Hogy feket√©k, j√©ghidegek, cikkcakkosak √©s gy√∂ny√∂rŇĪek. Harminc √©ve b√°mulom Vittorio Sella k√©peit, √©s azt hiszem, v√©gre meg√©rtettem, mi√©rt nem csin√°lt senki 100 √©ve igazibb k√©peket a nagy hegyekrŇĎl. Meg azt is, hogy mi a k√∂vetkezŇĎ l√©p√©s.

Sella 1859-ben sz√ľletett √Čszak-Olaszorsz√°gban, az alpinizmus hajnal√°n, a fogalom n√©vad√≥ hegys√©g√©nek l√°bain√°l, √©s fiatalon majdnem levitte a fej√©t egy vas√ļti alag√ļt. A fej v√©g√ľl a hely√©n maradt, Sella pedig kiv√°l√≥ hegym√°sz√≥ lett, de nem ez√©rt van olyan hat√°sa a mai napig a vil√°gra, hanem az√©rt, mert elkezdte lef√©nyk√©pezni a hegyeket.

√ögy nŇĎttem fel, hogy h√°rom k√©p√©t n√©ztem. Ap√°m kapta ŇĎket hegym√°sz√≥ bar√°tait√≥l Angli√°ban, a hetvenes √©vek elej√©n, akik j√≥l meglepŇĎdtek, hogy ismeri a nagy hegyeket. Ap√°m ismeri a nagy hegyeket. H√°rom k√©pe van Sell√°t√≥l, mindegyik j√≥ nagyban a falon.

Az egyiken a K2 van:

Advertisement

A másikon a Dzsannu, a Kancsendzönga egyik szomszédja:

A harmadikon pedig ez a delejezŇĎ j√©g- √©s gr√°nittorony, a Muztagh Tower:

Advertisement

Ut√≥bbi volt k√∂z√©pen, ami mindig is impon√°lt, a Muztagh TowerrŇĎl ugyanis nem sokan tudnak. Pedig h√°t √≠gy n√©z ki, mint valami sz√∂rnyŇĪ civiliz√°ci√≥ katedr√°lisa. A K2 mellett van, √Čszak-Pakiszt√°nban, egy sarokra Konkordi√°t√≥l. √ćgy n√©z ki. Sella 1909-ben j√°rt itt, Savoyai Lajos Amad√© abruzz√≥i herceg exped√≠ci√≥j√°val, √©s akkor k√©sz√≠tette a k√©pet.

Nagyon sok k√©pet megn√©ztem az √©letemben hegyekrŇĎl, de semmi nem v√°ltott ki soha olyan borzong√°st √©s √°h√≠tatot, mint Sella k√©pei. Pedig h√°t az√≥ta mennyit fejlŇĎd√∂tt a vil√°g. Mintha 1909-es, szek√©rkerekŇĪ b√©nas√°gokat n√©zn√©k rendes aut√≥k helyett.

Advertisement

A vil√°g fejlŇĎd√∂tt, de k√©nyelmesebb is lett, Sella k√©peihez pedig v√©rt kellett izzadni, √©s zih√°lni az eltŇĪnŇĎ levegŇĎben. 30√ó40 centis, neh√©z √ľveglapokra f√©nyk√©pezte ŇĎket. Ezeket fel kellett cipelni Brit-Indi√°ban a hegyi falvakba. Azt√°n az utols√≥ faluba. Azt√°n v√©gig a gleccseren. Azt√°n kompon√°lni, f√©nyt m√©rni, haza. Egy olasz csapat az exped√≠ci√≥ sz√°zadik √©vfordul√≥j√°n szinte millim√©terre reproduk√°lta ŇĎket, de nyom√°ba se √©rtek az eredetieknek.

Sella r√°√©rzett, hogy kell megmutatni a hegyek lelk√©t azoknak, akik erre az erŇĎfesz√≠t√©sre nem voltak hajland√≥k. A technol√≥gia pillanatnyi √°llapota nagy seg√≠ts√©g√©re volt. Az √≥ri√°si, rendk√≠v√ľl kontrasztos, fekete-feh√©r fot√≥lemezek; a gondos kompoz√≠ci√≥k, melyek legt√∂bbsz√∂r emberekhez viszony√≠tva mutatt√°k a Karakorum √≥ri√°sait; az ŇĪrb√©li t√°jak pŇĎre √ļjdons√°ga egy√ľtt var√°zslatt√° tett√©k fot√≥it. Hogy t√©nyleg vannak ekkora, √≠gy kin√©zŇĎ, ennyire fens√©ges √©s fenyegetŇĎ dolgok a vil√°gon, √©s koromfekete felett√ľk a magashegyi √©g.

Advertisement

√Čn m√©g csak az ablakon kikukucsk√°lva l√°ttam, j√≥ messzirŇĎl, amit Sella a Konkordi√°r√≥l l√°tott, a K2 fekete piramis√°t, √©s m√©g √ļgy is v√©rfagyaszt√≥ volt. Milyen lehetett ott √°llni, a m√°sodik embercsoportk√©nt a t√∂rt√©nelemben, √©s ezt n√©zni? A fekete, t√∂k√©letes piramist. Persze semmi jelent√©se nincs, a lemeztektonika szesz√©lye csup√°n, de sz√°m√≠t ez? Nem sz√°m√≠t.

Soha nem láttam Sella többi fotóját, csak az interneten, és a többi hegyet sem, amit lefényképezett, csak az interneten. Az internet csodálatos dolog, de egy élethez kicsit azért kevés. Most mennem kell.