A most lezárult átigazolási időszak igazi nyertese a portugál játékosügynök, Jorge Mendes. Egyesek szerint ő a legnagyobb hatalmú ember a mai futballban.

Az ügynökök szerepe hatalmas lett a labdarúgásban: alig találni már olyan valamirevaló játékost, akinek nincs ügynöke, nagyjából mindent ő intéz, és közben a fociban forgó rengeteg pénzből szépen szakít. Nem csoda, hogy rengetegen utálják őket.

Advertisement

Közülük is kiemelkedik a 48 éves Mendes, aki mára a világ legjobb játékosait futtatja, és komplett klubokat tart a zsebében, de nehezen átlátható, gyanús ügyletek is köthetők a nevéhez.

Ő intézi többek között Cristiano Ronaldo, Radamel Falcao és Thiago Silva ügyeit, de az idei átigazolási időszak hét legdrágább igazolásából is négyet hozott tető alá egymaga: Ángel Di Maria, James Rodriguez, Diego Costa és Eliaquim Mangala összesen 195 millió fontért ment új klubba. Igen, még a világsztárnak nem mondható Mangaláért is egy vagyont fizetett a Manchester City.

Tíz százalékot ezekből a pénzekből ő vág zsebre, általában, de a Mangala-bizniszből 14 millió jutott neki. Portugáliában gyakorlatilag minden jobb játékosra rátette a kezét, és remek kapcsolatokat ápol a felvevő piac Premier League sztárcsapataival, a Real Madriddal, illetve francia és orosz olajklubokkal is.

Advertisement

Te is lehetsz Jorge Mendes!

A jó hír az, hogy nem kell ehhez különösebb képzettség, bárkiből lehet Jorge Mendes. Ő egy korán félbetört futballista-karrier után dj-ként és diszkótulajdonosként próbált boldogulni, aztán összefutott egy csapatot kereső kapussal, Nuno Espírito Santóval, akit valahogy sikerült elközvetítenie a Deportivo La Corunának. Innentől egyenes út vezetett fölfelé.

Advertisement

Még 2002-ben összeverekedett Luis Figo ügynökével, akitől el akarta happolni a játékost. Figo nem jött össze, de másokat sikerült lenyúlnia, és röviddel később óriási pénzekért eladnia külföldre. A mérföldkő üzlete Cristiano Ronaldo Manchesterbe igazolása volt, aztán ugyanő tárgyalta le, amikor rekordösszegért Madridba szerződött.

Nemcsak játékosokkal foglalkozik: Jose Mourinhót is ő közvetítette a Chelsea-hez 2004-ben, és a segítségével töltötték fel a londoni csapat keretét portugál játékosokkal (egyikük se volt olcsó). A kapcsolat a Chelsea-vel Mourinho távozása után is megmaradt.

Advertisement

Mendes Radamel Falcao betegágyánál, jobbról a második (AP Photo/Miguel Riopa, Pool)

Advertisement

Szívesen látják Mendest a Real Madridnál is: még Mourinho érkezése előtt eladta nekik Ronaldót és Pepét, majd jött Coentrao, Di Maria és Carvalho, nemritkán elképesztően nagy pénzekért. Egyes tisztviselők már azzal viccelődtek, hogy valójában Mendes vezeti a klubot.

A Manchester United is készséggel tömi a zsebét, annak ellenére, hogy jól megvezette őket Andersonnal és Nanival, sőt, Alex Fergusont sikerült úgy befűznie, hogy eladott neki drága pénzért egy harmadosztályú játékost, Bebét, anélkül, hogy a mester egyszer is látta volna játszani. Most megszerezték a Mendes-birodalom két ékkövét, Di Mariát és Falcaót is.

Advertisement

Edzőt kerestek? Szólok a haveromnak, épp ráér!

Egyes kluboknál elképesztő befolyása van: a Valencia most nevezte ki edzőnek Mendes első ügyfelét, Nuno Espíria Santót, a Monaco pedig Leonardo Jardimot, mindkettő az ő embere, és egyiknek sincs még igazán komoly edzői tapasztalata. Ráadásul a Monaco fura módon tele van kölcsönjátékosokkal kis portugál kluboktól (mindegyik Mendes ügye), de vajon miért vesz kölcsön noname játékosokat tőlük a világ egyik leggazdagabb csapata? Ne akarjuk tudni.

Advertisement

Nagy szerepe van Mendesnek a mai futball egyik leggyűlöletesebb jelenségében is, amikor játékosokat egyszerre birtokolnak futballklubok és ügynökségek (ezt nem minden országban engedélyezik). Ilyen ügynökség a részben Mendes alapította Doyen Sports, amely részben birtokolta a Manchester Unitedhez szerződő Marcos Rojo játékjogát is, és ami miatt az átigazolása hetek óta húzódik. Az UEFA harcot hirdetett a harmadik fél bevonása ellen a játékosügyletekben, de egyelőre hiába.

A vicc az, hogy ha az ember ránéz Mendes cége, a Gestifute olcsó honlapjára, álmában nem gondolná, hogy ilyen hatalom kapcsolódik hozzá. Pláne, hogy elképesztőek a játékosokhoz írt jellemzések: a Man Utd állandóan sérült, elhízott, senkinek sem kellő Andersonjáról például azt írják, ő Ronaldinho utóda, és a világ legjobb játékosa lehet; ez nyilván a hét évvel ezelőtti szöveg, de még így is túlzás.

Advertisement

A lényeg, hogy Mendes valamit nagyon jól csinál: mindenkit ismer, mindig jó helyen van, egy igazi keresztapa, akinek egyre nagyobb a hatalma a nemzetközi fociban. Utálni lehet sok mindenért, de inkább ő az az ember, aki a legjobban kihasználja a rendszer hibáit. És annyit keres rajtuk, amennyit nem szégyell.

Felső kép: Getty Images Sport/Gonzalo Arroyo Moreno

A cikkhez köszi a tippet Arsenethewankernek.

Share This Story

Get our newsletter