OrbĂĄn Viktor tusnĂĄdfĂŒrdƑi beszĂ©de idĂ©n is elĂ©g erƑsre sikerĂŒlt. Nemcsak a liberĂĄlis ĂĄllam halĂĄla, hanem az orosz Ă©s a szingapĂșri modell, az idegen pĂ©nzƱ civilek Ă©s a hatĂĄron tĂșliaknak köszönhetƑ kĂ©tharmad is terĂ­tĂ©ken volt ErdĂ©lyben. Itt vannak a legfontosabb pillanatok!

Az egĂ©sz videĂłt Ă©rdemes vĂ©gignĂ©zni, ha valaki tĂ©nyleg meg akarja Ă©rteni, hogyan gondolkodik OrbĂĄn Viktor – ennĂ©l jobb forrĂĄs sokĂĄig nem lesz. Az Ă©n kiemelĂ©seim termĂ©szetesen teljesen szubjektĂ­vak. MĂ©gis prĂłbĂĄltam hosszabb idĂ©zeteket vĂĄlogatni, kontextusba helyezni a dĂ©lelƑtt Ăłta forgĂł, mĂĄris szĂĄllĂłigĂ©vĂ© vĂĄlt kijelentĂ©seket.

A hatĂĄron tĂșliak Ă©s a kĂ©tharmad (1:38)

Én emlĂ©kszem, Ă©vekkel ezelƑtt arrĂłl beszĂ©lgettĂŒnk, hogy az milyen szĂ©p lenne, a bosszĂșnak milyen nemes formĂĄja volna, ha az törtĂ©nne, hogy a 2004 decemberĂ©ben a magyar ĂĄllamhatĂĄrokon kĂ­vĂŒl Ă©lƑ magyarok visszafogadĂĄsa ellen szavazĂł politikai erƑk Ășgy nyernĂ©k el megĂ©rdemelt bĂŒntetĂ©sĂŒket, ha egy parlamenti vĂĄlasztĂĄson Ă©ppen a hatĂĄron tĂșliak voksaival jönne lĂ©tre a többsĂ©g vagy a kĂ©tharmad. Jelentem, az a gyanĂș ĂĄll itt fönn, hogy a politikĂĄban mĂ©giscsak lĂ©tezik egy morĂĄlis egyensĂșly.

Advertisement

A rendszervĂĄltĂĄsrĂłl (4:05)

A feladat, ami intellektuĂĄlisan elƑttĂŒnk ĂĄll, az, hogy a jövƑ megĂ©rtĂ©se Ă©s a jövƑbe vezetƑ utak kijelölĂ©sĂ©rƑl szĂłlĂł vitĂĄk kapcsĂĄn a rendszervĂĄltĂĄst csak mint tapasztalatot, ne mint referenciapontot hasznĂĄljuk, sokkal inkĂĄbb a 2008-ban nyilvĂĄnvalĂłvĂĄ vĂĄlt nagy pĂ©nzĂŒgyi, vilĂĄggazdasĂĄgi, vilĂĄgkereskedelmi, vilĂĄghatalmi, vilĂĄgkatonai erƑátrendezƑdĂ©st tekintsĂŒk kiindulĂłpontunknak.

Advertisement

Nem nyugati közösségszervezési formåk (15:24)

TalĂĄn a meghatĂĄrozĂł mozzanat a mai vilĂĄgban Ășgy fogalmazhatĂł meg, hogy versenyfutĂĄs zajlik annak a közössĂ©gszervezĂ©si formĂĄnak, annak az ĂĄllamnak a megtalĂĄlĂĄsĂĄĂ©rt, ami a leginkĂĄbb kĂ©pes egy nemzetet, egy közössĂ©get nemzetközileg versenykĂ©pessĂ© tenni. Ezzel magyarĂĄzhatĂł, tisztelt hölgyeim Ă©s uraim, hogy ma a slĂĄgertĂ©ma a gondolkodĂĄsban azoknak a rendszereknek a megĂ©rtĂ©se, amelyek nem nyugatiak, nem liberĂĄlisak, nem liberĂĄlis demokrĂĄciĂĄk, talĂĄn mĂ©g demokrĂĄciĂĄk sem, Ă©s mĂ©gis sikeressĂ© tesznek nemzeteket. Ma a sztĂĄrok a nemzetközi elemzĂ©sekben SzingapĂșr, KĂ­na, India, OroszorszĂĄg, TörökorszĂĄg.

Advertisement

A liberĂĄlis demokrĂĄciĂĄrĂłl (17:15)

Ki kellett mondanunk azt, hogy egy demokrĂĄcia nem szĂŒksĂ©gkĂ©ppen liberĂĄlis. AttĂłl, hogy valami nem liberĂĄlis, mĂ©g lehet demokrĂĄcia. SƑt ki lehet, ki kellett mondani azt is, hogy valĂłszĂ­nƱleg a liberĂĄlis demokrĂĄcia ĂĄllamszervezĂ©si elvĂ©re Ă©pĂŒlƑ tĂĄrsadalmak a következƑ Ă©vtizedekben nem tudjĂĄk fenntartani a versenykĂ©pessĂ©gĂŒket, sokkal inkĂĄbb egy visszaszorulĂĄst szenvednek el, hacsak nem lesznek kĂ©pesek magukat jelentƑsen megvĂĄltoztatni.

Advertisement

A munkaalapĂș tĂĄrsadalom (18:15)

Mi egy munkaalapĂș tĂĄrsadalmat akarunk szervezni, amely, mint az elƑbb emlĂ­tettem, vĂĄllalja annak ĂłdiumĂĄt, hogy kimondja, hogy karakterĂ©t tekintve nem liberĂĄlis termĂ©szetƱ.

Advertisement

Az elmĂșlt hĂșsz Ă©v (21:24)

Az elmĂșlt hĂșsz Ă©vben a fölĂ©pĂŒlt magyar liberĂĄlis demokrĂĄcia jĂł nĂ©hĂĄny dolgot nem tudott vĂ©grehajtani. Nem volt kĂ©pes arra, hogy nyĂ­ltan kimondja Ă©s kötelezze (akĂĄr alkotmĂĄnyos erƑvel) a mindenkori kormĂĄnyokat arra, hogy munkĂĄjukkal a nemzeti Ă©rdekeket kell szolgĂĄlniuk. EgyĂĄltalĂĄn, vitatta a nemzeti Ă©rdek lĂ©tezĂ©sĂ©nek gondolatĂĄt. Nem kötelezte a mindenkori kormĂĄnyokat arra, hogy ismerjĂ©k el a vilĂĄgban Ă©lƑ magyarok nemzetĂŒnkhöz, a magyar nemzethez valĂł tartozĂĄsĂĄt, Ă©s prĂłbĂĄlja munkĂĄja rĂ©vĂ©n erƑsĂ­teni ezt az összetartozĂĄst. A liberĂĄlis demokrĂĄcia nem vĂ©dte meg a közössĂ©gi vagyont.

Advertisement

Az illiberĂĄlis ĂĄllam 24:29

Ami MagyarorszĂĄgon ma törtĂ©nik, Ă©rtelmezhetƑ Ășgy, hogy a mindenkori politikai vezetĂ©s arra tesz kĂ­sĂ©rletet, hogy az emberek szemĂ©lyes munkĂĄja Ă©s Ă©rdeke, amelyet el kell ismerni, az a közössĂ©g, a nemzet Ă©letĂ©vel szoros összefĂŒggĂ©sben ĂĄlljon, a kapcsolat megmaradjon, ez a kapcsolat erƑsödjön. Vagyis a magyar nemzet nem egyĂ©nek puszta halmaza, hanem egy közössĂ©g, amelyet szervezni, erƑsĂ­teni Ă©s Ă©pĂ­teni kell. Ilyen Ă©rtelemben tehĂĄt az az Ășj ĂĄllam, amit MagyarorszĂĄgon Ă©pĂ­tĂŒnk, illiberĂĄlis ĂĄllam, nem liberĂĄlis ĂĄllam. Nem tagadja a liberalizmus alapvetƑ Ă©rtĂ©keit, mint a szabadsĂĄg, de nem teszi ezt az ideolĂłgiĂĄt az ĂĄllamszervezƑdĂ©s központi elemĂ©vĂ©, hanem egy attĂłl eltĂ©rƑ, sajĂĄtos nemzeti megközelĂ­tĂ©st alkalmaz.

Advertisement

A civilekrƑl (26:05)

A magyarorszĂĄgi civil vilĂĄg egy nagyon sajĂĄtos kĂ©pet mutat. Ugyanis a civil – ellentĂ©tben a hivatĂĄsos politikussal – egy olyan szemĂ©ly, illetve olyan közössĂ©g, ami magĂĄtĂłl szervezƑdik, sajĂĄt pĂ©nzĂŒgyi lĂĄbĂĄn ĂĄll, Ă©s önkĂ©ntes termĂ©szetƱ. Ehhez kĂ©pest ha megnĂ©zem a magyarorszĂĄgi civil vilĂĄgot, azt, ami a nyilvĂĄnossĂĄgban szerepel – most a NorvĂ©g Alappal kapcsolatos vitĂĄk ezt felszĂ­nre is hoztĂĄk –, azt lĂĄtom, hogy itt fizetett politikai aktivistĂĄkkal van dolgunk. És ezek a fizetett politikai aktivistĂĄk rĂĄadĂĄsul kĂŒlföldiek ĂĄltal fizetett politikai aktivistĂĄk. MeghatĂĄrozhatĂł kĂŒlföldi Ă©rdekkörök ĂĄltal fizetett politikai aktivistĂĄk, akikrƑl nehĂ©z elkĂ©pzelni, hogy ezt szociĂĄlis beruhĂĄzĂĄsnak tekintsĂ©k, sokkal inkĂĄbb indokolt az a fölfogĂĄs, hogy ezen az eszközrendszeren keresztĂŒl befolyĂĄst kĂ­vĂĄnnak – adott pillanatban Ă©s adott kĂ©rdĂ©sekben – gyakorolni a magyar ĂĄllamĂ©letre.

Advertisement

HatĂĄskörtĂșllĂ©pĂ©s (31:42)

A jövƑ lĂ©nyege, hogy bĂĄrmi megtörtĂ©nhet. És a bĂĄrmit elĂ©g nehĂ©z definiĂĄlni. MegtörtĂ©nhet az, tisztelt hölgyeim Ă©s uraim, hogy egy MagyarorszĂĄggal szomszĂ©dos ĂĄllam lĂ©gterĂ©ben lelƑnek egy utasszĂĄlĂ­tĂł repĂŒlƑgĂ©pet. MegtörtĂ©nhet, hogy Ă©rthetetlen okbĂłl hogy több szĂĄzan meghalnak egy – mondjuk ki –terrorakciĂł következtĂ©ben. MegtörtĂ©nhet az, tisztelt hölgyeim Ă©s uraim, hogy az EgyesĂŒlt Államokban – tegnapi hĂ­r – a szenĂĄtus beperli az amerikai elnököt folyamatos hatĂĄskörtĂșllĂ©pĂ©s miatt. És mikor ennek mögĂ© nĂ©zek, akkor kiderĂŒl, nemhogy beperli, hanem többször elĂ­tĂ©ltĂ©k mĂĄr az amerikai elnököt hatĂĄskörtĂșllĂ©pĂ©s miatt. KĂ©pzeljĂ©k el MagyarorszĂĄgon! Amikor a parlament beperelnĂ© a magyar miniszterelnököt "hatĂĄskörtĂșllĂ©pĂ©s" miatt, Ă©s a bĂ­rĂłsĂĄg el is Ă­tĂ©lne. Meddig tudnĂ©k Ă©n hivatalban maradni, tisztelt hölgyeim Ă©s uraim?

Advertisement

MTI FotĂł: Beliczay LĂĄszlĂł