Tizenhárom év után abbahagyja a politika hétfő esti megvitatását Avar János, Bolgár György és Mészáros Tamás. A csatorna a nézettség radikális csökkenésével magyarázza a döntést, és az őszi struktúrában más műsort tesz a klub helyére A Helyzet címmel.

Németh Szilárd, az ATV hírigazgatója azt mondta a Cinknek, fél év alatt 30 százalékot zuhant az index – miközben az Egyenes beszédért ezzel szemben jobban rajonganak a nézők, mint valaha –, ezért úgy ítélték meg, az Újságíróklub kifutotta magát, váltani kell. A három főszereplő kulturált megértéssel fogadta a velük ma reggel ismertetett döntést, a júniust végigcsinálják, e hónap utolsó hétfőjén búcsúznak a nagy öregek a markáns álláspontok kedvelőitől. Elképzelhető azonban, hogy más műsorokban felbukkannak majd az ATV-n, ha nem is mindegyikük.

A Helyzet szeptembertől indul, szerkesztőjét és vezetőjét még kasztingolják, Németh nem árulta el nekünk, hogy kik a jelöltek. Ám azt elárulta, hogy az egyes adások meghívottait szélesebb körből és nem is csak az újságíró-társadalom prominensei közül fogják kiválasztani.