Az első világháború szülte a félig ember félig gép huszárt

Lenyűgöző első világháborús képeskönyvvel rukkolt ki az Országos Széchényi Könyvtár a múlt héten. Sajnos a hivatalos bemutatóra nem tudtam elmenni, de szerencsénkre az OSZK kinjáján remek összefoglalót olvashattok a Képpé formált háború című vaskos kötet születéséről.

Advertisement

Az album gazdag, mintegy hatszáz korabeli fotót, plakátot, grafikát, képeslapot, miegyebet felvonultató képanyaga mind-mind az OSZK gyűjteményéből, javarészt a Plakát- és Kisnyomtatványtárból származik, és elképesztő, helyenként egyenesen meghökkentő képi metszetét mutatja be az emberiség egyik legvéresebb korszakának, a száz évvel ezelőtt kezdődött első világháborúnak.

Ami miatt roppant érdekes a kiadvány, az, hogy tudjuk: a benne megmutatott heroikus, olykor humoros, érzelmes képek hazudnak. Ahogy Katona Anikó, az OSZK kutatója fogalmazott:

Az, amit a képek nekünk mutatnak, NEM a háború képe. Vagyis: nem, nem ilyen volt, csak így kellett ábrázolni. Ez okozta, hogy a könyv végére olyan nehezen találtunk a borzalmakat valóban bemutató ábrázolásokat – nagy megtalálás volt minden egyes olyan kép, amelyen halottakat lehet látni –, hiába tudjuk, hogy milyen sokan pusztultak el ebben a kataklizmában. Ennek a tapasztalatnak a hatására született meg a kötet címe. „Képpé formált háború" – vagyis: ilyen képet formált a háborúról a korabeli média, dacára annak, hogy nem ilyen volt.

Az OSZK-ban kiállítás is nyílt a kötetben szereplő plakátokból és más papíremlékekből, csak javasolni tudom mindazoknak, akiket érdekel a huszadik század eleji plakátművészet. Számomra a legmegdöbbentőbb alkotás az a propagandaplakát volt, ami egy háromrészes filmrevüt (!) hirdetett, és egy leginkább János vitézre emlékeztető, kaszáló katonát, egy háborús rokkantat ábrázol, aki a harcokban elvesztette bal karját, és immár protézis segítségével vesz részt az otthoni betakarításban. Egyszerre bizarr, futurisztikus és hátborzongató alkotás, soha nem láttam hozzá foghatót sem.

A vitrinekben bemutatott papírrégiségek is figyelemre méltóak: képeslapok, levélzáró bélyegek, ételjegyek, gyerekeknek szóló mesekönyvek, színezők, játékok a plakátokhoz hasonló képi világot jelenítenek meg, mai ésszel nehezen felfogható módon. Képzeljük el: 1916 karácsonyán miniatűr papírmasé lövészárkokkal játszottak vagy tábornokok képével kirakóztak a kicsik, a nagyobbak harci jelenetekkel kifestőztek, vagy táblás társasjátékok során harcolták újra a csatákat, amikben apáik épp elvesztették bal karjukat vagy éppen életüket.

Advertisement

Az alábbi képes válogatás betekintést nyújt a könyvbe, illetve a kiállítás anyagába (ezúton köszönjük a rendelkezésünkre bocsátott digitalizált anyagot):

Advertisement

Megsemmisített település Orosz-Lengyelországban, egy hírügynökségi fotón


Advertisement

Bájos kifestő


Advertisement

Német háborús társasjáték: A népek háborúja Németország, 1914–1918.


Advertisement

Elpusztult ló


Advertisement

Eltűnt katonákat kerestek ilyenformán


Advertisement

Tábori idill Az Est plakátján


Advertisement

Jegyre adták az élelmiszert


Advertisement

Tréfás szuronyozás


Advertisement

Lövészárok a gyerekeknek


Advertisement

Kifestők


Advertisement
Advertisement

Magyar propagandaplakátok


Advertisement

Korabeli puzzle


Advertisement

Német játékrepülő


Advertisement

Művégtagok segítenek a hadirokkantaknak viszailleszkedni


Advertisement

Dum-Dum, társasjáték


Advertisement

Vöröskeresztes segélybélyegek


A Képpé formált háború (Osiris Kiadó, 2014) kapható az OSZK könyvesboltjában, vagy a Libri és Líra könyvesboltokban.

Advertisement

Share This Story