Amit kiraksz az utc√°ra, az mostant√≥l a FŇĎv√°rosi K√∂zter√ľlet-fenntart√≥ tulajdona. Ha elviszel b√°rmit belŇĎle, az lop√°s. A lop√°s p√©nzb√ľntet√©ssel, elz√°r√°ssal vagy ak√°r k√©t √©v b√∂rt√∂nnel j√°rhat.

Nem √°ll√≠tom azt, hogy a lomtalan√≠t√°s a lehetŇĎ legjobbat teszi Budapest v√°rosk√©p√©nek, de egyszerŇĪen k√©ptelen vagyok felfogni, hogy mi√©rt kell foggal-k√∂r√∂mmel ellehetetlen√≠teni. Kev√©s szimpatikusabb dolgot tudok ann√°l, hogy kipakolom az utc√°ra a haszontalan dolgaimat, azt√°n valaki j√∂n, kiv√°logatja, hogy mi kell neki, azt eladja, kap p√©nzt √©rte vagy hazaviszi mag√°nak √©s √∂r√ľl neki. A v√©g√©n meg j√∂n a FŇĎkefe √©s eltakar√≠t mindent. Hirtelen k√∂rben√©ztem a szob√°mban √©s legal√°bb egy b√ļtor nekem is lomtalan√≠t√°sb√≥l van, de j√∂vŇĎre biztos nem mern√©k a nyomtat√≥hoz kisasztalt n√©zni, mert a v√©g√©n bekaszniznak.

Ha a jogtalan eltulajdon√≠t√°s miatt az FKF Zrt.-t √©rt k√°r meghaladja az 50 ezer forintot, √©s a lop√°st √ľzletszerŇĪen, vagyis rendszeres haszonszerz√©sre t√∂rekedve k√∂vetik el, az elk√∂vetŇĎ k√©t √©v szabads√°gveszt√©ssel is b√ľntethetŇĎ. A kisebb √©rt√©kre (50 ezer √©s 500 ezer forint k√∂z√∂tt) elk√∂vetett lop√°s v√©ts√©gnek sz√°m√≠t, 50 ezer forint alatti √©rt√©kn√©l pedig szab√°lys√©rt√©snek.

Az meg k√ľl√∂n vicc, hogy ezzel nemcsak az √ľzletszerŇĪ lomiz√≥kat lehetetlen√≠tik el, hanem mondjuk a Fortepant is, akik az adatb√°zisukhoz a legt√∂bb fot√≥t lomtalan√≠t√°sokon tal√°lt√°k. √Čn egyszer m√©g 18 √©ves koromban direkt lomiztam egy TŇĎk√©t a koll√©giumi port√°sunknak, mert ut√°lta a kommunist√°kat √©s √°ltal√°ban laz√°n b√°nt a kimenŇĎk idŇĎpontjaival, √ļgyhogy gondoltam megtr√©f√°lom. J√≥zsi b√°csi √©rtette a po√©nt, de most egy po√©n√©rt kaphatn√©k t√∂bbezer forint b√ľntet√©st is.

√Čs igen, ha ha, feh√©r ember probl√©m√°inak tŇĪnik, hogy √©n itt a meleg lak√°sb√≥l panaszkodok arra, hogy a lomiz√°s mostant√≥l bŇĪncselekm√©ny, de √©n t√©nyleg nem tudtam l√©lekemelŇĎbb dolgot csin√°lni √©vente, mint hogy a f√©mhullad√©komat meg az elhaszn√°lt ruh√°imat egyenesen egy cig√°nyasszony kez√©be nyomom. Nekem nem kell t√°rolni, ŇĎ j√≥l j√°r, k√∂zben besz√©lget√ľnk, mindenki boldog. Mostant√≥l mindenki bŇĪn√∂zŇĎ.

T√©nyleg, vajon mik a jogi kiskapuk? Ha nem teszem le a f√∂ldre, hanem egyenesen megy valakinek a kez√©be, onnan meg a plat√≥ra, akkor minden ok√©s? Ha nem teszem ki az utc√°ra, hanem a kapun bel√ľl hagyom, akkor mag√°ntulajdon?

Advertisement

[ittlakunk]