This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az EU csalásra gyanakszik, a Belváros védi a Budapest Szíve projektet

Illustration for article titled Az EU csalásra gyanakszik, a Belváros védi a Budapest Szíve projektet

Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF a magyar ügyészséghez és az Európa Bizottsághoz fordult a 15 milliárdos fejlesztés ügyében találta szabálytalanságok miatt, az V. kerület viszont nem tud kifogásokról.

Advertisement

Ma reggel a Vs.hu írta meg, hogy az OLAF tavaly év végén lezárult vizsgálatában szabálytalanságokat talált a közbeszerzésekben, melyeket a Szabadság tér és a Kálvin tér közötti utcák felújításokra írtak ki.

Az Index még 2012-ben írt arról, hogy az Európai Bizottság összesen 1,8 milliárd forintos bírságot helyezett kilátásba a fővárosi és az V. kerületi önkormányzatnak, amiért azok szerintük irányított közbeszerzést írtak ki. A vizsgálat még nem fejeződött be, de az OLAF ezek szerint szintén problémásnak találta a közbeszerzéseket.

Advertisement

A Belváros most közleményében azt válaszolta, hogy nem tud kifogásokról. Az V. kerület szerint "a Belvárosban teljes mértékben érvényesült a verseny, hiszen más konzorcium nyerte a Belváros Fő utcája első ütemét, mint a másodikat, annak ellenére, hogy a két ütem között 'természetesen van' kapcsolat"

"Nincs tudomásunk olyan közbeszerzésről, ami az Európai Unió által jóváhagyott tartalomhoz képest olcsóbban valósult volna meg, a projektek általában pontosan annyiba, vagy még többe kerülnek, mint az előzetesen meghatározott műszaki tartalom" – állítja a kerületi önkormányzat.

Advertisement

Sőt, azzal is védekezik a Belváros, hogy a Belvárosi Főutca program első ütemét maga Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök adta át, a programot pedig Szigetvári Viktor kabinetfőnök egyeztette a polgármesterrel.

"A minden információ birtokában lévő miniszterelnök valószínűleg nem ment volna el egy ellenzéki vezetésű önkormányzat projektátadására, ha a projekttel kapcsolatban bármiféle szabálytalanság felmerült volna" – írta az V. kerület.

Advertisement

Fotó: Rotatebot/Wikipedia

Share This Story

Get our newsletter