This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az égig érő dél-szudáni kosaras fia még kosarazni is tud

Öt éve halt meg Manute Bol, a legmagasabb ember, aki valaha az NBA-ben játszott. Tíz gyerek maradt utána, köztük Bol Bol, aki megörökölte apja magasságát – és vele ellentétben már 15 évesen gyönyörűen kosárlabdázik.

Advertisement

A rendkívül magas dinka nép tagjai közül is kimagasló Bol család Dél-Szudán északi részéről, Gogrialból származik, itt született Manute 1962-ben. Amerikába egy egyetemi edző segítségével jutott, aki felismerte az időközben Kartúmba költözött, akkor húszéves fiatalember 231 centis magasságában rejlő lehetőségeket. Manute Bol rendkívül vékony volt, az NBA izmos támadóival egy az egyben nem nagyon tudott mit kezdeni, égig érő karjaival viszont minden dobást blokkolt: meccsenkénti blokkolási átlagával a mai napig, visszavonulása után 19 évvel is második a örökranglistán.

Advertisement

Bol rendkívül jószívű, tájékozott és szórakoztató ember volt, kosárlabdázással keresett vagyonát szinte teljes egészében arra költötte, hogy szerencsétlen sorsú szülőföldjének életét egy kicsit jobbra fordítsa. Borzasztó fiatalon halt meg, 49 évesen, heveny veseelégtelenségben.

Advertisement

Egyik fia, Bol Bol, most 15 éves, és már 208 centi magas. Pont olyan vékony, mint az apja, pont olyan hosszú karjai és lábai vannak, de apjával ellentétben már egészen kis korától kosárlabdázik. Döbbenetes magasságát Manute-tal ellentétben nem gólyalábként viseli, már most nagyon szépen fut és dob. A Bleacher Report készített róla és édesanyjáról nemrég egy pár perces kisfilmet.

A kosárlabdapályán készült felvételeken csak az látszik, hogy elég magas, vékony fiú. Az iskolai folyosón készült képekről derül csak ki igazán, hogy Bol Bol egy 208 centi magas kisgyerek, és még évekig nőni fog, és már most a válláig érnek az amerikai iskolák lakattal zárható szekrényei. A többi gyerek meg inkább csak a könyökéig.

Advertisement

Nehéz persze a 15 éves korban nyújtott teljesítményből professzionális karriert prognosztizálni, de nagyon drukkolok, hogy Bol Bolnak bejöjjön az élet. Szerencsére tehetségétől teljesen függetlenül komoly esélye van, hogy az NBA-ben játsszon: a hét lábnál, azaz 213 centinél magasabb amerikai férfiak 17%-a NBA-játékos, Bol pedig ennél valószínűleg jóval magasabb lesz.

Share This Story

Get our newsletter