j√°nak √©rdekeivel. Amely c√©g hal√°szai ‚Äď ezt mindenki tudta √©s l√°tta a Balaton k√∂r√ľl ‚Äď a c√©g eszk√∂zeit felhaszn√°lva n√©ha saj√°t zsebre is dolgoztak, m√°sr√©szt tilalmi idŇĎkben is puszt√≠tott√°k az √≠v√≥ hal√°llom√°nyt. P√©ld√°ul "√°llom√°nyfelm√©rŇĎ hal√°szat" c√≠m√©n. Ez a k√∂zponti rabl√≥gazd√°lkod√°s olyan m√©rt√©ket √©rt el, hogy Fony√≥d t√©rs√©g√©ben a saj√°t szememmel l√°ttam halradaron a part menti ‚Äď a hal√°szoknak elvileg tiltott ‚Äď s√°vban a pec√°sok √°ltal elhelyezett h√°l√≥sz√©tv√°g√≥ csapd√°kat. Ezek olyan, a fen√©kre s√ľllyeszett betont√∂mb√∂k voltak, amikbe kaszapeng√©ket dolgoztak bele. K√©pzelheted, hogy senki sem kezdene ilyenek legy√°rt√°s√°ba √©s elhelyez√©s√©be, ha nem l√°tta volna rengetegszer a tilosban rabl√≥ hivatalos hal√°szhaj√≥t.

Advertisement

K√°rt persze az orvhorg√°szok is k√©pesek okozni, de az nem m√©rhetŇĎ √∂ssze egy j√≥l felszerelt hal√°szcsapat puszt√≠t√≥k√©pess√©g√©vel.

A Balatonban pedig a modern idŇĎkben egyetlen fajta hal szaporodott el t√ļlzottan, a busa, az √∂sszes t√∂bbivel pont ellenkezŇĎ a probl√©ma.

Sz√≥val, nem a hal√°szat enged√©lyez√©s√©n vagy tilt√°s√°n m√ļlik, hogy kapsz-e paprik√°s lisztban s√ľt keszeget a parton.