Az EU jövője olyan, mint a FIFA anyagi helyzete

Illustration for article titled Az EU jövője olyan, mint a FIFA anyagi helyzete

Katasztrofális. Legalábbis ezt mondja George Friedman, a hírszerzéssel és hírelemzéssel foglalkozó amerikai Stratfor kutatóintézet vezetője, aki más tekintetben egész optimista, még új aranykorról is beszél.

Advertisement

A magyar származású geopolitikai szakértő Budapesten járt az új könyvei (Gyulladáspontok és A következő évtized) magyarországi megjelenése alkalmából, és a Napi Gazdaságnak nyilatkozott. Elmondta, hogy szerinte az Uniónak a jelen formájában nincs jövője, és a gazdasági megosztottság még a NATO-ban is megosztottságot eredményez. A rendszer szerinte fenntarthatatlan, és csak azoknak kedvez, akik jól élnek, mint a németek.

Ha én lennék a német kancellár, én is pontosan ezt tenném, hogy biztosítsam az országom jólétét. Ha magyar volnék, akkor azt mondanám, nem tudok így, ilyen óriási exportőrrel magam mellett élni, gúzsba köti a gazdaságomat. Ha viszont amerikai volnék, azt mondanám: úristen, mi a fenét csinálnak ezek az emberek?

Advertisement

Egyébként Friedman nem minden tekintetben ilyen pesszimista: egyik új könyvében (nem abban, ami most magyarul megjelent) egyenesen azt vallja, hogy “a XXI. század közepére új erőegyensúly alakulhat ki a világon, amely erőteljes világgazdasági fejlődést alapoz meg, és így a 2060-as, 2070-es évtizedben beköszönthet az évszázad aranykora.”

Fotó: Wikipedia

Share This Story

Get our newsletter