Hála a Red Bull Air Race-nek ma délután fél kettőkor hazánkban korábban soha nem látott légibemutatónak lehetettek tanúi az esemény nézői (és hallgatói) a Duna két partján. Az Egyesült Államok légierejének négy A-10-es csatarepülőgépe húzott át kétszer a folyó fölött, a repülés szerelmeseinek legnagyobb örömére.

Már korábban úgy lehetett tudni, hogy esetleg jön pár gép a NATO jelenleg Romániában állomásozó gyakorlatozó, az agresszor Oroszországra jelzésértékkel röfögő varacskosdisznói közül a versenyt kísérő légibemutatóra, de biztosat csak pár nappal ezelőtt lehetett tudni. Egészen tuti pedig akkor lett a dolog, amikor a Red Bull csapat B-25 Mitchell és Alpha Jet gépeinek bemutatója közben feltűnt a négy gép délen, a messzi távolban, sorukra várva, körözve.

A Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II, ami annyira ronda, hogy már szép (beceneve nem véletlenül Warthog, azaz varacskosdisznó), az USAF egyik legnépszerűbb géptípusa. Odaát egyébként épp ki akarják őket vonni a hadrendből, és e tervezett intézkedésnek komoly ellentábora van, akik szerint nincs az A-10-esnél jobb, földi erőket támogató támadó repülőgép, a kiváltásukra hivatott F-35-ösök egyszerűen a közelükbe sem érnek e téren. És ez alapvetően így is van.

A-10-es egyszer nem sokszor fordult meg eddig közönség előtt Magyarországon: legutóbb a 2008-os kecskeméti repülőnapon volt a 963-as lajstromszámú gép kiállítva, de repülni akkor sem repült.

Képeink a bemutatóról:

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Fotó: Nagy Attila/Cink