A Portfolio cikke szerint az internetad√≥ √∂tlete nem √°m Orb√°n Viktor fej√©bŇĎl pattant ki, hanem az ipar√°g egyik szereplŇĎje javasolta.

T√∂bb forr√°sb√≥l sz√°rmaz√≥ √©rtes√ľl√©sekre hivatkozva a cikk azt val√≥sz√≠nŇĪs√≠ti, hogy az NGM szond√°ztatta meg az egyik nagy mobilszolg√°ltat√≥ c√©get a bev√©teln√∂vel√©s lehetŇĎs√©geirŇĎl, a c√©g pedig term√©szetesen olyan javaslattal √°llt elŇĎ, amely sz√°m√°ra elŇĎny√∂s a t√∂bbi vet√©lyt√°rssal szemben.

Ez volt az adatforgalom alap√ļ ad√≥ √∂tlete, √©s a Portfolio ugyan nem mondja ki, melyik mobilc√©g az, de seg√≠ts√©g√ľl h√≠v n√©h√°ny adatot, amelyekbŇĎl meg lehet √°llap√≠tani, melyik az k√∂z√ľl√ľk, amelyik nyeres√©ges volt tavaly, √©s ez√©rt semmi pluszt nem jelentene sz√°m√°ra a netad√≥, hiszen abb√≥l le√≠rhat√≥ a t√°rsas√°gi ad√≥.

A cikk a v√©g√©n ezt a k√∂vetkeztet√©st vonja le: "Az internetad√≥ a magyar gazdas√°gpolitika egys√©gnyi erŇĎfesz√≠t√©ssel el√©rt legnagyobb hib√°ja. Az ellenŇĎrizetlen lobbiz√°s, a saj√°tos magyar t√∂rv√©nyalkot√°si folyamat, ami az NGM l√°tv√°nyos b√©n√°z√°s√°val p√°rosult, vezetett oda, hogy a Fidesz-korm√°nyz√°s legnagyobb felh√°borod√°st kiv√°lt√≥ ad√≥z√°si int√©zked√©se megsz√ľletett. A lobbiz√°s ebben az esetben "sikeres" volt, ugyanakkor, ha az internetad√≥t elfogadj√°k, az alapvetŇĎen v√°ltoztatja meg a magyar t√°vk√∂zl√©si c√©gek j√∂vŇĎbeli kil√°t√°sait. √Čs a mi√©nket is."

Advertisement

UPDATE: A Telenor - amelyet az Index idŇĎk√∂zben neves√≠tett is, mint a mobilszolg√°ltat√≥, amelynek nem jelent terhet a netad√≥ - c√°folta, hogy lenne b√°rmi k√∂z√ľk az ad√≥ bevezet√©s√©hez, √©s a c√©g is a netad√≥ elt√∂rl√©s√©t szeretn√©.

Fotó: AP Photo/Lee Jin-man