Illustration for article titled Az eddigi legszomorúbb lemezével tért vissza Björk

Az izlandi énekesnő albumát szakítása ihlette, ráadásul két hónappal a tervezett megjelenése előtt kiszivárgott, ezért a Vulnicura gyorsan megjelent most a héten.

Az idén az ötvenet is betöltő Björk új lemezét a mélyen személyes szövegei és zenei merészsége miatt ünneplik a kritikusok, és a lemez tegnap, alig 24 órával a megjelenése után már be is került a hetente publikált brit albumlista top 20-ába.

Advertisement

Arról, hogy Björk a 2011-es multimédia projekt, a Biophilia után az idén új lemezzel jelentkezne, októberben beszélt először komolyan a Facebookján, és akkor már azt is lehetett tudni, hogy segíteni fog ebben a venezuelai Arca is, aki az egyik legdivatosabb új név a popzenében.

A múlt héten már a lemez címét is elárulta, és azt is, hogy a márciust lesz érdemes várni a szépszámú rajongótáborának, de négy nappal később beütött a mennykő, és az egész album megjelent a neten. Erre föl az egész megjelenést két hónappal előrehozva kedden meg is jelent a teljes album az iTuneson.

Björk a héten már interjút is adott az új lemezről a Pitchforknak, és ott elmondta, hogy a 2013-as szakítása ihlette a lemezt: akkor szakított Matthew Barney képzőművésszel, akivel már egy évtizede éltek együtt, és van egy lányuk is. Az énekesnő szerint ez volt a legfájdalmasabb tapasztalat az életében, és ezt úgy tudta feldolgozni, hogy vonósbetéteket írt az új dalaihoz.

A Vulnicura a nagyon kísérletező Björk-lemezekhez képest a kritikák szerint egy lépés a hagyományosabb dalformák felé, de ettől még kellően experimentális marad, miközben nagyon személyes is. Úgyhogy hajrá Björk-rajongók, ez a ti hetetek!

Advertisement

Fotó: Getty Images

Share This Story

Get our newsletter