H√≥napok √≥ta halogattam az eur√≥pai eg√©szs√©gbiztos√≠t√°si k√°rtya kiv√°lt√°s√°t, ami nagy hiba volt, hiszen t√©nyleg nem ker√ľl semmibe.

Nem sz√≠vesen megyek hivatalos √ľgyeket int√©zni, pedig m√°r volt pozit√≠v tapasztalatom okm√°nyirod√°val (sŇĎt, csak ilyen volt), de akkor is nehezen veszem r√° magam az ilyesmire. √Čppen ez√©rt sok√°ig nem v√°ltottam ki az EU-k√°rty√°t sem, pedig m√°r j√≥ ideje tudok a l√©tez√©s√©rŇĎl √©s az elŇĎnyeirŇĎl. √Čs tal√°n annyira nem fantasztikus tal√°lm√°ny, mint a korm√°nyablak, de majdnem!

Az elŇĎny√∂ket tal√°n nem felesleges √∂sszefoglalni r√∂viden, hiszen van koll√©g√°m, akinek az EU-k√°rtya l√©te is √ļjdons√°g volt: a k√°rty√°val az EU b√°rmelyik 28 tag√°llam√°ban, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norv√©gi√°ban √©s Sv√°jcban ig√©nybe veheted az √°llami eg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√°st, amennyiben arra orvosi szempontb√≥l sz√ľks√©ged van, ugyanolyan felt√©telekkel √©s k√∂lts√©gek megfizet√©s√©vel (bizonyos orsz√°gokban ingyenesen), mint az adott orsz√°g biztos√≠t√°ssal rendelkezŇĎ polg√°rai. R√∂viden: ha mondjuk Londonban perfor√°lt vakb√©llel kell hirtelen megoper√°lni, nem kell ut√°na m√©g csillag√°szati √∂sszegeket is fizetned az ottani k√≥rh√°znak.

Nyilv√°n csak korl√°tozottan lehet haszn√°lni, teh√°t ha nem s√ľrgŇĎs beavatkoz√°sr√≥l van sz√≥, amit itthon is el tudnak v√©gezni, akkor m√°r hi√°ba lobogtatod a k√°rty√°t, de ez ink√°bb csak a kint dolgoz√≥kra vonatkozhat. √Čs √©n ismerek is olyat, aki m√°r k√©nytelen volt megismerni az osztr√°k eg√©szs√©g√ľgyet (meglepŇĎ m√≥don sokkal jobb tapasztalatai voltak, mint itthon), √©s az EU-k√°rty√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen ez egy fill√©rj√©be sem ker√ľlt.

Az EU-k√°rtya kiv√°lt√°s√°t az esetemben nemcsak az k√©sleltette, hogy nem t√∂lt√∂k sok idŇĎt k√ľlf√∂ld√∂n, hanem az is, hogy valakitŇĎl azt hallottam, nem lehet csak √ļgy az utc√°r√≥l beesve kiv√°ltani a k√°rty√°t, hanem elŇĎre kell k√©rv√©nyezni valahogy, ami elriasztott, de az√≥ta megtudtam, hogy ez dezinform√°ci√≥, semmi ilyesmire nincs sz√ľks√©g. √Čs az sem sz√≥lt mellette, hogy igen ritk√°n j√°rok a Teve utca k√∂rny√©k√©n, ahol az Orsz√°gos Eg√©szs√©gbiztos√≠t√°si P√©nzt√°r irod√°ja tal√°lhat√≥.

Advertisement

Az √©n b√ľntet√©sem a halogat√°s miatt az volt, hogy a legnagyobb tr√≥pusi hŇĎs√©gben kellett tegnap d√©lelŇĎtt felsz√°llnom a h√°rmas metr√≥ra, de t√©nyleg ez volt a legrosszabb az eg√©szben, ugyanis maga az √ľgyint√©z√©s sorban√°ll√°ssal egy√ľtt sem tartott t√≠z percig. Kellett hozz√° egy szem√©lyi, egy lakc√≠mk√°rtya √©s egy TAJ-k√°rtya, semmi m√°s, √©s m√°ris a kezemben volt a k√°rtya, ami h√°rom √©vig √©rv√©nyes. Addigra meg, ha ez √≠gy megy tov√°bb, lehet, hogy m√°r EU sem lesz. Haszn√°ljuk h√°t ki!