H√°t √≠gy. √Čs nem Nagyezsda Krupszkaj√°nak h√≠vt√°k!

Apollinaria Jakubova volt a t√∂rt√©n√©szek szerint a bolsevik p√°rtvez√©r elsŇĎ (√©s tal√°n igazi) nagy szerelme, ŇĎ azonban kikosarazta. A korabeli besz√°mol√≥k szerint Jakubova energikus √©s intelligens volt, √©s fantasztikus egy√©nis√©g, akinek nehezen tudtak ellen√°llni a f√©rfiak. Lenin sem volt kiv√©tel.

Lenin egy√ľtt raboskodott Szib√©ri√°ban Jakubov√°val az 1890-es √©vekben ismerkedett meg Jakubov√°val, akivel viszonya is volt, k√©sŇĎbb m√©gis Krupszkaj√°t vette feles√©g√ľl, h√°rmasban is tal√°lkoztak t√∂bbsz√∂r Jakubov√°val (Lirocsk√°nak bec√©zte) Londonban a m√ļlt sz√°zad elej√©n. De akkor m√°r rengeteget vitatkoztak, mert el√©gg√© m√°shogy k√©pzelt√©k el a prolet√°rforradalmat ‚Äď Lirocska t√©nyleg bevonta volna a korm√°nyz√°sba a szeg√©ny n√©pt√∂megeket is, Lenin viszont nem ebbe az ir√°nyba ment.

Jakubova k√©sŇĎbbi sorsa ismeretlen, csak annyit tudni, hogy valamikor 1913 √©s 1917 k√∂z√∂tt halt meg. B√°r a neve r√©g√≥ta ismert a t√∂rt√©n√©szek k√∂r√©ben, arck√©p eg√©szen mostan√°ig nem ker√ľlt elŇĎ r√≥la ‚Äď √°m √ļgy tŇĪnik, az orosz t√∂rt√©nelemmel foglalkoz√≥ Robert Henderson most megtal√°lta ŇĎt egy moszkvai arch√≠vumban.

(via Guardian)