This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az ember, aki ingyen utazza be a világot

Illustration for article titled Az ember, aki ingyen utazza be a világot

És még csak nem is politikus vagy sportoló, viszont van 25 hitelkártyája.

Volt nekem egy évfolyamtársam az egyetemen, Á., aki valóságos művészetként űzte azt a tevékenységet, hogy mindenhová ingyen tudott bejutni. Elsősorban sporteseményekre – ott volt az atlantai olimpián, fogalmam sincs, hogyan, és van róla egy kép, amin a pályán ünnepel az Ajax épp BL-döntőt nyerő játékosaival.

Advertisement

Pár éve volt róla cikk is az akkor induló magyar FourFourTwo-ban, és tanúsíthatom, hogy minden igaz, amit írtak róla. Ha jól rémlik, ennek nem mindenki örült annyira: együtt utazott pár barátommal Törökországban, és a többiek nem voltak túl vidámak, amikor drága pénzen vettek jegyet, hogy lássanak valami műemléket, és egyszer csak megjelent mellettük Á. diadalmasan mosolyogva, és természetesen egy fillért sem fizetett.

Na, ő lehet a méltó vetélytársa az amerikai Scott Keyesnek, akiről a Business Insider közölt egy cikket: Keyes épp egy kéthónapos, Észak- és Közép-Amerikát, valamint Európát érintő utazásra készült, melynek során tizenhárom országot is meglátogat, Mexikótól Finnországig. Összesen kb. 32 ezer kilométert repül majd, és egyik repülőjegyért sem fizet egy fillért sem, kivéve pár helyen a repülőtéri illetéket, amely sehol sem éri el a 20 dollárt. Ja, és még a szállás is ingyen lesz.

Advertisement

Hogy ehhez a leleményesség mellett mi kell? Hát először is egy csomó hitelkártya: Keyesnek 25 van, ezeket általában akciósan szerzi, pénzt nem nagyon költ rájuk, vélhetően trükkösen mozgatja köztük, viszont az összessel járó kedvezményt és extrát (törzsutaspontokat, VIP-várókat stb.) igénybe veszi, és mielőtt letelne a kedvezményes idő, gyorsan meg is szabadul tőlük.

Írt már két e-könyvet is a témában: Hogyan repüljünk ingyen és Hogyan találjunk olcsó repülőjegyet címmel, a mostani túrát pedig 10-15 órájába tartott összeállítani, ügyelve arra, hogy olyan légitársasággal utazzon, amelyen felhasználhatja a törzsutaspontjait. Aztán olyan oldalakat is használ, mint az Airfarewatchdog vagy a The Flight Deal, ahol rendszeresen találni röhejesen olcsó jegyeket.

Advertisement

Keyes szerint a lényeg a rugalmasság, ami mondjuk nem célravezető, ha már megvan a konkrét úticélod, viszont ha csak el akarsz repülni valahová messzire, nem túl sok pénzért, érdemes lehet megfogadni a tanácsait.

(via Business Insider)

Share This Story

Get our newsletter