This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az eddigi legszomorúbb lemezével tért vissza Björk

Illustration for article titled Az eddigi legszomorúbb lemezével tért vissza Björk

Az izlandi énekesnő albumát szakítása ihlette, ráadásul két hónappal a tervezett megjelenése előtt kiszivárgott, ezért a Vulnicura gyorsan megjelent most a héten.

Advertisement

Az idén az ötvenet is betöltő Björk új lemezét a mélyen személyes szövegei és zenei merészsége miatt ünneplik a kritikusok, és a lemez tegnap, alig 24 órával a megjelenése után már be is került a hetente publikált brit albumlista top 20-ába.

Arról, hogy Björk a 2011-es multimédia projekt, a Biophilia után az idén új lemezzel jelentkezne, októberben beszélt először komolyan a Facebookján, és akkor már azt is lehetett tudni, hogy segíteni fog ebben a venezuelai Arca is, aki az egyik legdivatosabb új név a popzenében.

Advertisement

A múlt héten már a lemez címét is elárulta, és azt is, hogy a márciust lesz érdemes várni a szépszámú rajongótáborának, de négy nappal később beütött a mennykő, és az egész album megjelent a neten. Erre föl az egész megjelenést két hónappal előrehozva kedden meg is jelent a teljes album az iTuneson.

Björk a héten már interjút is adott az új lemezről a Pitchforknak, és ott elmondta, hogy a 2013-as szakítása ihlette a lemezt: akkor szakított Matthew Barney képzőművésszel, akivel már egy évtizede éltek együtt, és van egy lányuk is. Az énekesnő szerint ez volt a legfájdalmasabb tapasztalat az életében, és ezt úgy tudta feldolgozni, hogy vonósbetéteket írt az új dalaihoz.

Advertisement

A Vulnicura a nagyon kísérletező Björk-lemezekhez képest a kritikák szerint egy lépés a hagyományosabb dalformák felé, de ettől még kellően experimentális marad, miközben nagyon személyes is. Úgyhogy hajrá Björk-rajongók, ez a ti hetetek!

Fotó: Getty Images

Share This Story

Get our newsletter