Illustration for article titled Az Európai Űrügynökség teljes jogú tagja lett Magyarország

Farkas Bertalan és a Masat-1 műhold után végre elmehetünk a Szíriuszra, hogy megtudjuk, amit meg kell tudnunk. Magyarország az ügynökség 22. tagállama lett: ez tudományos, technikai szempontból akkora szám, mint katonailag az, hogy a NATO tagja vagyunk.

Advertisement

Ma írták alá az évek óta várt csatlakozási szerződést a Művészetek Palotájában, az Európai Űrügynökség (ESA) részéről Jean-Jacques Dordain főigazgató, magyar részről Kara Ákos, infokommunikációért és a fogyasztóvédelemért felelős államtitkár. Velünk együtt Észtország is most csatlakozott (három hete írták alá), így lesz a szerződések ratifikációja után 22 ország az ESA tagja.

Hogy ez miért fontos?

Mert így végre magyar cégek és intézetek is szabadon dolgozhatnak majd a nemzetközi űriparban, ami hatalmas lehetőség:

Kovács [Kálmán, a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke] elmondta, évek óta harcolunk az ESA-tagságért, amire a magyar űrkutatás és űripar már régóta – és a volt szocialista országok közül elsőként – éretté vált. Tudományos, technikai szempontból olyan jelentőségű lenne Magyarország ESA-tagsága, mint katonai, biztonságpolitikai szempontból hazánk NATO-tagsága. Nemcsak tudományos, de egyértelmű ipari, technológiai és űrszolgáltatási áttörés lenne, ami ráadásul komoly gazdasági, haszonnal jár. Olyan fejlesztési csatornák, a legmagasabb szintű technológiák, űrtechnológiák nyílnának meg előttünk, amikből most ki vagyunk zárva, mivel az űrbiznisz biztonságpolitikai szálakkal alaposan átszőtt terület, amibe kívülállókat nem engednek be.

Az idézet Nagy Attila kollégánk 2012–es cikkéből van, amit a Masat–1 fellövésekor írt, ha érdekel a téma, és az, hogy miért nagyon nagy szám ez Magyarországnak, itt elolvashatod.

Advertisement

Forrás: ESA. A címlapképen a magyar zászlóban az ESA legnagyobb rakétája, egy Ariane 5 van, ezeket szokták fellőni űrközpontunkból (!), Francia-Guyanából.

Share This Story

Get our newsletter