Az EU csal√°s elleni hivatala, az OLAF a magyar √ľgy√©szs√©ghez √©s az Eur√≥pa Bizotts√°ghoz fordult a 15 milli√°rdos fejleszt√©s √ľgy√©ben tal√°lta szab√°lytalans√°gok miatt, az V. ker√ľlet viszont nem tud kifog√°sokr√≥l.

Ma reggel a Vs.hu √≠rta meg, hogy az OLAF tavaly √©v v√©g√©n lez√°rult vizsg√°lat√°ban szab√°lytalans√°gokat tal√°lt a k√∂zbeszerz√©sekben, melyeket a Szabads√°g t√©r √©s a K√°lvin t√©r k√∂z√∂tti utc√°k fel√ļj√≠t√°sokra √≠rtak ki.

Az Index m√©g 2012-ben √≠rt arr√≥l, hogy az Eur√≥pai Bizotts√°g √∂sszesen 1,8 milli√°rd forintos b√≠rs√°got helyezett kil√°t√°sba a fŇĎv√°rosi √©s az V. ker√ľleti √∂nkorm√°nyzatnak, ami√©rt azok szerint√ľk ir√°ny√≠tott k√∂zbeszerz√©st √≠rtak ki. A vizsg√°lat m√©g nem fejezŇĎd√∂tt be, de az OLAF ezek szerint szint√©n probl√©m√°snak tal√°lta a k√∂zbeszerz√©seket.

A Belv√°ros most k√∂zlem√©ny√©ben azt v√°laszolta, hogy nem tud kifog√°sokr√≥l. Az V. ker√ľlet szerint "a Belv√°rosban teljes m√©rt√©kben √©rv√©nyes√ľlt a verseny, hiszen m√°s konzorcium nyerte a Belv√°ros FŇĎ utc√°ja elsŇĎ √ľtem√©t, mint a m√°sodikat, annak ellen√©re, hogy a k√©t √ľtem k√∂z√∂tt 'term√©szetesen van' kapcsolat"

"Nincs tudom√°sunk olyan k√∂zbeszerz√©srŇĎl, ami az Eur√≥pai Uni√≥ √°ltal j√≥v√°hagyott tartalomhoz k√©pest olcs√≥bban val√≥sult volna meg, a projektek √°ltal√°ban pontosan annyiba, vagy m√©g t√∂bbe ker√ľlnek, mint az elŇĎzetesen meghat√°rozott mŇĪszaki tartalom" ‚Äď √°ll√≠tja a ker√ľleti √∂nkorm√°nyzat.

Advertisement

SŇĎt, azzal is v√©dekezik a Belv√°ros, hogy a Belv√°rosi FŇĎutca program elsŇĎ √ľtem√©t maga Bajnai Gordon kor√°bbi minisztereln√∂k adta √°t, a programot pedig Szigetv√°ri Viktor kabinetfŇĎn√∂k egyeztette a polg√°rmesterrel.

"A minden inform√°ci√≥ birtok√°ban l√©vŇĎ minisztereln√∂k val√≥sz√≠nŇĪleg nem ment volna el egy ellenz√©ki vezet√©sŇĪ √∂nkorm√°nyzat projekt√°tad√°s√°ra, ha a projekttel kapcsolatban b√°rmif√©le szab√°lytalans√°g felmer√ľlt volna" ‚Äď √≠rta az V. ker√ľlet.

Fotó: Rotatebot/Wikipedia