This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az egyik mobilszolgáltató ötlete volt a netadó?

Illustration for article titled Az egyik mobilszolgáltató ötlete volt a netadó?

A Portfolio cikke szerint az internetadó ötlete nem ám Orbán Viktor fejéből pattant ki, hanem az iparág egyik szereplője javasolta.

Advertisement

Több forrásból származó értesülésekre hivatkozva a cikk azt valószínűsíti, hogy az NGM szondáztatta meg az egyik nagy mobilszolgáltató céget a bevételnövelés lehetőségeiről, a cég pedig természetesen olyan javaslattal állt elő, amely számára előnyös a többi vetélytárssal szemben.

Advertisement

Ez volt az adatforgalom alapú adó ötlete, és a Portfolio ugyan nem mondja ki, melyik mobilcég az, de segítségül hív néhány adatot, amelyekből meg lehet állapítani, melyik az közülük, amelyik nyereséges volt tavaly, és ezért semmi pluszt nem jelentene számára a netadó, hiszen abból leírható a társasági adó.

A cikk a végén ezt a következtetést vonja le: "Az internetadó a magyar gazdaságpolitika egységnyi erőfeszítéssel elért legnagyobb hibája. Az ellenőrizetlen lobbizás, a sajátos magyar törvényalkotási folyamat, ami az NGM látványos bénázásával párosult, vezetett oda, hogy a Fidesz-kormányzás legnagyobb felháborodást kiváltó adózási intézkedése megszületett. A lobbizás ebben az esetben "sikeres" volt, ugyanakkor, ha az internetadót elfogadják, az alapvetően változtatja meg a magyar távközlési cégek jövőbeli kilátásait. És a miénket is."

Advertisement

UPDATE: A Telenor - amelyet az Index időközben nevesített is, mint a mobilszolgáltató, amelynek nem jelent terhet a netadó - cáfolta, hogy lenne bármi közük az adó bevezetéséhez, és a cég is a netadó eltörlését szeretné.

Fotó: AP Photo/Lee Jin-man

Share This Story

Get our newsletter