This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az ember, aki jobban tud pénzt csinálni, mint BLATTER

Illustration for article titled Az ember, aki jobban tud pénzt csinálni, mint BLATTER

A most lezárult átigazolási időszak igazi nyertese a portugál játékosügynök, Jorge Mendes. Egyesek szerint ő a legnagyobb hatalmú ember a mai futballban.

Advertisement

Az ügynökök szerepe hatalmas lett a labdarúgásban: alig találni már olyan valamirevaló játékost, akinek nincs ügynöke, nagyjából mindent ő intéz, és közben a fociban forgó rengeteg pénzből szépen szakít. Nem csoda, hogy rengetegen utálják őket.

Közülük is kiemelkedik a 48 éves Mendes, aki mára a világ legjobb játékosait futtatja, és komplett klubokat tart a zsebében, de nehezen átlátható, gyanús ügyletek is köthetők a nevéhez.

Advertisement

Ő intézi többek között Cristiano Ronaldo, Radamel Falcao és Thiago Silva ügyeit, de az idei átigazolási időszak hét legdrágább igazolásából is négyet hozott tető alá egymaga: Ángel Di Maria, James Rodriguez, Diego Costa és Eliaquim Mangala összesen 195 millió fontért ment új klubba. Igen, még a világsztárnak nem mondható Mangaláért is egy vagyont fizetett a Manchester City.

Advertisement

Tíz százalékot ezekből a pénzekből ő vág zsebre, általában, de a Mangala-bizniszből 14 millió jutott neki. Portugáliában gyakorlatilag minden jobb játékosra rátette a kezét, és remek kapcsolatokat ápol a felvevő piac Premier League sztárcsapataival, a Real Madriddal, illetve francia és orosz olajklubokkal is.

Te is lehetsz Jorge Mendes!

A jó hír az, hogy nem kell ehhez különösebb képzettség, bárkiből lehet Jorge Mendes. Ő egy korán félbetört futballista-karrier után dj-ként és diszkótulajdonosként próbált boldogulni, aztán összefutott egy csapatot kereső kapussal, Nuno Espírito Santóval, akit valahogy sikerült elközvetítenie a Deportivo La Corunának. Innentől egyenes út vezetett fölfelé.

Advertisement

Még 2002-ben összeverekedett Luis Figo ügynökével, akitől el akarta happolni a játékost. Figo nem jött össze, de másokat sikerült lenyúlnia, és röviddel később óriási pénzekért eladnia külföldre. A mérföldkő üzlete Cristiano Ronaldo Manchesterbe igazolása volt, aztán ugyanő tárgyalta le, amikor rekordösszegért Madridba szerződött.

Nemcsak játékosokkal foglalkozik: Jose Mourinhót is ő közvetítette a Chelsea-hez 2004-ben, és a segítségével töltötték fel a londoni csapat keretét portugál játékosokkal (egyikük se volt olcsó). A kapcsolat a Chelsea-vel Mourinho távozása után is megmaradt.

Advertisement
Illustration for article titled Az ember, aki jobban tud pénzt csinálni, mint BLATTER

Mendes Radamel Falcao betegágyánál, jobbról a második (AP Photo/Miguel Riopa, Pool)

Advertisement

Szívesen látják Mendest a Real Madridnál is: még Mourinho érkezése előtt eladta nekik Ronaldót és Pepét, majd jött Coentrao, Di Maria és Carvalho, nemritkán elképesztően nagy pénzekért. Egyes tisztviselők már azzal viccelődtek, hogy valójában Mendes vezeti a klubot.

A Manchester United is készséggel tömi a zsebét, annak ellenére, hogy jól megvezette őket Andersonnal és Nanival, sőt, Alex Fergusont sikerült úgy befűznie, hogy eladott neki drága pénzért egy harmadosztályú játékost, Bebét, anélkül, hogy a mester egyszer is látta volna játszani. Most megszerezték a Mendes-birodalom két ékkövét, Di Mariát és Falcaót is.

Advertisement

Edzőt kerestek? Szólok a haveromnak, épp ráér!

Egyes kluboknál elképesztő befolyása van: a Valencia most nevezte ki edzőnek Mendes első ügyfelét, Nuno Espíria Santót, a Monaco pedig Leonardo Jardimot, mindkettő az ő embere, és egyiknek sincs még igazán komoly edzői tapasztalata. Ráadásul a Monaco fura módon tele van kölcsönjátékosokkal kis portugál kluboktól (mindegyik Mendes ügye), de vajon miért vesz kölcsön noname játékosokat tőlük a világ egyik leggazdagabb csapata? Ne akarjuk tudni.

Advertisement

Nagy szerepe van Mendesnek a mai futball egyik leggyűlöletesebb jelenségében is, amikor játékosokat egyszerre birtokolnak futballklubok és ügynökségek (ezt nem minden országban engedélyezik). Ilyen ügynökség a részben Mendes alapította Doyen Sports, amely részben birtokolta a Manchester Unitedhez szerződő Marcos Rojo játékjogát is, és ami miatt az átigazolása hetek óta húzódik. Az UEFA harcot hirdetett a harmadik fél bevonása ellen a játékosügyletekben, de egyelőre hiába.

A vicc az, hogy ha az ember ránéz Mendes cége, a Gestifute olcsó honlapjára, álmában nem gondolná, hogy ilyen hatalom kapcsolódik hozzá. Pláne, hogy elképesztőek a játékosokhoz írt jellemzések: a Man Utd állandóan sérült, elhízott, senkinek sem kellő Andersonjáról például azt írják, ő Ronaldinho utóda, és a világ legjobb játékosa lehet; ez nyilván a hét évvel ezelőtti szöveg, de még így is túlzás.

Advertisement

A lényeg, hogy Mendes valamit nagyon jól csinál: mindenkit ismer, mindig jó helyen van, egy igazi keresztapa, akinek egyre nagyobb a hatalma a nemzetközi fociban. Utálni lehet sok mindenért, de inkább ő az az ember, aki a legjobban kihasználja a rendszer hibáit. És annyit keres rajtuk, amennyit nem szégyell.

Felső kép: Getty Images Sport/Gonzalo Arroyo Moreno

A cikkhez köszi a tippet Arsenethewankernek.

Share This Story

Get our newsletter