Katasztrof√°lis. Legal√°bbis ezt mondja George Friedman, a h√≠rszerz√©ssel √©s h√≠relemz√©ssel foglalkoz√≥ amerikai Stratfor kutat√≥int√©zet vezetŇĎje, aki m√°s tekintetben eg√©sz optimista, m√©g √ļj aranykorr√≥l is besz√©l.

A magyar sz√°rmaz√°s√ļ geopolitikai szak√©rtŇĎ Budapesten j√°rt az √ļj k√∂nyvei (Gyullad√°spontok √©s A k√∂vetkezŇĎ √©vtized) magyarorsz√°gi megjelen√©se alkalm√°b√≥l, √©s a Napi Gazdas√°gnak nyilatkozott. Elmondta, hogy szerinte az Uni√≥nak a jelen form√°j√°ban nincs j√∂vŇĎje, √©s a gazdas√°gi megosztotts√°g m√©g a NATO-ban is megosztotts√°got eredm√©nyez. A rendszer szerinte fenntarthatatlan, √©s csak azoknak kedvez, akik j√≥l √©lnek, mint a n√©metek.

Ha √©n lenn√©k a n√©met kancell√°r, √©n is pontosan ezt tenn√©m, hogy biztos√≠tsam az orsz√°gom j√≥l√©t√©t. Ha magyar voln√©k, akkor azt mondan√°m, nem tudok √≠gy, ilyen √≥ri√°si exportŇĎrrel magam mellett √©lni, g√ļzsba k√∂ti a gazdas√°gomat. Ha viszont amerikai voln√©k, azt mondan√°m: √ļristen, mi a fen√©t csin√°lnak ezek az emberek?

Egy√©bk√©nt Friedman nem minden tekintetben ilyen pesszimista: egyik √ļj k√∂nyv√©ben (nem abban, ami most magyarul megjelent) egyenesen azt vallja, hogy ‚Äúa XXI. sz√°zad k√∂zep√©re √ļj erŇĎegyens√ļly alakulhat ki a vil√°gon, amely erŇĎteljes vil√°ggazdas√°gi fejlŇĎd√©st alapoz meg, √©s √≠gy a 2060-as, 2070-es √©vtizedben bek√∂sz√∂nthet az √©vsz√°zad aranykora.‚ÄĚ

Advertisement

Fotó: Wikipedia