Cs√ľt√∂rt√∂k√∂n Vincze koll√©g√°val az Astori√°n tal√°lhat√≥ BITE Sausage and Beerben j√°rtunk. Kim√©rten, szkeptikusan √©s √©hesen √©rkezt√ľnk a sajt√≥kaj√°l√°sra, √©s ahogy beindult a k√≥stol√°s, √ļgy lett√ľnk enged√©kenyebbek. Ennek oka hihetetlen, de egyszerŇĪ: a kolb√°sz lekv√°rral j√≥.

Igen, lekv√°rral. De kezdj√ľk elŇĎsz√∂r az √ľzlettel.

A BITE kolb√°szoz√≥s hely√©t a l√°nckezdem√©ny p√©ks√©g√©hez hasonl√≥an P√≥lus Andr√°s gasztrov√°llalkoz√≥ alap√≠totta, saj√°t bevall√°sa szerint m√°s befektetŇĎk mellett a Sz√©chenyi TŇĎkealap-kezelŇĎ p√©nz√©bŇĎl. A koncepci√≥ egyszerŇĪ volt: olyan helyet l√©trehozni, elsŇĎsorban a n√©met wurstosok mint√°j√°ra, ahol a j√≥ minŇĎs√©gŇĪ, de nem t√ļl√°razott h√ļst s√∂rrel lehet fogyasztani.

Fot√≥: SzŇĪcs √Ād√°m/V√°rosban blog

A belsŇĎ t√©r egyszerŇĪ, nem hivalkod√≥, √©s ami az ehhez hasonl√≥ helyekrŇĎl f√°j√≥an hi√°nyzik: √ľlŇĎhely is van bŇĎs√©gsesen. Egy viszonylag nagy terasz tartozik a helyis√©ghez az utcafronton, de a R√°k√≥czi √ļt forgalma ink√°bb befel√© fogja terelni a vend√©geket a magas√≠tott faasztalok fel√©. Hal√°lom viszont a l√©gkondi, ami a kellet√©n√©l erŇĎsebben f√ļjt az arcomba a k√≥stol√≥ sor√°n.

Advertisement

Nyolcfajta h√ļst vett√ľnk v√©gig, h√©t kolb√°szt √©s egy adag bacont. A kolb√°szokat, hurk√°kat, szalonn√°t egy budakal√°szi hentesboltb√≥l szerzik be, √©s √°ltal√°ban rendben vannak: a kolb√°szok nem faggy√ļsak, nem m√≥csingosak, roppan a b√©l, ahol kell. Egy-k√©t t√©telbŇĎl hi√°nyoltam a fŇĪszereket, a v√©reshurka sem a legnagyobb attrakci√≥, de ezt egy kolb√°szra specializ√°l√≥dott helyen megbocs√°that√≥nak tartom.

Akkor lepŇĎdt√ľnk meg igaz√°n, amikor elmondt√°k, mibŇĎl √°llnak a sz√≥szok. A szok√°sos kecsap-must√°r-majon√©z komb√≥ mellett a Bite-ban ugyanis k√ľl√∂nf√©le lekv√°rokat √©s chutneykat adnak a h√ļsok mell√©. Amikor ezt elŇĎsz√∂r meghallottam, sz√∂rny√ľlk√∂dtem, r√©szben jogosan, r√©szben ok n√©lk√ľl.

Egy-k√©t lekv√°rral mell√©lŇĎttek, voltak √≠zek, amiket a palacsint√°mban sz√≠vesen √©rezn√©k, h√ļshoz meg sehogy sem illenek szerintem. A hagymalekv√°r, a paprikalekv√°r √©s a rebarbara azonban teljes meglepet√©st okozott, √©s a v√©g√©re sokkal sz√≠vesebben faltam a men√ľt ment√°s almazsel√©vel, mint sima must√°rral.

Advertisement

Mikl√≥ssal egy-egy kedvenc√ľnket v√°lasztottuk ki a k√≥stoltak k√∂z√ľl, ezekrŇĎl √≠runk kicsit bŇĎvebben. Kezdem.

Citromos bajor kolb√°sz + rebarbar√°s meggylekv√°r

Advertisement

Fotó: Vincze Miklós/Cink

Bizarr komb√≥nak hangzik, igaz? Sz√≥ sincs errŇĎl! A bajor kolb√°sz √≠ze a klasszikus n√©met currywurstot id√©zte. A citromos √≠zt csak nyomokban lehetett felfedezni, annyira volt savanyk√°s, hogy j√≥l menjen hozz√° az √©desk√©s-savanyk√°s rebarbara √©s a meggydarabokkal teli lekv√°r. A kolb√°sz tisztess√©ges m√©retŇĪ, a 8-9 dek√°s darab 290 forint. KettŇĎvel egy k√∂zepes munkaeb√©d alkalm√°b√≥l j√≥l lehet lakni, de men√ľben, savany√ļs√°ggal, must√°rral, keny√©rrel √©s grillkolb√°sszal 1050 forint√©rt is kapni.

A lekv√°rt reggelire, vajas keny√©rre kenve is sim√°n fogyasztan√°m. Ezeket a Kaldeneker lekv√°rosh√°zb√≥l szerzik be, k√ľl√∂n nekik k√©sz√≠tik ŇĎket.

Advertisement

J√∂jj√∂n most Mikl√≥s √©s kedvenc mindene, a borj√ļkolb√°sz.

Borj√ļkolb√°sz + medvehagyma chutney

Advertisement

Fotó: Vincze Miklós/Cink

Tudom √©n, hogy sokak szerint a medvehagyma a XXI. sz√°zad legnagyobb hipszters√©ge, √©s avatatlan szemek sz√°m√°ra k√∂nnyen √∂sszet√©veszthetŇĎ a gy√∂ngyvir√°g vagy √©pp az ŇĎszi kikerics level√©vel, elŇĎbbirŇĎl pedig legal√°bb P√°lfi Gy√∂rgy Hukkl√©ja √≥ta tudjuk, hogy m√©rgezŇĎ, de azt az√©rt t√∂redelmesen be kell vallanunk, hogy ez bizony olcs√≥ √©s finom is egyar√°nt.

Advertisement

Ceci n'est pas une medvehagyma

K√≠v√°ncsian v√°rtam teh√°t, hogy a BITE mit k√©pes kihozni a medvehagyma chutney √©s a borj√ļkolb√°sz ‚Äď az √©tlap szerint 11-12 dkg ‚Äď h√©tsz√°z√∂tven forint√©rt kaphat√≥ h√°zas√≠t√°s√°b√≥l. Nem kellett csal√≥dnom, hiszen a kev√©sb√© ismert borj√ļkolb√°sz, valamint az enyh√©n cs√≠pŇĎs, a vaddiszn√≥k √©s barnamedv√©k √°ltal is elŇĎszeretettel fogyasztott n√∂v√©ny harm√≥ni√°ja val√≥s√°ggal letagl√≥zott. √Ėr√∂kre felejts√ľk el a Balatont√≥l p√°r m√©ternyire egy sz√°l vizes fecsk√©ben fogyasztott, faggy√ļs kolb√°szokat, az √°thatolhatatlan mŇĪbelet, sŇĎt, ink√°bb k√©pzelj√ľk magunkat nagyany√°ink ny√°rikonyh√°j√°ba, √©rezz√ľk a viaszosv√°szon ter√≠tŇĎ hideg √©rint√©s√©t az alkarunkon, azt√°n adjuk √°t magunkat az √©lm√©nynek.

A kifog√°stalan text√ļr√°j√ļ, hatalmas parasztkeny√©r-szelet sokat fog seg√≠teni ebben, fŇĎleg, ha a men√ľ mell√© m√©g egy poh√°r s√∂rt is legur√≠tunk.

Advertisement

Mindent egybev√©ve annak, aki nem √≠rt√≥zik a neh√©z h√ļsokt√≥l, aj√°nljuk j√≥ sz√≠vvel a BITE-ot. A men√ľk √°ra nem t√∂bb, mint a szemk√∂zti McDonaldsban egy SuperSize, √©s a most el√©rhetŇĎ Soproni mellett a tulajok √≠g√©rete szerint k√©zmŇĪves s√∂r√∂kkel is bŇĎv√ľlni fog a k√≠n√°lat. Ezt az√©rt sz√°mon k√©rj√ľk majd.